WRC 5 Review - Simulatie tot in de puntjes

Review
zaterdag, 26 september 2015 om 10:08
xgn google image
WRC is een tak van de racesport die in Nederland bij de meeste mensen niet echt populair is. Toch komt er om de zoveel tijd een aantal geweldige WRC games uit, waaronder ook WRC 5. Lees hier onze WRC 5 review.
Ook in Nederland zal het komende jaar WRC meer op de kaart gezet worden, want voor het eerst in de geschiedenis van de sport is er een Nederlander die deelneemt aan het WK Rally. Jawel, Kevin Abbring is onze Nederlandse trots, rijdend voor het WRC-team van Hyundai. Uiteraard zul je ook met Abbring kunnen rijden in WRC 5, maar hoe goed is WRC 5?

Extreme setting

WRC 5, of voluit FIA: World Rally Championship 5, brengt ons mee naar verschillende landen om daar lekker brutaal door smalle, levensgevaalijks wegen te rijden. Rally is een extreme sport, waarbij je zo snel mogelijk van A naar B gaat over allerlei soorten ondergrond. Ook heb je te maken met verschillende tijden op de dag en verschillende weersomstandigheden.
WRC 5 simuleert werkelijke gebeurtenissen met alle bijbehorende licenties van dien. Zo kun je rijden met wereldberoemde WRC-coureurs als Sebastien Loeb en vanaf nu ook Kevin Abbring met hun eigen auto's die tot in detail bijgewerkt zijn. WRC 5 is een simulatiegame voor de echte Rally-fans, waar je bijvoorbeeld zelf als beginnend coureur te werk kan gaan in de career mode.

Overbrenging sfeer

Deze Rally-fans moeten dan natuurlijk wel het gevoel krijgen dat ze een echt Rally-spel spelen. Net zoals bij andere simulatie racegames zoals F1 en MotoGP is het gevoel dat je bij het racen in WRC 5 krijgt abnormaal realistisch.
Sneeuw en regen voelen ook echt anders aan en dat geldt ook voor asfalt en onverharde weg. Je kan heel veel aanpassen aan je auto om het weggedrag te verbeteren en dat merk je dan ook gelijk. En al helemaal voor de gebruikers van stuurtjes.
De Rally-fans worden dan ook op hun wenken bediend met WRC 5. De hele ambiance, de set-up van de auto's en de feedback die je krijgt van het wegdek en de weersomstandigheden zorgen er echt voor dat je het werkelijke Rally-gevoel krijgt. Het gevoel dat Formule 1 fans krijgen bij F1 2015 en MotoGP fans krijgen bij MotoGP 15. WRC maakt de hardcore fans blij hiermee, maar ook de wat meer casual gamers hebben zeker baat hierbij.
WRC 5 review 6

Grafisch echt vooruitgegaan

Wat daarnaast ook belangrijk is, is het grafische aspect. Kylotonn Entertainment en Bigben Interactive hebben duidelijk veel aandacht besteed aan het grafisch ontwikkelen van de game. Dit komt ten goede van de omgeving en de vele details in de auto's. Daarnaast zijn ook de weerseffecten erg mooi. Om nou te zeggen dat WRC 5 de mooiste game ooit is, is overdreven, maar de nodige vooruitgang is zeker geboekt.
Wat wel een beetje jammer is, is de schade aan de auto's. De schade aan de auto's ziet er wel mooi uit, maar het is eigenlijk onmogelijk om echt flinke schade toe te richten aan de auto's. Zodra je meer dan twee meter buiten de track uit de bocht vliegt word je gerespawned midden op de weg. Geen grote crashes dus in WRC 5. Op dat gebied mist de game wat spektakel.
WRC 5 review 5

Veel sim, weinig extra

Dit alles heeft namelijk te maken met het feit dat WRC 5 echt een simulatie-game is. De doelgroep van WRC 5 is voornamelijk de echte fans en daarom is WRC vooral gericht op het nabootsen van het werkelijke World Rally Championship, met een levensechte career mode. Maar anders dan dat is er eigenlijk vrij weinig dat je kan doen. Je kan nog multiplayer races doen en zelf een race opzetten met bijvoorbeeld een time trial. Wat er echter mist is breedte.
Er is bijvoorbeeld maar een beperkt aantal modi en een beperkt aantal auto's. Wel zijn er verschillende klassen, waaronder de WRC waar Abbring dus nu in rijdt, maar er zijn maar een paar auto's per klasse. Waar WRC 5 zich dus vooral richt op het rijden zelf en de sfeer, zijn er genoeg concurrenten die meer te bieden hebben in de breedte. Zoals Gymkhana, ook een tak van de rallysport, of klassieke auto's.
WRC 5 review 4

Missen van spektakel

En dat brengt ons gelijk bij het volgende punt. Het racen mist spektakel. Je kan niet met 200 km/h een bocht uit vliegen, van een klif afrijden, of in een retro Peugeot of Toyota Celica de verschillende stages afrijden. WRC 5 doet er alles aan om de echte fans van het rallyrijden te pleasen, maar ook voor deze mensen mist het dat spektakel wat de WRC zo leuk maakt om te volgen.
Daarbij komt dat je niet echt het gevoel hebt dat je tegen andere mensen aan het rallyrijden bent. Af en toe zie je wat tijden voorbij komen van tegenstanders, maar zien doe je ze zo goed als nooit. Wat wel rest is het spektakel, de spanning en de adrenaline de vrijkomt bij de races zelf. Bochten net te hard insturen, driften, corrigeren. Je staat continu onder druk. Maar toch blijf je dat gevoel hebben dat er iets mist.
WRC 5 review 3

Realisme op en top

De simulatie is werkelijk één van de sterke punten van WRC 5, deze zorgt er dan ook gedeeltelijk voor dat het missen van spektakel vergeten wordt. De sfeer, de auto's, de stages, de Rally's, de co-driver, de schade, de reparaties, de tijden. Werkelijk al deze punten zijn tot in de puntjes uitgewerkt en zorgen echt voor dat gevoel van realisme.
De sfeer om de races heen bij de race-tent is fantastisch, de relatie met het team is van enorm belang. Als je schade rijdt, moet dit tussendoor worden gerepareerd, anders krijgt je auto performance problemen. Maar dit moet dan ook weer binnen de regeling van die bij de WRC van toepassing is. Dus binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk doen. De co-driver zal ook echt boos worden als je fouten maakt en de stages zijn ook net echt. Kortom: Realisme op en top.
WRC 5 review 2

Merkwaardige glitch(es)

Wat minder realistsich zijn glitches in games. Wij kwamen er helaas een aantal tegen, waarvan er een ook echt de game onspeelbaar maakte. De co-driver stopte na een tijdje met feedback geven en ook de bijbehorende afbeeldingen kwamen niet meer tevoorschijn. Hierdoor reden wij eigenlijk blind door de stages en dan pas weet je hoe belangrijk zo'n co-driver is.
Op die snelheden en op die smalle wegen is het vitaal om deze informatie doorgegeven te krijgen van je compagnon, valt dat weg dan ben je zo goed als kansloos. Zeker als er uit het niks ineens een haakse bocht aankomt. En ook niet als er ineens een jump aankomt. Hopelijk wordt dit allemaal snel gefixt, want dit kwam helaas meerdere malen voor.
WRC 5 review 1

Rally-fans: ja, casual: nee

WRC 5 is dus een aanrader voor de liefhebbers van de rallysport. Afgezien van de glitches brengt WRC 5 perfect over wat het is om deel te nemen aan een Rally. Het gevoel erbij is fantastisch en de auto's reageren geweldig op de verschillende situaties. Daarnaast is er ook heel veel grafische vooruitgang geboekt.
Wat rest zijn de negatieve punten. WRC 5 biedt vrij weinig extra's naast career mode. Weinig modi en weinig auto's zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je wat mist. Daarnaast mist er ook een beetje spektakel. WRC 5 is realistisch, maar wij vinden dat het niet de topgame is die wij gehoopt hadden dat het zou zijn. Vermakelijk is het zeker, maar enkel de fans zullen echt graag en lang deze game spelen.
Cijfer: 7