Xbox Series S Review – Next gen in rugzakformaat

Review
donderdag, 12 november 2020 om 17:00
xbox series s 1f1605170067
Het is feest! De nieuwe generatie Xbox-consoles is eindelijk afgetrapt met de Xbox Series X en de Series S. Microsoft pakt enerzijds uit met een Hercules voor 499,99 euro, maar denkt ook aan de kleintjes met een wat eenvoudigere variant voor 299,99 euro. Is deze instapper op next-gen de investering waard of kun je beter nog even doorsparen voor die toren van kracht in je kamer? Je leest het in deze Xbox Series S review!
Wij mochten met de Series S aan de slag en kregen bijna vlinders in onze buik van geluk toen we de eerste game opstartten. Microsoft speelt op twee fronten de hoofdrol in deze generatie. Waar de Xbox Series X de krachtigste console ooit is, waarover je alles leest in de Xbox Series X review, is de Series S namelijk de kleinste ooit.

Kleinste Xbox ooit

Waar Microsoft met de Series X een zwarte toren neerzet die gezien mag worden, is de Series S de kleinste Xbox die tot nu toe uit is gekomen. De console is met 27,5 x 15,1 x 6,5 cm ongeveer één derde kleiner dan de Xbox One S en weegt iets minder dan twee kilo. Daardoor kan je de console dus met gemak in je rugzak proppen om even bij een vriend of vriendin te gaan gamen. Of beter nog, je console mee op vakantie nemen als je straks weer de deur uit mag.
De Xbox Series S is bijna helemaal wit, met als uitzondering een vlak op de bovenkant, dat dient voor ventilatie. De console heeft daarbij bijna alles aan boord wat zijn grotere broer ook heeft, maar moet wel één ding inleveren. Er is namelijk geen Blu-ray disclade. Je moet het dus hebben van digitale games.
xbox series s 2f1605170131

Game Pass voor al je behoeften

Op zich is dat geen enkel probleem, gezien je al je oude Xbox, Xbox 360 en Xbox One games kunt spelen op de console. De Xbox Series S zorgt ervoor dat je alle games uit de geschiedenis (met een uitzondering daargelaten) kunt spelen op je nieuwe console, als je ze maar digitaal hebt. Wij speelden de nieuwste Ubisoft telg Assassin's Creed Valhalla op de console, en speelden daarnaast Devil May Cry 5, Gears of War, Gears 5 en Fable zonder problemen. De backwards compatibility is echt ongekend!
Daarnaast heb je met een Xbox Game Pass abonnement toegang tot een bibliotheek van honderden games. Het leven zonder schijfjes is bijna net zo mooi als met en dan is er nóg een voordeel: je kast is een stuk leger, dus genoeg ruimte voor andere dingen!
xbox series sf1605188835

Teleurstellende launch line-up

Ondanks dat je je hele collectie aan (digitale) games mee kunt slepen naar de Xbox Series S en daarbij toegang hebt tot de ruime Game Pass bibliotheek, mist er één belangrijk ding aan de release van de console: een launch line-up. Nu is het niet helemaal waar dat er niks is, maar dat het karig is kun je wel stellen. Waar je normaal gesproken bij een console meteen een aantal toffe exclusieve titels bij launch hebt, moet je het bij de Series S (en X) met The Falconeer doen. Daarnaast is Gears Tactics nu uit, maar die game verscheen eerder al voor PC.
Het zou eigenlijk een enorm feest worden, waarbij Master Chief in Halo Infinite de taart aan zou snijden, maar hij komt wat later naar de console. In plaats van de exclusives moet je het nu met third party titels doen die ook op andere platformen verschijnen. Zo kun je wel met Assassin's Creed Valhalla aan de slag en is Yakuza Like a Dragon uitgekomen.
xbox series s 3f1605170177

Iets minder krachtig

Dit is niet het enige vlak waarop de Xbox Series S ingeleverd heeft. Waar de console dezelfde AMD Custom Zen CPU heeft, is hij uitgerust met een minder krachtige GPU die het met 4 Teraflops moet doen. En 10 GB GDDR6 geheugen. Het is dus als het ware de Mini-Me van de Xbox Series X en daarmee een prima instapmodel om de next-gen in te luiden.
Waar wel een mogelijke uitdaging voorbij komt is de opslag van de Series S. De SSD van de console is namelijk slechts 512 GB. Daarvan neemt het besturingssysteem een deel in beslag, waardoor je effectief 364 GB over hebt. Als je dus games als Call of Duty Modern Warfare of Cold War gaat downloaden, zie je je SSD het zweet nog net niet uitbreken.
Je kunt het geheugen gelukkig wel uitbreiden met een Storage Expansion Card van Seagate (249 euro) of met een externe SSD. Die laatste maakt alleen geen gebruik van de Velocity Architectuur van de console die alles razendsnel laadt en laat draaien, al merkten wij dat de schijf die wij aansloten wel sneller dan normaal laadt.
xbox series s 4f1605170266

Snel als Usain Bolt, maar minder scherp

De Xbox Series S zorgt dankzij de Velocity Architectuur overigens wel voor ongekende snelheid tijdens het gamen. Lange laadtijden? Vergeet die maar! Het is niet zo dat laadtijden helemaal weg zijn, maar wel een heel stuk korter dan op de Xbox One X en S. Waar je bij Assassin’s Creed: Valhalla op de Xbox One soms een paar minuten moeten wachten, is dat bij de Series S alsof Usain Bolt een sprintje trekt, zo snel laadt de console. Het is de sprong naar de toekomst die meer dan welkom was.
Daarnaast doet Quick Resume ook nog een duit in het zakje. Je kunt zonder zorgen tussen games schakelen of zelfs je console uitzetten tijdens het gamen en later gewoon verder spelen waar je gebleven bent. Even snel gamen was nog nooit zo gemakkelijk. Let wel op, want je kunt niet zomaar tien games op de achtergrond hebben draaien. Afhankelijk van de grootte van de game kun je schakelen tussen maximaal vier games.
Een andere sprong die welkom was, is de upgrade van de graphics. Die sprong is bij de Series S helaas wat kleiner dan de sprong die de Series X maakt, maar desondanks een indrukwekkende. Als je voor het eerste een game opstart is het bijna alsof je voor het eerst bij de opticien binnenkomt die je dan precies de juiste lens voorhoudt. De maximale resolutie van de console is 1440p, wat een lekkere upgrade is vanuit de vorige generatie, maar nog net niet helemaal door kan voor 4K met HDR.
De beelden die je voorgeschoteld krijgt zijn iets minder scherp dan de Series X, maar glijden dankzij de maximale framerate van 120 fps net zo soepel over je scherm. DirectX Ray Tracing maakt alles dan nog even af, waardoor je met garantie zit te smullen van je games.

Xbox Series S review – een fantastische manier om in te stappen op next gen

De Xbox Series S maakt je voor de redelijk lage prijs van 299 euro klaar voor de nieuwe generatie games. Nagenoeg alles is een upgrade vanuit de vorige generatie consoles, al is de sprong voorwaarts wat kleiner dan bij de Series X. Toch brengen de Velocity architectuur, ray tracing en de hogere framerate je veel voordelen.
De Series S sluit wel een paar compromissen. Er is geen disclade, dus alles gaat digitaal. Met de enorme Game Pass collectie en Smart Delivery vormt dit veelal geen probleem. Alleen de SSD aan boord is redelijk klein, dus een uitbreiding zul je al snel in huis willen halen. En dat kost weer geld, waardoor het gat tussen 299,99 en 499,99 euro snel krimpt. Als je hier geen moeite mee hebt, dan is de Series S de console voor jou!
Cijfer: 7.5