Tricky Towers Review - Tetris in een modern jasje

  Altijd al het gevoel gehad dat Tetris een tekort had aan magie en natuurkunde? In dat geval ben je aan het juiste adres bij Tricky Towers. Wij bouwen voor jullie de Tricky Towers review op, in de hoop dat deze niet omvalt.

  Het is niet te omzeilen dat Tricky Towers zijn kern heeft gevonden in Tetris, want alle bekende blokken vind je terug in deze game. Het enige probleem is wel dat Tricky Towers niet een veilig kader heeft waarin je alle blokken kunt opbouwen. Nee, je doelstelling in Tricky Towers is net even anders en bovendien loop je ook tegen genoeg problemen aan om je doelstelling te bereiken.

  Ga de uitdaging aan

  De doelstelling van Tricky Towers is afhankelijk van de drie verschillende modi die je kunt spelen zowel tegen anderen als alleen. De betreffende modi zijn race, survival en puzzle. Iedere modus vraagt om een ander soort speelstijl en zorgt voor de nodige afwisseling. Toch blijft het een proces om een modus volledig onder de knie te krijgen, zeker als je de singleplayer uitdagingen aangaat.

  In totaal zijn er vijftig verschillende uitdagingen te spelen die gebruikmaken van de drie verschillende modi. In het begin kun je gemakkelijk de uitdagingen verslaan, maar daarna worden de uitdagingen al snel behoorlijk pittig. Wat een uitdaging moeilijk maakt is verschillend per modus. Neem bijvoorbeeld de race modus, waarin je een toren moet opbouwen naar een aangegeven hoogte binnen een bepaalde tijd.

  Tricky Towers Review

  Zwaartekracht is een bitch

  De uitdaging in de race modus is met name de snelheid om binnen de tijd een stabiele toren op te bouwen, want hier komt natuurkunde om de hoek kijken. Door Tricky Towers zijn wij veel negatiever gaan denken over zwaartekracht, want het is niet je vriend in deze game. Dit komt ook terug in de survival modus, waarbij je geen blokken mag laten vallen. Mocht er toch een blok omvallen, dan kost dit je een leven van in totaal drie kostbare levens.

  Raak je uiteindelijk bevriend met de zwaartekracht, dan staat je een volgende drempel te wachten. Naast het stabiel krijgen van je toren vecht je namelijk ook tegen magische krachten die de computer tegen je toren aangooit. Dit zijn zaken als een mistbank, gigantische blokken, versneld laten vallen van blokken, het niet kunnen draaien van blokken en nog veel meer. Het zijn vooral deze magische drempels die ervoor zorgden dat wij uitdagingen opnieuw moesten opstarten, of de zwaartekracht liet weer eens een toren omvallen.

  Gebruik magie om magie te bestrijden

  Gelukkig heb je nog een helpende hand in de strijd tegen magie, en dat zijn je eigen magische krachten. Door bepaalde hoogtes te bereiken met je toren speel je magie vrij, zoals het verstenen van blokken of klimplanten die blokken aan elkaar plakken. Met deze krachten en een beetje geluk weet je al snel prachtige torens te bouwen, die de uitdagingen weten te verslaan.

  Toch blijft nu nog de puzzle modus over, die een beetje een vreemde eend in de bijt is. Bij de puzzle modus moet je namelijk geen toren bouwen, maar juist zo laag mogelijk blijven. Om precies te zijn moeten alle gegeven blokken onder een aangegeven lijn blijven. Hierdoor gaat het niet langer om stabiliteit en magie, maar om simpelweg een puzzel oplossen.

  Tricky Towers Review

  Tricky Towers is een echte partygame

  De singleplayer uitdagingen en de afzonderlijke endless modus, waarin je zoveel mogelijk blokken moet opstapelen met drie levens, blijven slechts tijdelijk leuk. Tricky Towers schittert dan ook meer als een partygame, want je kunt het spel zowel online als offline spelen met in totaal vier spelers. Maar gezien Tricky Towers nog niet is uitgekomen, hebben wij helaas de online modus niet kunnen testen. Dit geldt ook voor de Wizard Shop die in het menu staat vermeld, maar momenteel nergens naartoe verwijst.

  Wij kunnen wel zeggen dat de online modus gelijkstaat aan de offline modus, waarin je het tegen elkaar kunt opnemen in de drie eerder genoemde modi. Het belangrijkste verschil is dat je bij de race en survival modi gebruikt kunt maken van light en dark magic. Dit betekent magie die je toren kan helpen of magie om je tegenstanders het leven zuur te maken, zoals de computer gebruikt in de uitdagingen.

  Frustrerend vrolijke geluidjes

  Je kunt overigens per modus de moeilijkheidsgraad bepalen, waardoor bijvoorbeeld dark magic wordt uitgeschakeld. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om het juist wat moeilijker te maken. Dit zorgt bij de race modus voor een windvlaag, waardoor je dus voor wat extra stabiliteit moet zorgen voor je toren. Hier bovenop kunnen je tegenstanders ook nog eens dark magic gebruiken om je het leven helemaal zuur te maken.

  Gelukkig heeft de Nederlandse ontwikkelaar WeirdBeard Games aan deze spelers gedacht bij de geluidsafdeling. Tricky Towers zit namelijk vol met vrolijke en af en toe stomme geluidjes, van het menu tot aan het laten vallen van een blok. Daarbij wordt op de achtergrond een rustgevend muziekje afgespeeld en je bent weer helemaal zen, of juist niet. Hoe dan ook: de bijbehorende geluiden passen zeer goed bij Tricky Towers en zijn vrolijke grafische stijl.

  Tricky Towers Review

  Tricky Towers Review - Moet met elkaar gespeeld worden

  Tricky Towers is vooral een game die schittert door het met meerdere mensen te spelen. Op den duur gaat het namelijk vervelen om deze game in je eentje te spelen. Desondanks heeft de Nederlandse ontwikkelaar de klassieke Tetris game een moderne spin gegeven, die leuk is om te spelen. Dit wordt nog extra aangezet met alle frustrerend vrolijke geluidjes die overal vandaan komen.

  Voor deze review is de online modus niet getest, omdat Tricky Towers officieel uitkomt op 2 augustus voor PlayStation 4 en PC. Op die datum is het voor PlayStation Plus gebruikers mogelijk om Tricky Towers gratis te downloaden, als onderdeel van het PlayStation Plus van augustus.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Vernieuwde Tetris
  • Geweldig als partygame
  • Vrolijke geluidjes
  • Uitdagingen zijn echt uitdagend
  • Singleplayer gaat vervelen

  Tricky Towers

  Verkijgbaar vanaf 2 august 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.