Wii Fit Review

  Pas geleden kwam Wii Fit in de winkels te liggen. Daarom lieten wij de sportschool een tijdje links liggen, en zetten we de televisie en de Wii aan om in vorm te blijven.

  De meeste gamers zullen al lang weten wat Wii Fit is. De nieuwe game van Nintendo heeft een behoorlijke hype gehad, en dit alles dankzij de innovatieve manier van besturen. Met dit spel introduceert de Japanse consolemaker namelijk een nieuwe accessoire voor de Wii: de Balance Board. Dit is ook gelijk de reden dat veel niet-gamers Wii Fit in huis halen, en de gamers het juist niet oppakken. Laten we kijken wat we precies in Wii Fit kunnen doen.

  Wii Fit Screenshot 29375 Wii Fit Screenshot 29376 Wii Fit Screenshot 29374

  Fit blijven op een leuke manier
  Wii Fit is een game die ervoor moet zorgen dat jij in conditie en op gewicht blijft. Hiervoor zijn er vier soorten ‘oefeningen’ in het pakketje gestopt: yoga, spiertrainingen, aerobics en minigames. Bij al deze categorieën zul je plaats nemen op het Balance Board. De twee laatst genoemde onderdelen zijn de simpelste, en ook de grappigste om te doen. De aerobics oefeningen zijn namelijk in verschillende leuke vormen gegoten, zo zul je met je heupen moeten draaien of rondjes rennen met een hondje aan je zijde. Dat laatste kan ook met z’n tweeën, en tijdens het rennen zul je niet op het Balance Board staan. Dan stop je namelijk de Wiimote in je broekzak en zul je gewoon kunnen rondrennen. De minigames zijn echt spelletjes, waarin je naar links en rechts zult moeten leunen om jouw mannetje aan te sturen. Dit gaat in verschillende vormen, zoals skiën, over een touw lopen, door een rivier drijven zonder de kant aan te raken, boksen en meer. Deze spelletjes kunnen erg verslavend worden, en je zult merken dat je steeds nog even wil proberen om de hoogste score te verbreken, en bovenaan wilt komen te staan.

  Wii Fit Screenshot 37071 Wii Fit Screenshot 39352 Wii Fit Screenshot 39356

  Zweten en spieren trainen
  De yoga oefeningen en spiertrainingen zijn gelijk een stuk minder toegankelijk, maar ook het onderdeel waar je het spel echt voor zult aanschaffen. Hierin zul je echt moeten trainen, en zul je al snel flink lopen zweten. In deze onderdelen zal jouw persoonlijke trainer, die je in het begin kunt kiezen, altijd eerst uitleggen wat je moet doen. Vervolgens nodigt hij of zij jou uit om het zelf te proberen. Terwijl de trainer op het scherm voordoet hoe het moet, volg jij hem en maak je dezelfde bewegingen. De verschillende oefeningen variëren heel erg, en zijn allemaal erin gestopt om ervoor te zorgen dat jij fit blijft. In totaal zijn er meer dan 30 verschillende oefeningen, dus er zit zeker variatie in.

  Maar doe ik het wel goed?
  Het vervelende is natuurlijk dat je nooit weet of je het echt helemaal goed doet. De Balance Board registreert namelijk alleen de druk op het apparaat, en kan niet bijhouden of jij precies in de goede positie staat. Hierdoor is het mogelijk dat je denkt dat je heel goed bezig bent, maar eigenlijk maar wat loopt te klungelen, iets wat wij ongetwijfeld ook hebben gedaan tijdens het spelen. Ook wordt er geen persoonlijk schema voor je gemaakt, maar zul je het moeten doen met een berichtje dat vertelt welke oefeningen bij elkaar passen. Daarom zul je ook alleen het maximale uit de vele oefeningen kunnen halen wanneer je al wat fitnesservaring hebt. Dit wil niet zeggen dat je er niets aan hebt als je niet eerder naar de sportschool bent geweest, maar dan is het zeker aan te raden om in een spiegel je houding te controleren. Iets dat ook in het spel zelf van tijd tot tijd wordt aangeraden.

  Wii Fit Screenshot 46506 Wii Fit Screenshot 46521 Wii Fit Screenshot 46546

  Een kalender om actief te blijven
  Om ervoor te zorgen dat je bezig blijft met Wii Fit heeft Nintendo het systeem van het populaire Brain Training gepakt, en dat toegepast op je hele lichaam. Je zult dus een kalender krijgen, waarop precies wordt bijgehouden welke dagen je hebt gespeeld en hoe lang je die dag actief bent geweest. Hoe langer je actief bent, hoe meer oefeningen je ook zult vrijspelen. In het begin kun je namelijk niet gelijk alles doen. Pas na een bepaald aantal minuten zal een volgende oefening beschikbaar zijn.

  In de kalender kun je ook een doelstelling plaatsen, zodat je daadwerkelijk naar iets toewerkt. Wii Fit zal namelijk jouw gewicht wegen, en hieruit, samen met je opgegeven lengte en leeftijd, jouw BMI bepalen. Vervolgens krijg je te zien of je ondergewicht, een goed gewicht of overgewicht hebt. Jouw Mii zal ook dunner of dikker worden, afhankelijk van jouw gewicht. Je kunt daarna instellen dat je over een bepaald aantal weken enkele kilo’s wilt aankomen of afvallen om op het ideale gewicht te komen, en dit zorgt ervoor dat je zult blijven terugkeren naar Wii Fit, zeker als je jouw doelstellingen behaalt. Dan blijft het namelijk leuk om te doen. En mocht je je nou een beetje schamen voor je gewicht, dan kun je deze met een wachtwoord afschermen.

  Wii Fit Screenshot 46547 Wii Fit Screenshot 46511 Wii Fit Screenshot 39355

  Grafisch niet indrukwekkend
  Het zou oneerlijk zijn om Wii Fit op het grafische gedeelte te beoordelen. Het spel is namelijk totaal niet gemaakt om zoveel mogelijk pixels en effecten op het scherm te toveren. Alles is dan ook erg simplistisch gehouden. Hierdoor zal het voor niet-gamers nog toegankelijker zijn, maar zijn wij op dit gebied wel een klein beetje teleurgesteld in Nintendo. Het lijkt er soms namelijk op dat ze de laatste week maar even snel wat achtergrondjes in het spel hebben gestopt. Wat dan wel weer leuk is, is dat je met je eigen Mii zult spelen in de minigames, net zoals je eerder met Wii Sports deed.

  Conclusie
  Maar wat voor cijfer is Wii Fit nu precies waardig? Wat voor waarde dit spel voor jou heeft, kan anders zijn dan voor je buurman. Je zult gewoon bij jezelf moeten nagaan of je dit spel actief wilt gaan doen en je elke dag verschillende oefeningen wilt gaan doen om fit te blijven, of dat je geen zin hebt om te zweten in je huiskamer en helemaal geen zin hebt om te gaan sporten. Want dat is wat Wii Fit uiteindelijk te bieden heeft: een nieuwe manier van sporten. En als je daarnaar op zoek bent, dan is Wii Fit de perfecte keuze, en eigenlijk ook de enige die je hebt.

  8

  De plus- en minpunten

  Wii Fit

  Verkijgbaar vanaf 25 april 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.