Watch Dogs Wii U Review - Zes maanden wachten voor niets

  Een half jaar geleden infecteerde Watch Dogs duizenden gamers. De kracht van het hacken in je vingertoppen was een goed idee, maar uiteindelijk viel de game toch een beetje tegen. Nu niemand meer over de game praat, verschijnt Watch Dogs Wii U. Is het het nog waard om deze port op te pakken of kun je beter je beveiliging opschroeven en Watch Dogs blokkeren?

  Een half jaar geleden werd Watch Dogs geprezen om zijn originaliteit. Het spel bracht iets nieuws naar het sandbox genre en dat konden we allemaal wel waarderen. Het hacken van alles en nog wat was een leuke manier om de controle te krijgen over digitaal Chicago, een stad die er ook nog eens redelijk goed uitzag.

  Aan de andere kant kampte (vooral de PC-versie van) Watch Dogs met technische problemen. Het verhaal was niet bijster origineel en de missies werden al snel repetitief. Het spel kende te weinig variatie om voor lange tijd interessant te blijven. Zijn dat problemen die verholpen zijn in Watch Dogs Wii U?

  Een duister begin

  Het verhaal is in ieder geval nog precies hetzelfde. Je stapt in de schoenen van Aiden Pearce, een ervaren hacker die het beveiligingssysteem van Chicago in eigen handen kan nemen. Aiden is echter geen hacker die eenzaam op zijn kamer blijft zitten om vanuit daar chaos te stichten. Hij loopt rechtstreeks de actie in om ter plekke zijn doel te bereiken.

  Hierdoor heeft hij vijanden gemaakt die hem achterna zitten. Meteen in het begin van de game gaat het al fout. Een leuk dagje uit met zijn nichtje wordt bruut verstoord door deze slechteriken. Aiden weet weg te komen, maar zijn nichtje overleeft het niet. Genoeg reden dus om alles op alles te zetten om die klootzakken te pakken te krijgen.

  Watch dogs wii u review Aiden

  Je telefoon is de perfecte sidekick

  Om tot je doel te komen zal je vooral gebruik maken van je mobiele telefoon. Met je gsm kun je namelijk ALLES. In welke situatie je ook terecht komt, je telefoon is het antwoord. Hack camera’s om een beter overzicht te krijgen over de situatie, hack onschuldige voorbijgangers om hun bankrekening te plunderen of hack stoplichten of bruggen om de politie af te schudden in achtervolgingen.

  Door alle mogelijkheden is Watch Dogs goed te spelen als een echte stealthgame. Als je in een gebouw vol slechteriken een computer moet hacken kun je in een steegje gaan zitten twee straten van het gebouw af. Via beveiligingscamera’s kun je je een weg het gebouw in hacken. Zonder ook maar in gevaar te komen kun je een missie volbrengen.

  Ben je niet zo voorzichtig ingesteld, dan kun je ook vrolijk door de hoofdingang naar binnen lopen met een automatisch machinegeweer in je handen en een paar granaten in je zakken. Terwijl je iedereen overhoop knalt, kun je nog steeds je telefoon gebruiken om een voordeel te krijgen. Je kunt barricades creëren door de lading op een vorkheftruck te laten zakken bijvoorbeeld.

  watch dogs wii u review hacken met je telefoon

  Autorijden is een ramp

  Op die manieren speel je wanneer je op kleine oppervlakten een missie moet volbrengen. Watch Dogs Wii U kent echter een gigantische open wereld waarin de gameplay enigszins anders is. Tegenstanders zetten het graag op een rennen wanneer ze Aiden tegenkomen. Je zult dan ook flink wat meters maken om ze te pakken te krijgen.

  Het is onvermijdelijk dat je nu en dan een auto of motor steelt om aan de andere kant van Chicago te komen. Autorijden in Watch Dogs Wii U is echter een compleet fiasco. Dit zal deels komen door de Wii U GamePad. Omdat je de trigger óf helemaal óf helemaal niet indrukt, kun je enkel plankgas geven of geen gas.

  Er is totaal geen finesse in het autorijden. Je scheurt overal met piepende banden weg en kunt dus niet opgaan met de rest van het verkeer. Niet dat de AI doorheeft dat je er belachelijk uitziet. Niemand kijkt naar je om, zelfs wanneer je van de politie probeert te ontsnappen vindt niemand een scheurende auto opvallend genoeg.

  watch dogs wii u review Aiden op een motor

  Auto’s de bron van al het kwaad

  De natuurwetten lijken niet van toepassing te zijn op auto’s. Dit valt extra op als je van een berg afrijdt of over een open brug springt. Het ziet er lachwekkend uit hoe de auto totaal niet reageert op zulke situaties. Het is erg arcade en valt een beetje uit de toon met de rest van het spel.

  Watch Dogs Wii U weet ook geen indruk te maken tijdens achtervolgingen met een auto. Tijdens het rijden kun je van alles hacken om je heen om zo je achtervolgers af te schudden. Aangezien dat allemaal achter je gebeurt, krijg je daar helaas niets van mee. Je kunt wel achter je kijken om te zien of er een cool ongeluk plaatsvindt, maar dan zie je uiteraard niet meer waar je zelf naartoe rijdt.

  Je rijdt dus met plankgas door de straten van Chicago en drukt continu op de knop om iets te hacken. Stuk voor stuk verdwijnen de achtervolgers en ben je zowaar ontsnapt. Het geeft geen enkele voldoening om op deze manier van je achterliggers weg te komen.

  watch dogs wii u review politie pesten

  Technisch onder niveau

  En als we dan toch even negatief bezig zijn: Watch Dogs Wii U loopt totaal niet stabiel. De Wii U port kampt met een hele hoop technische mankementen. Vooral tijdens actievolle momenten, als het regent of wanneer je autorijdt kakt de framerate ontzettend in.

  Je moet verder niet raar opkijken als er opeens een auto of persoon voor je verschijnt, want pop-ups zijn eerder regel dan uitzondering. Daarbovenop kwamen we in onze speelsessie nog een glitch tegen die de volledige game onspeelbaar maakte. De game uit en aan zetten verhielp dit gelukkig, maar een prettige ervaring was het niet.

  Zes maanden wachten voor wat?

  Met zoveel problemen is het ondenkbaar dat we zes maanden hebben moeten wachten op deze port. Het enige nieuwe in Watch Dogs Wii U zijn off-TV ondersteuning en een interactieve kaart op het scherm van de GamePad. Deze kaart is overigens ontzettend handig om te gebruiken en maakt het navigeren een stuk gemakkelijker.

  Verder is er niets toegevoegd aan deze versie van het spel. Aangezien Aiden het touchscreen van zijn telefoon gebruikt om alles te hacken waren er genoeg mogelijkheden om het touchscreen van de GamePad te gebruiken om die gameplay te integreren. Hier wordt echter niets mee gedaan. Gemiste kans hoor, Ubisoft!

  watch dogs wii u review billenkoek voor een stouterik

  Watch Dogs Wii U review - niet het wachten waard geweest

  We kunnen niet zeggen dat Watch Dogs Wii U een slechte game is. De basis is een erg solide open wereld game waar je veel plezier mee kunt hebben. Het is gewoon jammer dat Ubisoft Watch Dogs Wii U zo slecht geoptimaliseerd heeft voor het Nintendo platform. De game loopt over van de technische mankementen en daar hebben we een half jaar na dato echt geen begrip meer voor.

  Als je Watch Dogs al op een ander platform gespeeld hebt, is de overstap naar de Wii U versie dan ook niet de moeite waard. Gamers met enkel een Wii U thuis kunnen nog wel enig plezier beleven als hacker in virtueel Chicago.

  6

  De plus- en minpunten

  • Toffe open wereld
  • Hacken komt overal van pas
  • Autorijden werkt totaal niet
  • Gigantische framerate problemen
  • Zes maanden te laat

  Watch Dogs

  Verkijgbaar vanaf 27 may 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.