In Whispering Willows kruip je in de rol van Elena Elkhorn. Elena gaat op zoek naar haar vader die vermist raakte tijdens zijn werk als opzichter van een verlaten landhuis. Wat de familie Elkhorn bijzonder maakt, is dat zij afstammen van de Kwantako-stam. Bovendien is Elena in het bezit van een amulet waardoor haar geest uit haar eigen lichaam kan treden.

Dit is dan ook meteen de grootste gimmick in Whispering Willows. In de geestvorm van Elena, zullen er andere geesten verschijnen waar je mee kunt communiceren en die je tips zullen geven om in het verhaal te vorderen. Ook kun je als geest door bepaalde muren en plafonds heen komen. Dit element wordt daarom ook ingezet om puzzels op te lossen.

Whispering Willows Review

Van A naar B en weer terug

Elena zal tijdens haar zoektocht over het woonerf regelmatig tegen gesloten deuren aanlopen. Op deze momenten is het een goed idee om over te springen naar de geestvorm van Elena en andere kamers te onderzoeken. Om paden te openen kan Elena bezitting nemen van onder andere sleutels en hefbomen.

Zoals eerder gezegd, zal Elena regelmatig ronddwalende geesten tegenkomen. Vaak zal ze hen naar het hiernamaals moeten helpen door bijvoorbeeld voor ze op zoek te gaan naar een object wat ze dierbaar is. Zo zul je bijvoorbeeld de ziel van een sjamaan naar zijn eigen overleden lichaam moeten begeleiden.

Elena moet hiervoor vaak van punt A naar punt B en weer terug lopen. Wij leggen de nadruk op lopen, aangezien Elena helaas alleen buitenshuis kan rennen. Hierdoor ligt het tempo zeer laag en voelt het als een enorme klus om je over het erf te verplaatsen. Het is goed mogelijk dat hier bewust voor is gekozen om het zeer korte verhaal nog enigszins te verlengen.

Whispering Willows Review

Duistere toon

Whispering Willows moet het namelijk niet van zijn lengte hebben. Wij hadden binnen ongeveer 4 uur toch echt alles gedaan wat er te doen viel. Toch wordt er binnen deze tijd een redelijk interessant verhaal vol moord, intrige en inheemse stammen neergezet. Dit verhaal wordt voor het grootste gedeelte verteld in notities en dagboeken die je op het erf kunt vinden.

Als je Whispering Willows op je TV-scherm speelt, functioneert het scherm van de Gamepad als een log van alle gevonden notities. Hoewel het verhaal van Elena zeker interessante elementen bevat, worden we niet weggeblazen door onverwachte plottwists. Er wordt geprobeerd om een duistere toon te zetten, maar deze is helaas nooit echt voelbaar.

Deze duistere toon is nog het beste terug te vinden in de prachtige artstyle, de griezelige geluidseffecten en de spannende soundtrack. Want laten we wel zijn, de elementen voor een goede game zijn zeer zeker aanwezig! Toch weegt het allemaal niet op tegen het matige verhaal en de wat saaie gameplay.

Whispering Willows ziet er op papier uit als een game met veel potentie en onze eerste reactie bij het zien van screenshots en de trailer was dan ook overwegend positief. De artstyle ziet er gewoon schitterend uit en het schakelen tussen Elena en haar geestvorm is een gameplay-element met enorm veel potentie.

Helaas wordt deze potentie naar ons idee niet naar voldoening benut. Het 'puzzelen' beperkt zich grotendeels tot het rondrennen over een woonerf om objecten te verzamelen. Het helpt hierbij niet dat Elena meestal zeer traag loopt. Naar ons idee had de geestvorm van Elena sterker ingezet kunnen worden voor het puzzel-element.

Whispering Willows Review

Whispering Willows Review - Vloek van de middelmatigheid

Zoals eerder benoemd is het verhaal intrigerend, maar naar ons gevoel hadden er best wat meer interessante plottwists in mogen zitten.Het gevoel van mysterie en totale onderdompeling blijven uit, waardoor Whispering Willows een bepaalde allure mist. Whispering Willows is niet angstaanjagend slecht, maar ook zeker niet schrikbarend goed.

Whispering Willows gaat hierdoor gebukt onder de vloek van de middelmatigheid. Het voelt aan alsof deze game meer had kunnen zijn, maar het bereikt helaas nooit de hoogtes om een klassieker te kunnen worden.