Trials Rising Review - Er kan er maar één de beste zijn!

  Het is alweer even geleden sinds er een Trials-game is verschenen, maar het moment is eindelijk hier! Tijd om op je muil te gaan, alle botten in je lichaam te breken om vervolgens weer op te staan en het nog eens te proberen. Zal de controller het einde van de review levend halen? Je leest het in de Trials Rising review!

  In 2014 kwam de laatste Trials-game uit, Trials Fusion. Sindsdien zijn we voorgeschoteld met vage spin-offs en mobiele versies. Nu is het moment eindelijk daar. Een volledig nieuwe Trials-game. Is het vijf jaar wachten de moeite geweest of kun je beter nog vijf jaar wachten? Spoiler alert: het antwoord kun je aan het einde van de review vinden. Badum-tss.

  De pijnlijke weg naar de top

  In Trials Rising is er maar één ding belangrijk: de beste van de beste te worden. Dat doe je door tientallen tracks op verschillende manieren te voltooien. Deze keer bevinden de tracks zich over de hele wereld van Amerika tot Azië. Je weg naar de top begint in Amerika, waar je na enkele races je eerste sponsor krijgt: Ubsioft Redlynx. De sponsoren voegen weinig toe anders dan dat ze aangeven wat voor race je kunt verwachten.

  De tweede sponsor die je vrijspeelt, Fox, zorgt bijvoorbeeld altijd voor races waar je veel tricks uit moet voeren. Denk bijvoorbeeld aan twaalf back flips, acht front flips and voltooi de race zonder onderuit te gaan. In totaal zijn er 117 tracks, maar het kan zijn dat je tracks een paar keer opnieuw speelt voor een andere sponsor. Daarmee verandert ook het doel dat je moet behalen op de track. En dat is niet altijd eerste worden!

  De verschillende doelen worden je aangeboden in de vormen van contracten. Wanneer je het contract behaalt, krijg je de beloofde beloningen. Dit zijn veelal in-game munten, stickers en vaardigheidspunten. Wanneer je genoeg vaardigheidspunten krijgt, ga je een level omhoog. Op deze manier speel je bepaalde dingen vrij, zoals nieuwe motoren. Om het geheel af te maken, zijn er nog 62 collectibles die bijzonder lastig te vinden zijn.

  Trials Rising Review

  Vallen, vallen en nog eens vallen

  De besturing in Trials Rising is heel erg eenvoudig, maar ondanks dat is het in het begin toch weer even wennen. Je hebt enkel een knop voor gassen en remmen en met de thumbstick leun je de motor naar voren of achter. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd perfect neerkomt en zo snel mogelijk door kunt gaan. Dit leunen is in het begin alleen best lastig. Dat komt voornamelijk omdat het leunen in het begin vrij langzaam gaat.

  Houd je de thumbstick iets te lang naar links of rechts, dan denkt de game dat je flips wilt maken. Zo eindig je al snel in een driedubbele back flip met je gezicht op de grond. Wanneer je dan eenmaal gewend bent, wordt het spel weer moeilijker. Het is constant vallen en weer opstaan. Maar dit is onderdeel van de Trials ervaring en dat weet de ontwikkelaar gelukkig ook.

  Wanneer je valt, terwijl je het liefst alle levels foutloos wilt doen, dan kun je met een druk op de knop het level weer resetten. Geheel zonder laadtijden. De enige uitzondering hierop zijn de irritante Stadium Finales. In deze finale moet je drie races op rij winnen, maar bij één foutje kun je de eerste plek op je buik schrijven. Dan moet je alle races opnieuw doen! Laadschermen geblazen wanneer je keer op keer teruggaat van level drie naar level een. Wie heeft dit verzonnen?

  Ondanks dit frustrerende minpuntje heeft de game een goede moeilijkheidscurve. Van beginner, naar easy, medium en hard. Om je vooruit te helpen is er daarnaast nog de University of Trials waar de professor je alle ins en outs van Trials Rising leert. Voor elke les kun je een cijfer halen van D (laagst) tot en met A+ (hoogst), maar geloof ons: die A+ ga je nergens direct halen. Neem je tijd!

  Trials Rising Review

  Het gevecht der schaduwen

  Naast de uitgebreide verhaallijn heeft Trials Rising ook genoeg multiplayer te bieden. Van co-op op de bank met zijn vieren tot met acht man online. Er komt ook nog een Private Multiplayer aan, maar die is momenteel nog niet beschikbaar. De couch co-op is vrij eenvoudig. Iedereen kiest een personage en motor om er vervolgens op los te racen. Je hebt in het begin alleen nog niet zoveel levels.

  De online multiplayer is net zo eenvoudig, maar ietsje uitgebreider. Met tot acht spelers in een server stemt iedereen eerst op een van de drie door de game gegenereerde levels. Vervolgens kies je een motor en ga je voor de winst. Wie na drie rondes, met elke ronde een ander level, de meeste punten heeft, wint. Het is alleen niet zo dat je écht tegen anderen aan het strijden bent.

  Er is namelijk maar een baan om te volgen. Om te voorkomen dat het een grote botspartij wordt, zie je daarom je tegenstanders als een soort vage schaduwen. De uitzondering hierop is couch co-op. Daar heeft iedereen zijn eigen baan, maar je moet wel de snelste rijder bijhouden want anders val je buiten beeld! Als dit gebeurt, word je naar de nummer een geteleporteerd en krijg je strafseconden.

  Als kers op de taart voor de multiplayer is er een tandemmotor. Een special motor waar je met ze tweeën op kunt zitten. Je moet echt goed samenwerken om de levels te behalen door samen te leunen, maar op deze manier kun je wel de verhaallijn ook samen spelen. De multiplayer in Trials Rising is heerlijk simpel en werkt dan ook verdomde goed.

  Trials Rising Review

  Welcome to Pimp my Ride

  Als de beste motorrijder ter wereld wil je er natuurlijk wel een beetje onderscheidend uitzien. Gelukkig kun je in Trials Rising je personage en motor naar wens aanpassen. Alleen voelt het lootsysteem toch wat matig aan. Iedere keer dat je personage een level omhoog gaat, krijg je een loot crate. Zoals je hem wel kent uit games als Call of Duty of Overwatch. Jammer genoeg krijg je bijna alleen maar stickers.

  Stickers kun je op de kleding van je personage plakken of op je motor. Je kunt doen wat je wilt met de stickers, maar het voelt gewoon heel saai aan. Het voelt veel toffer om daadwerkelijk kleding te krijgen of onderdelen voor je motor. Dit gebeurt alleen bijzonder weinig. En als het dan gebeurt, krijg je een onderdeel dat je eerder al had gekregen. Tegenvaller!

  Nu kun je de meeste dingen ook vrijspelen met de in-game munteenheid, maar die muntjes heb je ook in grote getallen nodig om een sponsor vrij te spelen. Wanneer je de BMX of de mini-motor koopt, speel je ANBA vrij als sponsor. ANBA biedt races aan met contracten ontworpen voor deze hilarische voertuigen. Een speciaal voertuig kost je 10.000 muntjes, waar een sticker er 100 kost.

  Het gehele loot- en pimp my ride systeem voelt matig aan, maar je kunt ook altijd nog Acorns kopen met echt geld om zo in-game te kunnen kopen wat je wilt. Hopelijk worden er in de toekomst wat meer leukere loot-items toegevoegd. Tot dan wordt iedereen beloond alsof we weer op de basisschool zitten. Jij krijgt een sticker! En jij krijgt een sticker! En jij ook! Goed gedaan!

  Trials Rising Review

  Met oneindig plezier racen

  Het probleem met een game als Trials Rising is dat je na verloop van tijd alle levels zo vaak hebt gespeeld, dat je bijna geen vooruitgang meer boekt. Levels nog maar een keer te spelen om een seconde sneller te zijn? Dat is bijzonder saai. Gelukkig heeft de game een hele uitgebreide Track Editor. Hierin kan iedereen zijn of haar eigen levels creëren en delen met de community.

  De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Je kiest een start- en eindpunt en maakt vervolgens wat je maar wilt er tussenin. Je kunt objecten gebruiken uit bijna alle voorgaande Trials-games, Trials Blood Dragon, Fusion en Evolution, en je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Zolang spelers daadwerkelijk de eindstreep kunnen bereiken natuurlijk.

  Ook wanneer je niet geïnteresseerd bent in het maken van levels is deze optie alsnog een goede toevoeging. Je kunt namelijk gewoon de levels die anderen creëren spelen. Hierdoor zijn er altijd nieuwe levels om te ontdekken en zul je niet zo snel verveeld raken met de game. Toegegeven: de originele levels zien er wel een stuk mooier uit dan de zelfgemaakte levels.

  Trials Rising is een welkome toevoeging aan de serie. De game speelt heerlijk weg ondanks dat je soms enorm gefrustreerd raakt (irritante Stadium Finales!). Het geheel ziet er goed uit en mocht je even genoeg hebben van het geluid van motoren, dan kun je met de BMX racen. We hadden alleen soms enkel last van lichte haperingen, voornamelijk bij de start van de race.

  Trials Rising Review

  Trials Rising Review - De controller is nog heel!

  Na uren zwoegen en opnieuw proberen, vloeken en tieren, hebben we toch ook plezier gehad in Trials Rising en vele gouden medailles behaald. Trials Rising is de meeste uitgebreide Trial-game tot nu toe en pakt alle vlakken mee om een goede game neer te zetten. De enige uitzonderingen hierop zijn het matige loot- en pimp my ride systeem en de hapering die af en toe voorbijkomt.

  Voor fans van de serie is er geen twijfel nodig om de game in huis te halen, maar ook voor nieuwe spelers is Trials Rising goed te doen. Met couch co-op kun je overigens ook goed beslissen wie huishoudelijke taken oppakt. De game zit vol grappige weddenschappen zoals de verliezer moet de hond uitlaten. Erg handig! Trials Rising is nu verkrijgbaar op de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en PC.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Goed uitgewerkte moeilijkheidscurve
  • Uitdagende verhaallijn
  • Simpele, sterke multiplayer
  • Meest uitgebreide Track Editor
  • Matig loot- en Pimp my Ride-systeem
  • Af en toe lichte haperingen

  Trials Rising

  Verkijgbaar vanaf 23 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.