Virtua Tennis 2009 Review

  Voetballiefhebbers zitten er altijd warm gebakken bij, ieder jaar is er namelijk weer een PES- of FIFA-titel. Tennisliefhebbers daarentegen krijgen niet zo'n groot aanbod voorgeschoteld. Gelukkig is er nu Virtua Tennis 2009. Wordt het weer eens tijd voor jou om een balletje te slaan?

  Virtua Tennis 2009 is de vierde telg uit de Virtua Tennis franchise en de tweede die op de huidige consoles verschijnt, waarbij deze keer ook op de Wii. Hoewel er nog een enkele tennistitel ook in de schappen belandt, is er toch vooral een strijd gaande tussen de Top Spin franchise en de Virtua Tennis reeks. Top Spin 3 was een pareltje van formaat, maar voor sommigen te realistisch en daarom ook te moeilijk. Virtua Tennis is een arcade game maar in hoeverre is deze game vernieuwend?

  Het begin
  De kracht van dit spel is de singeplayer waarbij je een wereldtoernooi speelt met de ultieme uitdaging om de nummer één te worden, wat in het vorige deel Virtua Tennis 3 ook zo was. Zodra je de game opstart maak je een karakter aan: een man of vrouw en hieraan kun je diverse dingen aanpassen. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij Virtua Tennis 3 maar gaan helaas nog steeds niet heel diep. Iemand maken die echt op jou lijkt zit er dan helaas ook niet in. Maar een extra optie als geboortedatum toe kunnen voegen, lengte en gewicht misstaan uiteraard niet.

  Virtua Tennis 2009 Screenshot 112374 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112377 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112370

  Wat te doen?
  Hierna word je, net als het vorige deel, gezet op de wereldbol, kies je het land waar je vandaan komt en kan de strijd beginnen. Eigenlijk is Virtua Tennis 2009 niet een hele vernieuwende game maar meer een verbetering of uitbreiding van Virtua Tennis 3. De hele opzet van de game is namelijk hetzelfde gebleven en het ziet er allemaal ook ongeveer hetzelfde uit. Je begint onderaan de lange lijst van spelers en de bedoeling is dat jij jezelf naar de top werkt. Dit doe je door toernooien te spelen. Daarnaast is het belangrijk om te trainen op de Tennis Academy en minigames te spelen, hiermee stijg je niet op de ranglijst maar verbetere je je vaardigheden wel. Dit is dus hetzelfde concept als het vorige deel enkel zijn er nu verbeteringen en veranderingen.

  Kleine veranderingen
  Zo zijn de minigames vrijwel allemaal anders en een stuk minder in aantal dan het eerste deel, maar niet minder leuk. En van een niveau van één tot tien zorgen ze ervoor dat je keer op keer wordt uitgedaagd. Ook de Tennis Academy is opgepoetst waarbij je diverse taken voorgeschoteld krijgt om op deze manier te werken aan je voetenwerk, lange veldslagen en volley's. Elke keer als jij een opdracht voltooit, wordt je karakter dus op een bepaald punt geüpgrade waardoor je weer beter uit de voeten kunt op de baan tijdens een tournooi. Wat betreft het selecteren van de tournooien kun je nu direct aangeven of je een enkel spel wilt spelen, dubbel of allebei. Het wordt niet meer automatisch voor je beslist zoals in het vorige deel, dus dat is erg prettig.

  Virtua Tennis 2009 Screenshot 112364 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112368 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112365

  Verbetering: geld speelt een rol
  Het is dus duidelijk dat het gaat om minimale aanpassingen in deze game, maar toch is er één grote verandering merkbaar waarbij toch wordt geprobeerd iets meer het realisme te evenaren en dat is geld. Geld speelde totaal geen rol in het vorige deel maar nu wel. Waar je in Virtua Tennis 3 accessoires zoals nieuwe schoenen of rackets gratis kreeg omdat je bijvoorbeeld een tournooi gewonnen had, zul je nu alles wel overwegen moeten beslissen en dus moeten kopen.

  Iedere keer als jij een tournooi wint, krijg je geld. En in de Store, de winkel die is toegevoegd op je wereldbol, kun je dit spenderen aan diverse dingen. Ook nu weer moet je rekening houden met je conditie, immers als je tournooien speelt word je moe en zul je op krachten moeten komen. Dit doe je op dezelfde drie manieren als in Virtua Tennis 3: een energiedrankje nemen, een week thuis blijven of twee weken op vakantie gaan. Maar het drankje en de vakantie krijg je niet meer voor niets, die zul je moeten kopen. En je gezondheidsbalk wordt met een energiedrankje niet meer helemaal aangevuld maar deels. Deze kleine veranderingen zorgen ervoor dat Virtua Tennis 2009 dus beter uit de verf komt dan zijn voorganger.

  Enthousiast publiek
  Waarmee Virtua Tennis ook beter uit de verf komt is het geluid. Het publiek neemt nu namelijk een veel grotere rol in dan voorheen en als jij een mooie slag slaat, zal er dan ook uitbundig geklapt of gegild worden. Wat wil een mens op zo'n geniaal moment nog meer? Het klinkt fijn!

  Virtua Tennis 2009 Screenshot 112355 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112351 Virtua Tennis 2009 Screenshot 112341

  Grafisch niet zo mooi
  Grafisch maakt Virtua Tennis 2009 ook wel een sprongetje in de goede richting maar verwacht absoluut niet veel hiervan. Je ziet dat er verbeteringen zijn doorgevoerd zoals voetstappen die even zichtbaar blijven in het gravel zand, maar qua mooiheid moet je toch even aankloppen bij de Top Spin franchise. Een aantal personages - dat er deze keer wel meer zijn- lijken teveel uit hetzelfde hout gesneden en ze bewegen eerder houterig op de baan dan vloeiend.

  Voor iedereen weggelegd
  Toch moet je dit maar door de vingers zien. Mensen die Virtua Tennis spelen, doen dit namelijk vanwege het plezier en het lage instapniveau dat de game biedt. De besturing is namelijk erg eenvoudig en hetzelfde als Virtua Tennis 3. Je gebruikt een pookje om te lopen en vier knoppen om de bal terug te slaan. Vergis je alleen niet, ook een arcade game als deze kent diepgang en dat is maar goed ook.

  In het begin zal het allemaal van een leien dakje gaan en zul je gemakkelijk wedstrijden winnen, zeker als je gewoon de draad oppakt na Virtua Tennis 3. Maar als je nog een kwart te gaan hebt, zal het pittiger worden. Je zult je achter je oren moeten krabben of je je tactiek misschien niet eens moet veranderen en nadenken of je je geld gaat besteden aan een vakantie of een nieuw en dus beter racket. Wordt het heel tactisch? Nee, er kan niet veel fout gaan als je een andere keuze neemt, maar het maakt het er wel leuker op.

  Offline top, online stelt niet veel voor
  Het grootste plezier moet je halen uit de offline singeplayer modus waarbij je dus het wereldtournooi speelt. Maar daarnaast kun je altijd nog eens gewoon een wedstrijd spelen, of even gamen met een vriend of vriendin. Hoewel er wel een online optie in de game zit, moet je hier niet veel van verwachten. Dit lijkt eerder snel te zijn toegevoegd in het kader van 'o ja, dat moet er ook nog in' dan dat daar nog iets te halen valt. Dus in principe houd je het na ongeveer 15 uur offline wel voor gezien.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/46387/t_virtuat09_debut.flv}

  Geen revolutie, wel veel plezier
  Maar dat zijn toch leuke uurtjes om je te vermaken. Virtua Tennis 2009 is een leuke titel waarbij je heel wat balletjes kunt slaan. Verwacht alleen niet teveel vernieuwing. Een centrale rol wordt nu ingenomen door het geld dat je kunt winnen en zult moeten gebruiken. Maar verder lijkt Virtua Tennis regelrecht gekopieerd te zijn van Virtua Tennis 3, met gelukkig wel de nodige verbeteringen en aanpassingen. Maakt dit uit? Nee, Virtua Tennis 2009 pak je namelijk makkelijk op, ook als je nog nooit eerder een tennisgame hebt gespeeld. Bovendien hoeft een game niet altijd revolutionair te zijn om toch voor vermaak te zorgen.

  7.5

  De plus- en minpunten

  Virtua Tennis 2009

  Verkijgbaar vanaf 29 may 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.