Vinyl Season 1 Review - Drugs en rock & roll in de 70s

  Vinyl schoot naar prominentie toen duidelijk werd dat de show gemaakt ging worden door Martin Scorsese en rock & roll legende Mick Jagger. De hype was groot, maar kan Vinyl Season 1 de verwachtingen waarmaken? Je leest het in de Vinyl Season 1 review.

  Wie een kijkje neemt op de IMDb van Vinyl ziet een gigantische lijst met namen staan in de cast. Sommigen bekend en sommigen wat minder bekend. Bobby Cannavale neemt de hoofdrol op zich en wordt onder andere ondersteund door de schitterende Olivia Wilde en Ray Romano, beter bekend als de grappige huisvader uit 'Everybody Loves Raymond’.

  Mooi aan de lijst met personages is het enorme aantal verschijningen van iconen uit de tijd waarin Vinyl zich afspeelt. Onder andere Lou Reed, Elvis, David Bowie, Alice Cooper en Robert Plant, de frontman van Led Zeppelin, zullen hun opwachting maken in een van de tien afleveringen van seizoen 1.

  Vinyl Season 1 Review

  Vinyl Season 1 pilot is een flinke pil

  Richie Finestra (gespeeld door Cannavale) zit in zijn auto en koopt drugs in een verlaten steegje in Manhattan. De toon van de serie wordt gelijk gezet: Richie gaat aan de coke. Heel veel coke! In zijn trip komt hij terecht bij een concert van de New York Dolls die op dat moment Personality Crisis spelen. Een ideaal nummer voor de staat van de hoofdrolspeler.

  Bijna alle muziek die te horen is in de serie is gekoppeld aan de huidige situatie van het verhaal. Een schitterende toevoeging voor de echte muziekliefhebber. De twee uur durende pilot is een uitleg van het verhaal, waarin de personages worden voorgesteld en de relatie tussen al deze mensen duidelijk wordt gemaakt. Het is een flinke pil om in een keer door te slikken. Maar ben je hier doorheen, dan wordt de rest van de serie een fluitje van een cent.

  Start from scratch

  Cannavale speelt de baas van American Century, een platenmaatschappij die in een neerwaartse spiraal zit. De artiesten die van het label scoren niet meer en zijn oud. Samen met de andere bazen van de platenmaatschappij (bijzonder sterk gespeeld door Romano, J.C. MacKenzie en P.J. Byrne) staat Finestra op het punt de platenmaatschappij van de hand te doen aan het Duitse Polygram. Ze zijn er klaar mee en van plan om weg te lopen met vele miljoenen dollars op ieders bankrekening.

  Fast forward naar het concert van de New York Dolls in het Mercer Arts Center. Richie is zo high als een vlieger en de concerthal stort in. Hoewel dit door de opzet van hele eerste aflevering een totale trip lijkt, is het gebouw echt ingestort op 3 augustus in 1973. De trip en het overleven van het incident brengen bij Richie Finestra de passie voor muziek weer naar boven en Finestra besluit de stekker uit de deal te halen.

  Vanaf hier gaat Vinyl pas echt van start. American Century zal weer beginnen vanaf nul. De Artist en Repetoire afdeling, ook wel A&R genoemd, gaat op zoek naar nieuwe artiesten en Finestra neemt het roer over. Dit, na zijn zakenpartners natuurlijk compleet genaaid te hebben door de deal af te blazen.

  Na deze start gaat de kijker mee op een reis van negen afleveringen door de wondere wereld van wat er achter de schermen gebeurd bij Rock & Roll.

  Vinyl Season 1 Review

  Ondersteunende rollen stelen de show

  De interactie tussen alle personages is sterk en er worden duidelijke lijnen getrokken tussen deze personages. Wie heeft met wie te maken? Mogen ze die persoon of haten ze die persoon intens? Deze lijnen worden continu aangespannen en veranderd en zorgen voor een show met genoeg verrassingen.

  Bobby Canavalle speelt duidelijk de hoofdrol in de serie, maar is zeker niet de enige ster van de show. Een voor een pakken de ondersteunende acteurs hun moment in de spotlight. En dat zijn er nogal wat. Devon, de vrouw van Richie, gespeeld door Olivia Wilde, heeft zichtbaar pijn van de beslissingen die haar man maakt. Juno Temple speelt een ambitieuze beginnende muziekscout die maar wat graag haar strepen wilt verdienen in de business en Ray Romano speelt een ijzersterke rol als de tweede man van de platenmaatschappij.

  De flashbacks blijven de hele serie terugkomen. Weliswaar in minder mate, maar ze zorgen wel af en toe voor een fijne afwisseling, Een van die flashbacks neemt je mee naar Lester Grimes, een soulzanger met alle potentie van de wereld.

  Het verhaal van Grimes is aangrijpend, houdt je vast en laat je niet meer los tot het einde van het seizoen. De rol wordt ooke schitterend vertolkt door Ato Essandoh, die echt complimenten verdient voor zijn bijdrage aan Vinyl.

  Vinyl Season 1 Review

  Pas op voor een overdosis

  De cast van Vinyl loopt dus over van acteertalent. De serie had simpelweg niet alleen kunnen draaien op het leven van Finestra alleen. De dingen die rondom hem gebeuren zijn minstens net zo belangrijk en de overige personages spelen een gigantische rol. De zijsprongen leggen kort maar krachtig hun verhaal uit. Er wordt verteld hoe zij zich voelen en waarom ze bepaalde keuzes maken.

  Er gebeurt zoveel in de serie dat het soms moeilijk is om bij te houden. En hoewel er zoveel aan de hand is, lijkt de show toch op een gegeven moment in een soort van herhaling te vallen. Dat is waar Vinyl Season 1 toch een beetje de plank mis slaat. Finestra blijft een ongeleid projectiel door de hele serie heen.

  De nasleep van deze gebeurtenissen kan nog wel eens een sleur worden. Maar dit is zeker geen onoverkomelijk probleem als je eenmaal verdronken bent in de wederopstand van American Century.

  Vinyl Season 1 Review

  De muziek zegt alles

  Uiteindelijk draait Vinyl maar om één ding en dat is muziek. Elke muziek liefhebber kan z'n hart ophalen bij het kijken van Vinyl Season 1. Meerdere malen heeft ondergetekende toch even de pauzeknop moeten zoeken om een liedje te zoeken via Shazam.

  Naast het feit dat muziek de belangrijkste peiler is, is de muziek ook het cement van de show. De muziek op de achtergrond speelt een rol, geeft het tempo aan, bepaalt uiteraard de stemming en weerspiegelt het gevoel bij situaties die op dat moment spelen.

  Tijdens overgangen naar een andere scène zie je regelmatig een acteur of actrice die een bekende zanger(es) vertolkt, die een optreden doet voor een aantal seconden, voordat het verhaal weer wordt vervolgd. Een fijne onderbreking van de spanning in de serie.

  Verder zijn veel van die bekende zangers en zangeressen ook terug te vinden met een rol in de show. De ene met een wat grotere rol dan de andere, maar een lach op je gezicht kan je bijna niet onderdrukken als je een David Bowie of Alice Cooper voorbij ziet komen.

  Vinyl Season 1 Review

  Vinyl Season 1 review - Een heerlijke trip

  Vinyl Season 1 is sterk. Hoewel de pilot hier en daar wat geforceerd overkomt is het een goed begin van een sterke reeks aan gebeurtenissen rondom American Century. De cast is gigantisch, maar dit is juist de kracht van de show. Richie Finestra eist de nummer 1 plek op, maar de rest doet geen seconde onder voor elkaar.

  Het drugsgebruik en het destructieve karakter van Finestra kan wel repetitief worden. Verder is Vinyl een serie die heerlijk wegkijkt en samenhangt van muziek en artiesten. De setting, de sfeer, de kleding, de muziek, je krijgt het gevoel dat je in de jaren 70 zit. Een must-see voor liefhebbers van Rock & Roll.

  HBO heeft seizoen twee geschrapt. Voornamelijk omdat de kosten voor seizoen 1 veel te hoog waren. Uiteindelijk heeft de show 100 miljoen dollar gekost. En zo goed vond HBO de serie zelf dus toch niet. Helaas.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Ijzersterke cast
  • Blijft interessant tot het eind
  • Hangt aan elkaar van muziek
  • Perfecte jaren 70 sfeer
  • De eerste aflevering is moeilijk doorheen te komen
  • Valt snel in herhaling

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.