10 oude PC games die het oppakken waard zijn

  Soms heb je wel eens een periode waarin je niet weet wat je moet spelen. Een kijkje in je stoffige, oude kast kan dan misschien wel wat leuks opleveren. Misschien wel een oude klassieker uit 2001. Je kan ze zomaar tegenkomen en daarom zetten wij 10 oude pc games die het oppakken waard zijn op een rij.

  Voor deze special over oude PC games gebruiken we wel een bepaald criterium. Wanneer is een game oud? Voor ons is dat wanneer een game in 2010 of eerder uitgekomen is. En dat levert een mooi lijstje op.

  Crysis

  De release van Crysis in 2007 zette de gamewereld op zijn kop. Hoe kon een game er zo mooi uit zien? Crysis was het antwoord en zette een grafisch meesterwerk neer dat in de jaren daarna geen moment geëvenaard werd.

  Het verhaal is op zichzelf staand niet heel spectaculair. Er is een geavanceerd, prehistorisch object ontdekt op een eiland en Noord-Korea claimt het. Jij, een US Special Force, wordt er heen gestuurd om achtergebleven onderzoekers van het eiland te redden. En dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

  Gezien de grafische kwaliteit en het aardige verhaal is het zeker de moeite waard om vandaag de dag Crysis eens op te starten. De kans op een leuke tijd is aanzienlijk groot.

  Hearts of Iron 3

  De strategiespellen van Paradox Interactive worden wereldwijd geroemd. Europa Universalis, Crusader Kings en dus ook Hearts of Iron zijn alledrie grootspelers in het strategiegenre. Waar de andere twee vooral de honderden jaren durende middeleeuwen en imperialisme tijd behandelden, speelt Hearts of Iron zich af rond de Tweede Wereldoorlog.

  In Hearts of Iron 3 (2009) kan je uit zo’n honderd bestuurbare landen uit de Tweede Wereldoorlog kiezen. Dat kunnen grote mogendheden zijn als Nazi-Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, maar ook kleinere staten als Nederland, Finland of zelfs Oman. Vanaf dat moment heb je maar één doel en dat is de Tweede Wereldoorlog naar je hand zetten.

  Alhoewel Hearts of Iron 4 vorig jaar uitgekomen is, is het zeker niet af te raden om alsnog het derde deel op te pakken als je die al hebt. Zo niet, dan kan deze titel in de lijst met oude PC games ook gewoon ergens voor een paar euro kopen. Paradox games draaien nooit om de grafische kwaliteit en gameplaytechnisch is het een goede game, dus je zou er zeker plezier aan kunnen beleven.

  Rollercoaster Tycoon

  Als we het dan toch over oude PC games hebben, dan mag deze klassieker natuurlijk niet ontbreken. Rollercoaster Tycoon dropte in 1999 een bom op de PC wereld die ervoor zorgte dat PC gaming voor eeuwig zou veranderen. Je had immers alle vrijheid om een pretpark te bouwen en die naar smaak aan te passen en dat was voor die tijd ongekend. Niet gek dan ook dat er in de daaropvolgende jaren vergelijkbare games met een ander thema, waarvan Zoo Tycoon nog het beste was, verschenen.

  Alhoewel de game al achttien jaar oud is, blijft het de moeite waard om Rollercoaster Tycoon nog eens aan te slingeren. Niet in de eerste plaats omdat diens opvolgers aardig tegenvielen. Vooral de reboot uit 2016 kreeg met flinke kritiek te maken. Start gewoon maar eens Rollercoaster Tycoon op en binnen een paar seconden ben je weer terug in 1999 wanneer je het nostalgische menumuziekje hoort.

  Toevalligerwijs kwam vorige week ook Rollercoaster Tycoon Classic uit op Steam. Inhoudelijk verschilt deze versie niet van het origineel uit de vorige eeuw, maar het heeft wat aanpassingen ondergaan om te kunnen draaien op nieuwe systemen.

  Championship Manager 01/02

  De oudste titel uit de lijst met toffe en oude PC games, verklappen we je nu al, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat die het oppakken niet waard is. Championship Manager 01/02 is de spirituele voorloper van de Football Manager reeks en geeft je de mogelijkheid om een willekeurige voetbalclub uit het seizoen 2001/2002 te leiden.

  Championship Manager 01/02 ging voor zijn tijd zeer diep, maar behield toch de essentiële snelheid die het spelen fijn maakte. Extra bijkomstigheid die het het oppakken waard maakt, is dat het seizoen 2001/02 inmiddels al zestien jaar geleden is. Je kunt dus nog met oude helden als Gabriel Batistuta, Ronaldo en Pavel Nedved spelen, terwijl Rafael van der Vaart en Cristiano Ronaldo nog in de A1 van hun clubs rondlopen. Kan jij de geschiedenis veranderen?

  S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl

  S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl speelt zich, zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, af in de exclusion zone rondom Chernobyl. Jij bent The Marked One, die na een ongeluk met een vrachtwagen vol met lijken als enige nog blijkt te leven, en moet in het besmette gebied rond de kerncentrale op zoek gaan naar ene Strelok. Waarom weet je niet, want je personage lijdt aan geheugenverlies en kreeg op zijn telefoon de melding om Strelok te vinden.

  En dat brengt je dus op avontuur rondom de kerncentrale, waarbij allerlei gevaren op je pad loeren. Enigszins vergelijkbaar met de Metro games baan je je een weg door de verschillende locaties op zoek naar Strelok. Alhoewel de game uit 2007 stamt, kan je deze prima oppakken.

  Brothers in Arms Hell’s Highway

  Gamers wachten al jaren op een nieuwe Brothers in Arms game, maar hij komt maar niet. Daarom is het misschien een idee om, wanneer je toch graag een game uit die serie wil spelen, om Brothers in Arms Hell’s Highway op te pakken.

  Geloof het of niet, maar Brothers in Arms Hell’s Highway speelt zich af in Nederland ten tijde van de befaamde Operation Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog. Je speelt als sergeant Matt Baker, die samen met zijn team Eindhoven en omgeving moet bevrijden uit Duitse handen.

  Alhoewel Brothers in Arms Hell’s Highway als één van de mindere uit de serie wordt beschouwd, is het zeker geen slechte game. De graphics zijn voor deze tijd zelfs nog goed te noemen. De laatste Brothers in Arms is dus zeker het oppakken waard.

  Empire Total War

  Empire Total War besloeg de periode tussen 1700 en 1800 en was ten tijde van diens release (2009) de meest uitgebreide Total War game ooit. Je kon namelijk niet alleen oorlog voeren in Europa, maar ook in India en de Caraïben, waar je kolonies kon opzetten en zelfs op het water kon vechten. Dit zorgde ervoor dat oorlog voeren opeens op veel grotere schaal plaatsvond, maar dat bracht ook de nodige bugs met zich mee.

  Die bugs zijn anno 2017 vrijwel allemaal weggewerkt en dat zorgt ervoor dat jij Empire Total War in zijn volle glorie kan spelen. Ben je dus liefhebber van het tijdperk van imperialisme en accepteer je graphics die nog net mee kunnen? Dan is Empire Total War zeker geen verkeerde game om nog eens op te pakken.

  Beyond Good & Evil

  In Beyond Good & Evil (2003) ga je aan de slag met Jade, wiens kinderopvang totaal gesloopt is door de buitenaardse DomZ. Wat blijkt? De Alpha secties, de lokale strijdkrachten die de bewoners van Hillys moeten beschermen tegen de DomZ, blijken hun werk niet goed gedaan te hebben en worden verdacht van corruptie.

  Aan Jade en haar oom (en tevens varken) Pey’j de taak om namens IRIS, een verzetsgroep, de waarheid te achterhalen. Ondanks het serieus klinkende verhaal komt Beyond Good & Evil over als een best vrolijke game en is het volgens vele critici een ware klassieker. Deel 2 is inmiddels aangekondigd, dus is Beyond Good & Evil vandaag de dag nog zeker het spelen waard als je de verhaallijn toevallig niet meer weet.

  Civilization V

  Altijd al een rijk vanuit het niets willen opbouwen? Dan is Civilization de game voor jou. Kies een beschaving uit, sticht de bijbehorende staat, breidt je grondgebied zo ver mogelijk uit en bouw zoveel mogelijk wereldwonderen. Als je voor de culturele overwinning wil gaan natuurlijk, want dat is slechts één van de vele manieren om de game winnend af te sluiten.

  Civilization V stamt uit 2010 en heeft al twee vervolgdelen gehad in 2014 en 2016 met Beyond Earth, dat meer een spin-off was, en Civilzation 6. Gelukkig kunnen de graphics prima mee met deze tijd en is de gameplay niet veel veranderd de afgelopen zeven jaar. Zeker het oppakken waard dus.

  Fallout New Vegas

  De eerste twee Fallout games kwamen uit in de jaren 90 en werden gemaakt door Obisidian Entertainment. Voor Fallout 3 nam Bethesda de boedel over en zette zijn eigen team erop, maar dat betekende niet dat de rol van Obisidan uitgespeeld was.

  Voor Fallout New Vegas, een soort tussendeel voor Fallout 3 (2008) en Fallout 4 (2015), kreeg de oorspronkelijke ontwikkelaar weer de franchise in handen en dat legde de game geen windeieren.

  Fallout New Vegas speelt zich af in Las Vegas en omgeving. De stad is grotendeels bespaard gebleven van nucleaire schade dankzij de inspanningen van casinomagnaat Mr. House. Zo’n tweehonderd jaar later is er een strijd om de macht in New Vegas.

  Mr. House, die een computer geworden is, de New California Republic en het Caesar’s Legion hebben het allen gemunt op totale macht in New Vegas. Aan jou als speler om partij te kiezen.

  De graphics van Fallout New Vegas vallen niet bij elke gamer in de smaak, maar is wel super geliefd bij fans van de serie. De verhaaltelling is beter dan onder Bethesda’s pen en dat stemt men tevreden. Zolang je dus door de mindere graphics heen kunt kijken, is het zeker nog de moeite waard om in Fallout New Vegas te duiken.

  Welke oude PC games speel jij nog?

  Dit waren volgens ons tien oude PC games die het oppakken waard zijn. Misschien dat jij ook wel vaak oude PC games nog speelt. Wij zijn benieuwd naar welke. Laat het ons in de comments weten!

  RollerCoaster Tycoon

  Verkijgbaar vanaf 31 march 1999

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.