De 10 beste shooters 2021 die je niet mag missen

Article
zaterdag, 23 januari 2021 om 17:00
ratchet and clank rift apartf1611146102
2020 was al een topjaar als het gaat om games, maar het ziet ernaar uit dat 2021 daar nog eens overheen gaat. Liefhebbers van shooters hebben ook genoeg toppers om naar uit te kijken. Dit zijn de 10 beste shooters die je niet mag missen in 2021!

Ratchet & Clank: Rift Apart

Het duo Ratchet & Clank is één van de meest populaire mascottes van PlayStation en liefhebbers van de katachtige en robot krijgen er dit jaar een nieuwe titel bij. Het in 2013 uitgekomen Ratchet & Clank: Into the Nexus krijgt namelijk eindelijk een vervolg in de vorm van Rift Apart, maar de game moet ook standalone te spelen zijn voor nieuwe spelers.
Uiteraard kunnen we weer genieten van de bekende gameplay van de serie, maar deze keer kunnen we ook door portalen reizen naar andere dimensies. Dankzij de krachtige hardware van de PS5 gaat dat zonder laadtijden. Daarnaast zal de game gebruikmaken van de unieke features van de DualSense controller, krijgt het Ray-Tracing en 3D spatial audio. Ratchet & Clank: Rift Apart zal daarmee een perfecte showcase worden voor alle mogelijkheden van de PS5 en een shooter die je niet mag missen in 2021!
outriders tricksterf1611135904

Outriders

Destiny 2 en The Division 2 krijgen in 2021 flink wat concurrentie erbij. Op 1 april - nee, dat is geen grap - verschijnt namelijk de looter shooter Outriders, van ontwikkelaar People Can Fly. De studio heeft goed gekeken naar de valkuilen waar de concurrentie in is gevallen en zal er alles aan doen om die te vermijden.
Zo is Outriders geen Live Service game, maar is alle content meteen vanaf dag één te spelen, inclusief een zeer uitgebreide en uitdagende endgame. Ook heb je de keuze tussen vier verschillende classes, die je kan aanpassen door middel van skill trees en honderden mods. Als de beloftes van People Can Fly waarheid worden, dan worden we mogelijk verwend met de beste looter shooter tot nu toe in 2021!
vampire the masquerade bloodlines 2f1597133644

Vampire The Masquerade - Bloodlines 2

2004 wordt door velen gezien als één van de beste game jaren ooit, dankzij de release van klassiekers als World of Warcraft, Half-Life 2 en Vampire The Masquerade - Bloodlines. Laatstgenoemde krijgt na 17 jaar eindelijk een sequel en ook die heeft zeker de potentie om een topper te worden.
Net zoals in het origineel krijg je in Vampire The Masquerade - Bloodlines 2 de keuze uit verschillende vampierenclans, elk met hun eigen sterke en zwakke punten en speelstijl. De speler is namelijk één van de vele vampieren die er in één bloederige nacht in Seattle bij zijn gekomen. Daarbij hebben meerdere bloedzuigers zich in het openbaar laten zien en ‘The Masquerade’ - een pact om het bestaan van vampieren geheim te houden - verbroken. Tijdens jouw eerste dagen als vampier staat dus meteen een oorlog voor de deur.
resident evil villagef1611146374

Resident Evil Village

Van vampieren maken we de overstap naar zombies. De razendpopulaire franchise van Capcom krijgt in 2021 namelijk weer een nieuwe deel. En de verwachtingen zijn hooggespannen na het doodenge Resident Evil VII, dat de formule flink overhoop heeft gegooid.
Resident Evil Village speelt zich af een aantal jaar na de gebeurtenissen in deel zeven en heeft Ethan Winters weer in de hoofdrol. Zijn wereld komt weer op zijn kop te staan nadat Chris Redfield op komt dagen en hij hem volgt naar een mysterieus dorp in Europa. De ontwikkelaars willen het dorp een ‘karakter’ maken in de game, dus verwacht een griezelig plaatsje zoals in Resident Evil 4.
deathloop gunfightf1611146543

Deathloop

Arkane Studios is voornamelijk bekend van de Dishonored franchise, maar de ontwikkelaar heeft nog meer sterke games gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de interessante versie van Prey en Dark Messiah of Might and Magic. En in 2021 wordt daar weer een originele titel aan toegevoegd met Deathloop.
De nieuwe game maakt gebruik van een interessante mechanic. Protagonist Cole is een huurmoordenaar die vastzit in een time loop. Elke nacht wordt er een groots feest gegeven en ‘s ochtends begint de loop weer opnieuw en is iedereen alles vergeten. Cole onthoudt alleen alles en is ingehuurd om acht doelwitten op het feest uit te schakelen. Als alleen niet alle targets in één nacht worden gedood of als Colt zelf neergeschoten wordt, dan moet je weer van voor af aan beginnen. Een bloederige versie van Groundhog Day dus.
back 4 blood stinger minf1611146583

Back 4 Blood

De Left 4 Dead serie komt weer terug in 2021, alleen in een iets ander jasje. Valve heeft namelijk de rechten in handen van de zombieserie, maar Turtle Rock Studios maakt nu een spiritueel vervolg voor Warner Bros. Interactive. De naam is dus niet hetzelfde, maar qua gameplay komen de games sterk overeen.
Zo is de basis van Back 4 Blood, zoals de naam al doet vermoeden, een co-op shooter met maximaal vier spelers. Zij moeten samenwerken om door de levels te komen waar complete zombiehordes je het leven zuur maken. Een nieuwe feature is alleen het samenstellen van een deck kaarten aan het begin van een level, waarmee verschillende statistieken worden aangepast. Ook is er een PvP modus aanwezig voor 8 spelers en een AI Director, die de zombies kan aansturen en kan zorgen voor mist in bepaalde gebieden.
far cry 6 lanzamientof1594998056

Far Cry 6

We kunnen het natuurlijk niet hebben over de beste shooters van het jaar en Far Cry overslaan. Ubisoft heeft de laatste paar jaar steeds een groots avontuur gemaakt van de open wereld games. Deze keer mogen spelers afreizen naar Yara, een fictief Caribisch eiland.
Je gaat daar niet heen voor een rustige vakantie, want het eiland wordt geregeerd door de dictator ‘El Presidente’ Antón Castillo (geportretteerd door Giancarlo Esposito). Jij speelt de rol van lokale guerilla fighter Dani Rojas, die als missie heeft om de regering van Castillo omver te werpen. Dat gaat natuurlijk gepaard met bommen, granaten en een Walmart-voorraad aan kogels. En in tegenstelling tot voorgaande Far Cry games heeft de protagonist eindelijk een stem!
rainbow six quarantinef1578653949

Rainbow Six Quarantine

De shooter met waarschijnlijk de meest treffende naam die in 2021 uitkomt is Rainbow Six Quarantine. De naam is alleen niet gepland, want Ubisoft heeft de titel al op de E3 van 2019 aangekondigd. Sindsdien is de game een paar keer uitgesteld, maar dit jaar moet de spin-off eindelijk uitkomen.
De Rainbow Six serie is momenteel enorm populair met de PvP shooter Siege, maar Quarantine wordt juist een tactische co-op shooter voor drie spelers. De operators moeten samenwerken om een technologische parasiet te verslaan. Voor spelers van Rainbow Six Siege zal het waarschijnlijk bekend voorkomen, want het lijkt geïnspireerd op het populaire Outbreak Event van de game.
halo infinite box artf1595497725

Halo Infinite

Eigenaren van de Xbox Series X en S hadden eigenlijk al met Halo Infinite aan de slag willen gaan, maar de launchgame voor de next-gen consoles is eind vorig jaar uitgesteld. Wanneer de game nu precies moet uitkomen is nog niet bekend, maar een release in 2021 is zeker.
In Halo Infinite staat de wereldberoemde Master Chief weer centraal in het verhaal. De supersoldaat zal deze keer vechten op een Halo Ring, maar de vijand in kwestie is nog niet bekend. Wel zal het een belangrijk gevecht gaan worden, want volgens ontwikkelaar 343 Industries wordt de game ‘het grootste avontuur tot nu toe om de mensheid te redden’. Bovendien zal het verhaal ‘een stuk meer menselijk’ worden voor Master Chief. Al verwachten we niet dat hij ooit zijn gezicht zal laten zien.
dying light 2 kickf1611146784

Dying Light 2

Resident Evil Village en Back 4 Blood zijn niet de enige zombie games in 2021 zullen verschijnen. Dying Light 2 staat namelijk ook op de releaselijst, met de interessante kijk op het genre van ontwikkelaar Techland.
Dying Light 2 speelt zich 15 jaar af na het origineel en spelers krijgen de controle over Aiden Caldwell, een nieuwe protagonist. Dat betekent alleen niet dat je minder mogelijkheden hebt om door de stad te bewegen, want ook Caldwell heeft de nodige parkour skills. Sterker nog, er zijn twee keer zoveel moves aan de game toegevoegd. Spelers komen daarnaast ook verschillende facties en settlements tegen, waar ze geconfronteerd worden met moeilijke keuzes die veel invloed kunnen hebben op de wereld en het verhaal. Een mooi excuus om de verhaallijn van Dying Light 2 meerdere keren uit te spelen.