10 PS3 games die een remake moeten krijgen

  Hoewel we nieuwe games altijd toejuichen, kunnen we de klassiekers natuurlijk niet negeren. De PlayStation 3 was een console met een breed scala aan gave games, waarvan ze niet allemaal opnieuw zijn uitgebracht. In deze lijst vind je de PS3 games die van ons een remake of remaster moeten krijgen!

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Na het vertrek van Hideo Kojima bij Konami en de komende zombie-game Metal Gear Survive, is het duidelijk dat de goede oude tijden van Metal Gear Solid niet meer terug zullen komen. Met Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain nog vers in het geheugen kunnen we alleen maar verlangen naar de oudere games opnieuw spelen.

  Net als bij elke andere Metal Gear-game heeft het verhaal uitleggen weinig zijn. De verhaallijnen van deze games zijn zo uitgebreid en vol verschillende plotwendingen dat het nagenoeg onmogelijk is om het beknopt in een tekst te vertellen. De enige manier om het te ervaren is om het zelf te spelen. Een remake of remaster van Metal Gear Solid 4 op de PlayStation 4 zou daar dan ook het perfecte moment voor zijn.

  Metal Gear Solid 4 is de laatste Metal Gear Solid-game die de klassieke, meer lineaire gameplay-stijl volgde zoals we die kennen uit deel 1 tot en met 3. In dit deel heeft hoofdpersoon Solid Snake een aantal nieuwe speeltjes tot zijn beschikking. Denk aan een OctoCamo-pak waarmee je als een kameleon de kleur van de omgeving aan kan nemen, of de kleine robot genaamd Metal Gear Mk.II die je door de game heen assisteert.

  De game was bij release een groot succes. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots kreeg van ons destijds een flinke 9,8. Een ontzettend hoog cijfer, maar welverdiend voor een titel van deze klasse. Zo’n klassieker onder de PS3 games verdient zonder twijfel een remake of remaster.

  Demon’s Souls

  Met de release van Dark Souls: Remastered later dit jaar zullen alle Dark Souls-games beschikbaar worden op de huidige generatie consoles (met uitzondering van de Switch). Toch ontbreekt er nog één game en dat is Demon’s Souls. Bij release van de game in 2009 voor de PlayStation 3 was de game meteen een hit onder gamers. De dark fantasy setting gecombineerd met de actie-RPG-gameplay en de focus op moeilijke combat creeërde een soort game die toentertijd zijn gelijke niet kende.

  De gameplay van Demon’s Souls zal bekend klinken voor wie wel eens een Dark Souls-game gespeeld heeft. De game is een actie-RPG met elementen van hack and slash-games, met het grote verschil dat je in Demon’s Souls rekening moet houden met een stamina-meter. Ook kan je al je Souls (het equivalent van geld) kwijtraken als je niet voorzichtig bent. Hierdoor ontstaat een soort uitdaging en moeilijkheidsgraad die je weinig terugziet in moderne games. Mede hierdoor werd Demon’s Souls een groot succes.

  Demon’s Souls legde de fundering voor wat we later zouden herkennen als de typische Dark Souls-achtige gameplay, die daarna gretig werd overgenomen door titels als Nioh en The Surge. Er is geen betere manier om het succes van Dark Souls te eren voor het deel waar het allemaal mee begon een flinke oppoetsbeurt te geven. Uiteraard zien we ook graag nieuwe games van de meesterbreinen bij From Software, maar als tussendoortje spelen we graag Demon’s Souls nog een keer uit.

  Wij recenseerden Demon’s Souls inmiddels bijna 10 jaar geleden. Toentertijd gaven we de game een dikke 9.0, wat Demon's Souls één van de best gerecenseerde PS3 games maakt.

  Resistance: Fall of Man (en de vervolgen)

  In 2006 liet ontwikkelaar Insomniac Games de kindvriendelijke werelden van Ratchet & Clank en Spyro the Dragon achter zich voor iets compleet anders: een gewelddadige shooter genaamd Resistance: Fall of Man. Schijnbaar een goede keuze, want de game en de twee vervolgen werden allemaal goed ontvangen door gamers en de pers.

  In de Resistance games vecht je als speler tegen een kwaad insectachtig alienras genaamd de Chimera, dat door middel van een virus onschuldige mensen omtoveren in hun bloedeigen moordmachines. De Verenigde Staten stuurt een speciale groep soldaten op een missie om Engeland te bevrijden van de Chimera. Insomniac stond mede door de Ratchet & Clank games bekend om hun passie voor bizarre en overdreven wapens. Resistance is daar geen uitzondering op, de game combineert de technologie uit de jaren ’50 met futuristische buitenaardse wapens voor een aantal creatieve combinaties.

  Als je destijds geen eigenaar was van een PlayStation 3, kan het zijn dat je de drie Resistane games toentertijd gemist hebt. Daarom zijn de games rijp voor een remake of remaster op de PlayStation 4. Hopelijk heeft Insomniac het niet te druk met de nieuwe Spider-Man game, want de Resistance games hebben wat meer liefde nodig.

  Motorstorm

  Net als Resistance was ook Motorstorm er vanaf de eerste dag bij, omdat de game een launchtitel voor de PlayStation 3 was. Na twee vervolgen met respectievelijk een tropisch en antarctisch thema is het akelig stil gebleven rondom Motorstorm. Een remake van het eerste deel zou een perfecte manier zijn om nieuw leven te blazen in deze racing gameserie.

  Motorstorm is een racing-game waarin je achter het stuurt kruipt van motoren, quads, buggies, rally-auto’s, racetrucks, mudpluggers en grote trucks. Je bestuurt deze voertuigen door een verschillende steenachtige gebieden. Elke baan in de game heeft verschillende paden die geschikt zijn voor alle voertuigen en tijdens een race verandert alles ook nog eens door explosies en andere gevaren. Dit maakt Motorstorm één van de meest chaotische games ooit; iets wat smeekt om een modern likje verf voor de PlayStation 4.

  De grote hoeveelheid voertuigen, exotische locaties en de gestoorde gameplay zorgden ervoor dat Motorstorm de boeken in ging als een echte klassieker. Onze score liegt er dan ook niet om. De game kreeg van ons meer dan 10 jaar geleden een welverdiende 8,5 in de Motorstorm review.

  Killzone 2

  We snappen dat vaderlands trots Guerilla Games geen tijd meer heeft voor een nieuwe Killzone-game na het succes van Horizon: Zero Dawn. Dat is ook helemaal niet erg! Terwijl de studio druk bezig is met haar volgende project, kunnen ze ons best zoet houden met een remake of remaster van Killzone 2.

  Het verhaal van Killzone 2 volgt Tomas “Sev” Sevchenko die gedurende een lange intergalactische oorlog met slechterrikken de Helghans' planeet binnenvalt met zijn team. De game is een first person shooter die als één van de eerste shooters het leunsysteem introduceerde. Dit houdt in dat je langs muren kan leunen om zo een gevoel van dekking te simuleren. Killzone 2 was in 2009 een koploper op dit gebied.

  De onhandige besturing stamt uit een tijd waarin first person shooters nog niet zo ver waren als dat ze nu zijn, een goed punt om aan te passen in een remake of remaster dus. Killzone 2 beviel in ieder geval goed ten tijde van de release. Wij gaven de game toen een 9,3.

  Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

  Wat krijg je wanneer je de talenten van ontwikkelaar Level 5 combineert met de creativiteit van het Japanse animatiehuis Studio Ghibli? Het antwoord is, niet geheel verrassend, Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. Waarom de game populair is wordt vrij snel duidelijk. Japanse RPG-gameplay wordt afgewisseld met cutscenes geanimeerd door de legendarische Japanse animatiestudio; een waar genot voor fans van Studio Ghibli-films.

  RPG-fans hebben uiteraard ook genoeg om hun tanden in te zetten. De gameplay van Ni no Kuni draait namelijk om een systeem waarin je een mens en een ‘Familiar’ bestuurt. Deze Familiar is een wezen, meestal een dier of iets dergelijks, dat je in plaats van jouw personage kan besturen. Ze levelen en evolueren met de speler mee, waardoor het iets weg heeft van Pokémon (maar zeker niet voelt als een kloon).

  Nog niet overtuigd? Lees dan eens onze Ni no Kuni review uit 2013, waar we de game een 9,5 gaven. Met het vervolg, Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, in de pijplijn voor dit jaar is er geen reden om de prachtige wereld van Ni no Kuni nogmaals te bezoeken in een remake of remaster.

  The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

  Het gebeurt niet vaak dat games gebaseerd op films het niveau ‘middelmatig’ overstijgen, maar in het geval van The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena is niets minder waar. De game was een vervolg op het eerde deel Escape from Butcher Bay en viel destijds enorm goed bij mensen in de smaak. Het was bewijs dat niet elke op een film gebaseerde game een uitmelking van de licentie hoefde te zijn. In tegendeel!

  De gameplay van Assault on Dark Athena is een combinatie van verschillende stijlen. Deels stealth, gemixt met een first-person shooter en afgemaakt met een vleugje avontuur. Omdat Riddick in het donker kan zien is de duisternis je allerbeste vriend in deze game. Rondsluipen terwijl je stuk voor stuk vijanden ongezien uitschakelt; dat alles terwijl Vin Diesel zijn rol uit de speelfilms vertolkt.

  Wij gaven The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena een 7,5 bij de review van de game in 2009, maar de game heeft volgens velen de tand des tijds goed doorstaan. Op deze lijst van PS3 games die een remake of remaster moeten krijgen past Assault on Dark Athena er prima tussen. Het zou een perfect moment zijn om de foutjes uit het origineel glad te scheren en een nieuwe generatie kennis te laten maken met Richard B Riddick.

  Folklore

  Van alle games op deze lijst is Folklore misschien wel de meest obscure keuze, maar dat betekent niet dat de game minder recht heeft op een remake of remaster dan de andere titels. Folkore iseen actie-RPG ontwikkeld door het inmiddels gesloten Game Republic, dat destijds overzien werd door ex-Capcom ontwikkelaar Yoshiki Okamoto. De studio maakte Folklore tot één van de meest unieke PS3 games.

  De gameplay van Folklore is opgedeeld tussen twee stijlen. Je kiest één van de twee speelbare personages en je wisselt tussen twee plekken die ook twee verschillende speelstijlen met zich meebrengen. Het dorpje Doolin in de ‘echte’ wereld is zonder vechten, hier ontdek je het dorp terwijl je met de bewoners praat en puzzels oplost. Dit wisselt zich af met stukken in de Netherworld, een plek waar de gameplay meer actie-georienteerd wordt.

  Hier bevecht je de duistere wezens, genaamd Folk, met jouw eigen Folk wezens. Als je ze verslaat kan je ze vervolgens absorberen voor eigen gebruik. Wij waren destijds ook fan van de unieke gameplay van Folkore, we gaven de game toen een 7,5 in de review. Goed genoeg voor een remake of remaster dus!

  Dead Space

  Jammer genoeg moesten we vorig jaar afscheid nemen van Visceral Games, de ontwikkelstudio die verantwoordelijk was voor de originele Dead Space in 2008 en de twee games die erna volgden. Ontzettend zonde, want Dead Space is nog steeds één van de meest huiveringwekkende PS3 games ooit.

  Hoofpersonage Isaac Clarke is een ingenieur op groot ruimteschip, die belandt op een groot ruimteschip dat is overgenomen door de moordlustige buitenaardse wezens genaamd Necromorphs. Willekeurig op deze Necromorphs schieten is geen optie in Dead Space. In plaats daarvan gebruik je gereedschappen als de Plasma Cutter om tactisch de ledenmaten van de hardnekkige Necromorphs af te hakken.

  De angsaanjagende gameplay en de setting geïnspireerd door films als Aliens en Event Horizon jaagden veel mesnen de stuipen op het lijf. Nu horrorgames de afgelopen jaren een comeback gemaakt hebben, is het een perfect moment om de originele Dead Space wat liefde te geven in de vorm van een remake of remaster. Kom op EA, Visceral heeft het verdiend!

  Vanquish

  Ontwikkelaar PlatinumGames staat bekend om hun affiniteit met overdreven actiegames. Daarom is het ook totaal niet verrassend dat de third-person shooter Vanquish ook tot deze categorie behoort: een complete over the top shooter waarbij je na het spelen eerst tien minuten moet bijkomen voor je verder kan met je dag.

  In de game bestuur je DARPA agent Sam Gideon die een nieuw robotpak genaamd de Augmented Reality Suit draagt. Dit klinkt natuurlijk heel indrukwekkend, maar het komt er op neer dat wanneer je te veel schade te verduren krijgt alles als slow motion wordt ervaren in de wereld. Vanquish wisselt daarom ook af tussen razensnelle actie middels de raketschoenen onder de Augmented Reality Suit en de eerder besproken slowmo. Het resultaat is een keiharde en unieke actiegame die z'n gelijke niet kent.

  Van alle PS3 games op deze lijst is het misschien wel de meest gestoorde. Een remake of remaster van de game op de huidige generatie consoles zou het dus zeker waard zijn. Lees meer over Vanquish in onze review uit 2011, waar we de game een 8.0 gaven.

  Welke PS3 games verdienen een remake of remaster?

  Je heb zojuist onze keuzes voor 10 PS3 games die een remake of remaster moeten krijgen gehoord. Welke PS3 games zou jij graag terug willen zien op de huidige generatie consoles? Misschien zijn jouw favoriete PS3 games zelfs al opnieuw uitgebracht. Laat het weten in de comments!

  The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

  Verkijgbaar vanaf 24 april 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.