10 Jaar iPhone - Alles vanaf de eerste aankondiging

Article
maandag, 09 januari 2017 om 17:48
xgn google image
Vrijwel iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone, het eerste bedrijf dat hier eigenlijk mee begon was Apple. Tien jaar geleden maakten we voor het eerste kennis met de smartphone. Steve Jobs presenteerde toen met veel bombarie de allernieuwste iPhone, genaamd iPhone 2G. Sindsdien is de telefoon van Apple flink geëvolueerd. Die 10 jaar iPhone gaan we eens bekijken.
De iPhone is al jarenlang verweven in ons dagelijks leven. Miljarden keren zijn er al verschillende modellen iPhone toestellen over de toonbank gegaan. Of het nou gaat over de allereerste iPhone 2G of de nieuwste iPhone 7, de telefoon lijkt eigenlijk altijd een succes te worden. Ondanks de kritieken dat een nieuw model soms te verduren krijgt.

10 jaar iPhone in een notendop

10 jaar geleden stond Steve Jobs nog op het podium met de allereerste iPhone in zijn handen. Het was niet volledig de eerste telefoon uit Cupertino, California. Eerder werkte Apple al samen met Motorola om de ROKR E1 te maken. Een telefoon die zich synchroniseerde met iTunes. Apple trok al wel snel de stekker uit de productie van dit toestel.
De geruchten voor een iPhone gingen rond vanaf 2002, maar nadat Apple een einde maakte aan de ROKR E1 en liet iTunes ondersteuning ging bieden aan een nog onbekend telefoontoestel ging de geruchtenmolen helemaal hard draaien. Op 9 januari werd dan eindelijk echt duidelijk waar Apple mee bezig was geweest de afgelopen tijd.
104130 2

De presentatie

De presentatie zelf vond plaats tijdens Macworld 2007 op 9 januari, een beurs georganiseerd door Apple waar alle journalisten en liefhebbers kennis konden maken met de nieuwste Apple producten en waar deze groots werden aangekondigd. Inmiddels bestaat Macworld niet meer. De laatste editie vond plaats in 2015.
De presentatie van de eerste iPhone heeft inmiddels een legendarische status bereikt onder smartphone liefhebbers. Bekend is de aanloop die Steve Jobs toendertijd maakte richting de iPhone. Jobs had het over drie verschilende apparaten, namelijk een iPod, een revolutionaire mobiele telefoon en als derde een internet apparaat.
Jobs hield de zaal in spanning terwijl hij langzaam hints gaf dat het ging om één apparaat en niet drie verschillende apparaten. Apple zou de telefoon opnieuw uitvinden en Jobs presenteerde haar 'nieuwste toestel'.
10 Jaar iPhone
Uiteraard was dit niet het toestel waar het om ging. Het ging natuurlijk om de eerste generatie iPhone.
104131 2

iPhone 2G

Een kruising tussen een iPod met touchbediening, een revolutionaire telefoon en een internetapparaat, dat is wat de iPhone zou worden. De telefoon werd gepresenteerd op 9 januari maar kwam pas uit op 29 juni 2007, meer dan een half jaar later. De telefoon werd verkocht in twee versies, namelijk de 4GB versie en de 8GB versie, respectievelijk voor de prijs van 499 dollar en 599 dollar. Later kwam daar een 16GB versie bij.
De telefoon had een 3,5 inch multifunctioneel touchscreen met een resolutie van 480 bij 320, goed voor een pixeldichtheid van 163ppi. Daarnaast was de telefoon uitgerust met een camera met wel twee megapixel.
104132 2

iPhone 3G/3GS

Een jaar later was er al een vervolg op de eerste iPhone van Apple namelijk die iPhone 3G. Deze kreeg de naam 3G omdat het een toestel was dat gebruik maakte van het 3G netwerk en dus toegang bood tot sneller internet dan de voorganger dat kon. Hierdoor schoot de populairiteit van de iPhone als een raket omhoog. Dit is ook de reden dat mobiel internet vanaf dat moment wordt aangeduid met de termen 2G, 3G, 4G enzovoorts.
Dit was ook de grootste verbetering ten opzichte van de eerste iPhone. Verder had het toestel een betere processor en een betere standby tijd. Verder lijkt de 3G erg op de voorganger. Hetzelfde scherm, hetzelfde uiterlijk, hetzelfde werkgeheugen en dezelfde camera.
Voor de grotere interne verbeteringen werd de 3GS geïntroduceerd. Deze had dan wel hetzelfde ontwerp, maar was intern een stuk krachtiger en had een betere camera. In totaal was de 3GS twee keer zo snel en heeft het dubbele aan werkgeheugen ten opzichte van de 3G.
De S in iPhone 3GS staat voor Speed gezien de verbeteringen qua werksnelheid. Van origine heette de telefoon nog 3G S met een spatie, maar die spatie werd later verwijderd om de telefoon vindbaarder te maken in zoekmachines.
104133 2

iPhone 4/4S

De iPhone 4 zorgde voor de grootste verandering tot dan toe met een geheel nieuw design. De belangrijkste bestandsdelen van de nieuwe telefoon waren niet langer plastic, maar glas en een metalen bumper aan de zijkant. Ook werd er een aanzienlijk beter scherm gebruikt dan Apple gebruikte in de voorgaande drie telefoons.
Het schermdiagonaal bleef bij 3,5 inch maar de resolutie werd verhoogd naar 960 bij 640 pixels. Een verbetering die zorgde voor een verdubbeling van het aantal pixels per inch en kreeg daarmee de naam 'Retina'. Daarnaast was de vierde iPhone de eerste van Apple die is uitgerust met een frontfacing camera.
De iPhone 4 was de tweede generatie die een S versie kreeg, die ook een flinke verbetering zag op het gebied van snelheid. Waar de iPhone 4 was uitgerust met een Apple A4 processor, werd de iPhone 4S geleverd met een Apple A5 processor. Deze processor was op papier grafisch gezien tot wel zeven keer zo sterk. Ook werd de camera geupgraded naar een 8 megapixel die kon filmen in 1080p bij 30 frames per seconde.
Ook werd bij de release van de iPhone 4S de digitale assistent Siri geintroduceerd. Met Siri was het mogelijk om de telefoon te bedienen met je stem en zelfs makkelijk opdrachten uit te voeren, zoals het plaatsen van een afspraak in de agenda of het zetten van een wekker.
104134 2

iPhone 5/5S/5C

NIeuw jaar, nieuw iPhone, die trend was inmiddels wel duidelijk. In september 2012 was het de buurt aan de nieuwste serie, namelijk de iPhone 5. Het scherm werd eindelijk groter gemaakt en ging van 3,5 inch naar 4 inch, maar werd alleen in de lengte een stuk groter en was toendertijd het middelpunt van flink wat satire.
10 Jaar iPhone
Het aantal pixels per inch bleef hetzelfde en viel daarom nog steeds onder dezelfde noemer Retina. Ook was dit de eerste telefoon met een lightning ingang en deed Apple afstand van de 30-pins aansluiting. De iPhone 5 was het eerste Apple toestel dat geschikt was voor 4G internet. Verder werden alle standaard onderdelen zoals de processor en de accu weer verbeterd.
De iPhone 5S had flinke verbeteringen ten opzichte van de eerste iPhone 5 . Net als voorgaande jaren werd nu weer de processor beter en de accu effecienter. De grootste vernieuwing op dit toestel is de TouchID op de telefoon. Met behulp van een vingerscanner kan de telefoon nu eenvoudig en snel ontgrendeld worden. Daarnaast heeft de camera een dubbele flitser voor betere foto's in het donker en kan er in slow motion gefilmd worden met 120 frames per seconde.
Daarnaast kwam er voor het eerste een goedkopere versie uit van een iPhone generatie. Voor het eerste werd het nummer opgevolgd door een C. De iPhone 5C was kleiner, goedkoper om te ontwikkelen en zwakker dan de 5S die gelijktijdig uitkwam. Het toestel was bedoeld voor de consument die minder eisen stelde aan een telefoon.
Waar de C voor staat is niet geheel bekend. Volgens sommige bronnen zou het staan voor Choice, omdat Apple de consument een keuze wilde geven tussen een hoge klasse en een midde klasse toestel. Sommige claimen dat de C staat voor Color(ful) aangezien het toestel werd geleverd in vijf verschillende kleuren en de slogan was:"For The Colorful". Apple zelf is hierover nooit duidelijk over geweest.
104135 1

iPhone 6/6S

De iPhone 6 was het eerste toestel dat standaard geleverd werd in twee formaten, namelijk de standaard versie die inmiddels een schermdiagonaal heeft van 4,7 inch en de Plus die een scherm diagonaal heeft van maar liefst 5,5 inch en een hogere pixeldichtheid had. Daarnaast was er meer ruimte voor een grotere accu en is de 6S telefoon ook langer te gebruiken dan de kleinere toestellen.
Ook hier werd weer dezelfde praktijk toegepast van het verbeteren van de processor, werkgeheugen en de accuduur. Daarnaast werd de slow motion verbeterd van 120 frames per seconde naar 240 frames per seconde.
De iPhone 6S was naast een interne verbetering nog een verbetering op het scherm. Het werkt namelijk met 3D Touch en kan merken hoe hard er op het scherm gedrukt wordt om bepaalde features toe te voegen, zoals snelle toegang tot een keuze menu.
104137 1

iPhone 7

En dan komt in 2016 misschien wel de meest controversiele versie van iPhone tot nu toe uit. Simpelweg omdat Apple besluit om de 3,5mm jack ingang te verwijderen uit de telefoon. De iPhone is het eerste grote toestel dat deze stap durft te maken en niet geheel zonder kritiek.
De iPhone 7 kwam, net als de vorige tree generaties, uit met twee verschillende schermdiagonalen, namelijk 4,7 inch en 5,5 inch. De camera aan de achterzijde was van 12 megapixel en kon filmen in 4K met 30 frames per seconde. De camera op het nieuwste Plus-toestel was voorzien van Dual lens, wat zorgt voor scherpere foto's betere diepte en een 2x optische zoom.
104138

iPhone 8

Om het 10 jarig jubileum te vieren van de iPhone gaan de geruchten dat er een aantal grote veranderigen plaats gaan vinden, voor zowel het ontwerp als een aantal belangrijke features. Zo zou er een nieuw scherm komen dat waarschijnlijk scherper is dan de huidige schermen en wordt de 8 geleverd in zowel 4,7 inch als de 5,5 inch, een Plus versie dus.
Daarnaast zou de homeknop ditmaal helemaal verdwijnen en het screen-to-body ratio een stuk hoger worden. Kans bestaat zelfs dat de voorzijde vrijwel helemaal bedekt zal worden door het scherm. Het zou dus kunnen dat Apple nu met een randloos scherm komt.
Officieel heeft Apple nog niets bekendgemaakt over de iPhone 8 en zal dat, zoals gebruikelijk, pas doen vlak voordat de telefoon uitkomt. Ook dat zal waarschijnlijk pas gebeuren in september of oktober van 2017.