In Unravel kruip je in de rol van het poppetje Yarny dat volledig uit rode wol bestaat, op zijn ogen na. Die zijn namelijk van witte wol gemaakt. Als Yarny maak je een trektocht door prachtige Zweedse omgevingen, terwijl je door middel van foto´s en een familieboek het verhaal van een familie en diens banden onthult. Dit verhaal begint met een oude vrouw, in een pittoresk huisje, die het poppetje Yarny laat vallen.

Unravel Review

Het avontuur van Yarny begint!

Vrijwel direct nadat de oude vrouw Yarny laat vallen, neem je de controle over en kan het avontuur van Yarny beginnen. Meteen wordt duidelijk dat Yarny nog niet helemaal af is, want zodra hij begint te lopen, begint hij ook te ontrafelen. Hierdoor laat hij altijd een spoor van rood draad achter. Best handig voor Yarny, want hier kan hij vele puzzels mee oplossen!

Yarny kan zijn draad aan allerlei objecten vastknopen, zoals bijvoorbeeld een vlieger waar hij een stukje op kan meeliften. Wanneer Yarny een rivier over moet steken, kan hij als een ware Tarzan zijn draad gebruiken om eroverheen te slingeren. Ook kan hij zijn draad tussen twee haken spannen, waardoor hij hierover heen kan lopen en zichzelf omhoog kan schieten (als een ware katapult).

Unravel Review

De draad kwijt?

Yarny heeft natuurlijk geen onbeperkte voorraad draad en zal zichzelf daarom van klosje garen naar klosje garen moeten werken. Wanneer Yarny echter te veel draad aan objecten vastknoopt, zal hij soms niet meer verder kunnen lopen, omdat zijn draad op is. Dit betekent dat je dus zuinig met je draad zult moeten omgaan.

De puzzels in Unravel kunnen ingewikkeld zijn en brengen de nodige trial and error met zich mee. Dit kan helaas wat frustraties opwekken. Soms is het bijvoorbeeld makkelijk om aanknooppunten over het hoofd te zien die nodig zijn om puzzels op te lossen. Gelukkig zijn dit slechts momentopnames die snel worden weggenomen door de prachtige omgevingen.

Unravel review

Adembenemende omgevingen

Want als er één aspect is waarin Unravel uitblinkt, dan zijn het wel de prachtige locaties waar Yarny doorheen reist. De 3D-achtergronden zijn stuk voor stuk met zorg gemaakt en dragen bij aan de bijzondere atmosfeer van Unravel. Of Yarny nou een wandeling door de bergen, langs de zee of door een kerncentrale maakt, het is allemaal tot in de details uitgewerkt.

En juist die details maken Unravel nou juist tot een betoverende ervaring. De grote variatie aan kleurrijke, maar ook de af en toe grauwe omgevingen zorgen ervoor dat je als speler nooit verveeld hoeft te zijn. Tel daar nog eens een fijne soundtrack bij op die niet zou misstaan in een film als The Hobbit en het sprookje is compleet!

Unravel review

De rode draad

Zoals je van een sprookje kunt verwachten, is het verhaal in Unravel vrij mager en grotendeels afwezig. Dit is hoogstwaarschijnlijk bewust gedaan door de makers, zodat iedereen het verhaal op zijn eigen manier kan interpreteren. Het verhaal wordt grotendeels verteld in de vorm van stilstaande herinneringen die zich op de achtergrond plaatsvinden.

Hoewel het verhaal best wat uitgebreider had mogen zijn, doet het gebrek aan een stevig plot geen enorme afbreuk aan Unravel. Sterker nog, het draagt zelfs bij aan de charme van Unravel. Verwacht dus geen bizarre plot twists, maar een simpel, doch hartverwarmed verhaal.

Unravel review

Unravel Review - Betoverd door Yarny

Als het aankomt op schitterende 3D-achtergronden, is Unravel zo goed als ongeëvenaard. De omgevingen zijn een waar lust voor het oog en de geweldige soundtrack zorgt ervoor dat je nog meer in de prachtige wereld van Unravel getrokken wordt.

De trial-and-error bij het oplossen van puzzels kan soms frustrerend werken, maar dit zijn slechts momentopnames. Al met al zul je ongeveer acht uur aan Unravel kunnen besteden, wat voor een puzzle platformer als Unravel een prima lengte is. En kijk nou eens even goed naar Yarny! Aaibaarheidsfactor van 100.000, toch?