10 clichés in films die echt niet meer kunnen - Waarom worden deze nog steeds gebruikt?

Article
maandag, 22 april 2019 om 9:37
10 filmcliches die echt niet meer kunnen waarom worden deze nog steeds gebruikt 149486 3
Iedereen herkent ze en rolt met zijn ogen als ze er een tegenkomen. Film clichés kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Toch blijven grote filmstudio’s ze keer op keer gebruiken. Hier volgen de 10 clichés in films die echt niet meer kunnen. Van helden met plot armor tot aan hacken in een minuut. Ze komen allemaal voorbij.

‘I didn’t sign up for this!’

Deze zin is te cliché voor woorden. Hij wordt meestal uitgesproken door personages die zich in een onverwachte situatie bevinden en iets moeten doen waar zij het niet mee eens zijn. Vaak zijn dit soldaten/politieagenten die er plotseling achter komen dat hun werk toch niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Sorry hoor, maar al geef jij je op voor het Amerikaanse leger ten tijde van een buitenaardse invasie, dan is een confrontatie met een groot vijandig monster precies waar jij je voor ingeschreven hebt.
Hier een grappige compilatie-video van alle keren dat 'I didn't sign up for this!' geroepen wordt in een film:
149496 1

Wanneer het nerdy meisje haar bril af doet verandert ze plotseling in een supermodel

Het dragen van een bril is een van de normaalste zaken in de wereld. Er wordt geschat dat 60% van de bevolking in de westerse wereld een bril en/of lenzen draagt. Maar niet als het aan films ligt. Personages die brillen dragen in (tiener) films zijn vaak nerdy, onzeker en onaantrekkelijk.
Meestal besluit opeens een beste vriendin of professional uit de modellen/film/tv industrie dat het tijd is voor een make-over. De bril gaat in de prullenbak, het haar wordt losgegooid en van dat onzekere meisje is niets meer over. Ze is nu een regelrecht model dat de perfecte gezichtseigenschappen blijkt te hebben. Tsja, ging het in het echt maar zo makkelijk.
Dit film cliché is trouwens niet exclusief voor vrouwen. Denk maar aan Peter Parker uit Spiderman en Clark Kent uit de Superman films.
149501 2

Geen gedag zeggen wanneer iemand de telefoon ophangt

Telefoonetiquettes zijn blijkbaar niet algemeen bekend in Hollywood. Het komt zo vaak voor in films dat wanneer een telefoongesprek ten einde komt, er gewoon opgehangen wordt. Geen doei, geen tot ziens, helemaal niets. Als de bellende persoon de nodige informatie heeft gekregen gaat de telefoon op de haak.
Oké, het is logisch dat tijd kostbaar is in films en dat elke zin in het script een betekenis voor het verhaal moet hebben. Een korte ‘doei’ aan het einde van het gesprek kost daarentegen maar een paar seconden tijd en draagt veel bij aan het realisme van een film.
149503

Wanneer iemand hoest of niest zal hij waarschijnlijk doodgaan

Een goeie tip voor personages in films: Zie je iemand hoesten of niezen? Ren zo hard mogelijk weg als je kan want die persoon heeft waarschijnlijk een dodelijke ziekte of virus en kan jou besmetten. Dit wordt ook wel de ‘Cough of Death’ genoemd en is een van de veelvoorkomende clichés in films
Degene die in een film hoest probeert dit vaak te verbergen. Deze personages worden dan later bijvoorbeeld dood aangetroffen of zijn de reden dat andere mensen plotseling ziek worden. Soms wordt er ook gehoest in een servetje waarna er daarna op dramatische wijze wordt onthuld dat er bloeddruppels op het servetje aanwezig zijn.
149506

Schurken houden eerst een speech voordat ze de held vermoorden

Dit is misschien wel een van de meest frustrerende clichés in films. Het ergste is dat hij nog steeds regelmatig gebruikt wordt. Het gaat meestal als volgt: de grote schurk van de film weet eindelijk de held van het verhaal te pakken te krijgen. In plaats van de hoofdpersoon die hem constant in de weg zit te vermoorden, besluit de schurk om een grote, lange speech te houden.
In deze speech wordt het hele plan, plus motivatie, uitgebreid uitgelegd en hierdoor krijgen de vrienden van de held de kans hem te bevrijden. Na weer op kracht gekomen te zijn, verslaat de held uiteindelijk de schurk en eindigt het plan in één grote mislukking. Dus schurken, al krijg je de held te pakken weet wat je moet doen.
149509

De kwaliteit van foto’s kan op magische wijze verbeterd worden

Dit zie je vaak gebeuren in misdaad films. Er is een filmpje of foto opgedoken van de verdachte van een misdrijf, maar helaas is de kwaliteit niet voldoende om te kunnen zien hoe de persoon eruit ziet. Het beeld is bijvoorbeeld korrelig of te donker. Geef vooral de hoop niet op, want je kan altijd rekenen op de computertechneut met zijn magische ‘enhance’ truc.
Dit houdt in dat er onder andere codes worden ingevoerd door in snel tempo op allerlei toetsen te drukken, de foto door software heen wordt gehaald en er meerdere keren wordt ingezoomd. Dit resulteert in een hd versie van de foto waarop duidelijk te zien is wie de verdachte is.
149510

Microfoons maken altijd een zoemend geluid wanneer ze benaderd worden door een zenuwachtig persoon

Kom op Hollywood, dit is niet hoe microfoons werken. Er komt een hoog schel geluid, oftewel feedback, uit de speakers wanneer een microfoon te dicht bij de speakers in de buurt komt. Volgens films gebeurt het elke keer weer wanneer iemand die zenuwachtig is voor zijn speech een microfoon benadert.
Meestal wordt vervolgens de zaal stil en begint de spreker een onsamenhangend verhaal te vertellen waarin ook nog veel gestotterd wordt. Wanneer hij zich weet te herpakken wordt ook plotseling de kwaliteit van het microfoongeluid beter en verdwijnt de feedback. De speech blijkt toch een succes te worden en eindigt met een groot applaus van het aanwezige publiek.

De hoofdpersoon kan niet doodgaan, ondanks alle verwondingen

Dit cliché komt bijna in elke film met ook maar een beetje actie voor. Het maakt niet uit wat de hoofdpersoon overkomt, hij zal bijna altijd aan het einde van de film nog springlevend zijn. Uit een hoog gebouw springen, meerdere keren beschoten en gestoken worden, een bom die vlakbij afgaat, het maakt allemaal niets uit als je plotarmor hebt.
Vaak komt het ook voor dat de hoofdpersoon dood lijkt te zijn, maar dat later wordt onthuld dat dit niet het geval was. Hij heeft bijvoorbeeld zijn dood gefaked om ongezien weg te kunnen komen. Na een tijdje ondergedoken te hebben geleefd, zal hij zijn vrienden op heldhaftige manier redden.
149529

De tijd die op aftellende bommen staat klopt nooit

Aftellende bommen zijn een bekend fenomeen in films. Ze worden toegepast om voor extra spanning en tijdsdruk te zorgen. Hierdoor gaan de kijkers zich inleven in de situatie van de personages op het scherm. Aftellende bommen kunnen voor bepaalde films dus zeker goed werken. Jammer dat de tijd op die bommen bijna nooit klopt.
Naast het feit dat de terroristen/schurken de tijd hebben genomen om een handig schermpje met de overgebleven tijd op hun bommen plaatsen, is dit natuurlijk zeer onrealistisch. Het komt zo vaak voor dat wanneer de held een bom onschadelijk moet maken, het schermpje op de bom 30 seconden laat zien terwijl de tijd op scherm minstens 2 minuten lijkt te zijn.
149530

Hacken lijkt super makkelijk

Ondanks dat hacken in het echt een ingewikkeld, langdurig proces is, lijkt het binnendringen van een beveiligingssysteem of het uploaden van digitale virussen in films kinderwerk. Hacking scenes gaan vaak als volgt: er wordt wild op het toetsenbord getypt terwijl er allerlei laadbalken, 3d objecten en pop-up schermen in het beeld verschijnen. Als de ‘hack’ gelukt is roept de hacker vol enthousiasme ‘I’m in!’.
Er is een reden dat hacken in films niet klopt met de werkelijkheid. Echt hacken is namelijk oersaai om naar te kijken. Toch zijn er genoeg films die realistisch hacken wel op een entertainende manier weten weer te geven. Denk maar aan The Girl With The Dragon Tattoo (2009) of The Fifth Estate (2013).

10 clichés in films die echt niet meer kunnen

Dit waren 10 films die echt niet meer kunnen op een rijtje. Wanneer je een van deze clichés in een film tegenkomt haalt dit je gelijk uit het verhaal. Erg zonde wanneer de scene net zo spannend was. Welke filmclichés moeten volgens jou echt niet meer gebruikt worden? Laat het weten in de reacties!