Transformers Age of Extinction Review - Nu op DVD en Blu-ray

  Transformers Age of Extinction, geregisseerd door Michael Bay ligt vanaf vandaag in de winkelschappen voor DVD en Blu-ray! Reden genoeg om nog even onze review in de spotlight te zetten.

  We zijn anno 2014 alweer toe aan de vierde film in de ‘vernieuwde’ Transformers filmfranchise. De Autobots, de Decepticons en zelfs de dinobots worden van stal gehaald in Age of Extinction en dat is zelfs in de gigantische marketingcampagne te merken.

  Achteraf gezien blijkt de naam van de film en het feit dat er dinobots inzitten snel verkeerd intepretabel. Dinosaurussen en extinction, het Engelse woord voor uitsterven, geven het idee in de trailer dat deze film misschien wel met tijdreizen te maken heeft en het uitsterven van dinosaurussen die dan dinobots werden.

  Natuurlijk weten echte fans wel beter en is dat slechts giswerk, maar het kan zomaar zo op je overkomen dus je bent gewaarschuwd. Nu we toch bezig zijn: ga vooral niet naar deze film voor die dinobots, want helaas komen die maar heel weinig in het eindproduct terug. Eigenlijk zaaien ze alleen maar verwarring.

  Dreigingen vanuit alle windstreken

  Er is namelijk nogal wat dreiging in deze film. Er is de dreiging dat de Autobots allemaal uitsterven, dat de Decepticons terugkomen, dat de mensheid met de verkeerde Transformers in zee gaat (of uberhaupt met Transformers in zee gaat). Het is nogal een chaotisch geheel van ellende dat op onze hoofdpersonen afkomt.

  Transformers Age of Extinction Review Film screenshot 1

  Die hoofdpersonen zijn Cade Yeager (Mark Wahlberg uit Lone Survivor), zijn dochter Tessa (Nicola Peltz uit Bates Motel) en haar vriendje Shane Dyson (Jack Revnor uit Delivery Man). Cade is een soort rare uitvinder die van schroot huishoudelijke hulpjes maakt. Als hij op een dag Optimus Prime ten onrechte aanziet voor een truck en hem mee naar huis neemt, dan krijgt hij de CIA op zijn dak.

  Wat volgt is een kat en muis-spel tussen de verschillende bad guys en good guys in deze film, waaronder Joshua Joyce (gespeeld door Stanley Tucci uit Hunger Games) en Harold Attinger (gespeeld door Kelsey Grammar uit Boss en The Simpsons). Compleet in Transformersstijl met een heleboel visueel geweld. Denk aan lensflares, waarbij je prachtige zonovergoten maisvelden ziet, maar ook een heleboel heftige computeranimaties zoals Transformers die langs gebouwen roetsjen.

  Een menselijker uiterlijk

  Uiteraard zijn vooral de Transformers een boel werk geweest voor de CGI-medewerkers. Het is natuurlijk enorm aan smaak onderhevig wat je van het uiterlijk van deze robotische wezens in deze nieuwe film vindt. Een feit is wel dat de robots er aanzienlijk menselijker uitzien in hun gezicht, door de vele mechanische deeltjes in hun gezicht.

  Je kunt het lelijk vinden als je nog steeds een robot als een vierkante staalbak ziet, maar het zegt ook wel iets over de vooruitgang in de technologie in vergelijking met de eerdere films natuurlijk. Hoewel de technische vooruitgang ironisch genoeg ook weer achterbleef in de film. Er is technologisch het meest bizarre mogelijk in Age of Extinction, maar een truck kan nog steeds een simpele kogel ontwijken door slechts een tikje naar links te sturen.

  Transformers Age of Extinction Review Film screenshot 2

  Waarom Mark Wahlberg?

  Het klinkt misschien als een klein dingetje of wellicht denk je: “Alsof enorme mechanische wezens met een ‘ziel’ zo realistisch zijn!” Maar er zitten in Transformers zoveel tegenstrijden en dingen die (zelfs in die wereld die ze willen dat je je voorstelt) simpelweg onrealistisch zijn. Het is heel jammer, want het komt niet campy maar gewoon fout over, alsof de regisseurs en andere filmcrew niet goed heeft nagedacht over zijn productie.

  Plus, de rest van de film is over het algemeen heel campy. Veel mensen vragen zich af waarom iemand zo gevestigd als Mark Wahlberg een film als deze doet. Ongetwijfeld voor het geld, wellicht ook jeugdsentiment, maar zeer waarschijnlijk ook omdat hij ‘foute’ films niet schuwt. Denk aan zijn personage in Pain & Gain.

  Deze film is wat zijn rol betreft minder over de top, maar kent wel een heleboel actiefilmcliches die soms afschuwelijk worden uitgewerkt. Van een gesprek met een dode partner waarvan alles wordt herhaald omdat dat extra emotioneel overkomt, tot irriterend lange periodes met blijf-van-mijn-hoerig-uitziende-maar-beeldschone-dochter-af-schoffie-grapjes.

  Vast een heleboel bloopers

  Het zal ongetwijfeld veel lol zijn geweest op de set daar. We kunnen ons zomaar voorstellen dat er op de Blu-ray-uitgave straks ook echt wel een mooie reeks bloopers staat. Sommige quotes zijn zo standaard voor een actiefilm en zo overdreven dat Wahlberg (die overigens bijna al zijn stunts zelf deed) echt wel een paar keer goed in de lach moet zijn geschoten. Sweetie, get my alien gun! en I promised your mom before she passed that I'm gonna keep you safe. Teiltje alsjeblieft!

  Hoewel, niet alles even grappig is, want sommige personages zijn om te huilen. Denk daarbij aan een samurai-Transformer die met een Japans accent af en toe wat wijsheden prevelt. We zien hem liever als helikopter of Bugatti, want dan houdt hij zijn mond tenminste.

  Transformers Age of Extinction Review Film screenshot 3

  Transformers Age of Extinction is een lange zit

  Tot slot is er nog een ding dat deze film verkeerd doet en dat is de lengte. Bijna drie uur in de bioscoop is een lange periode, helemaal als de film kwalitatief niet hoogstaand is. Het begin van het eindgevecht tot het einde duurt ontzettend lang en dat is onder andere te wijten aan de vele vijanden, goedzakken, verbondjes en andere dingen die spelen.

  Plus, er zit zoveel product placement in deze film, dat je zou gaan denken dat Bay de film extra lang maakte om zoveel mogelijk ‘sponsoren’ binnen te krijgen.

  Uiteindelijk is Transformers natuurlijk vooral bedoeld als simpel vermaak: even de hersens uitschakelen en kijken naar explosies, in het rondvliegende stukken en knappe mensen. Als dat alles is wat je van een film verlangt, dan is ook deze Transformers weer een succesverhaal voor je.

  Het is natuurlijk sowieso een film die ontzettend veel marketing krijgt en aanlokkelijk is door die fascinerende Transformers. Toch gaat het in deze Age of Extinction veel meer om de mensen, en juist daarom is de film wat cliché en campy. Sommige dingen die mensen zeggen (of juist niet zeggen) terwijl ze plotseling met enorme robots worden geconfronteerd, zijn zo wereldvreemd, dat kan alleen maar in een actiefilm gebeuren.

  Weinig ruimte voor Transformers

  Het is jammer dat Transformers: Age of Extinction met zo veel verschillende personages op de proppen komt. Het is niet alleen heel moeilijk om de hoofdpersonages beter te leren kennen en om ruimte te krijgen die imposante mechanische Autobots te kunnen bestuderen. De slappe teksten die allemaal uit hapklare brokken bestaan van een paar woorden, zijn weinig inspirerend.

  Om kort samen te vatten wat Transformers: Age of Extinction precies is, kun je woorden gebruiken als campy, cliche, actie, lang, veel vijanden, visueel spektakel, productplacement en tot slot weinig van de beloofde dinobots. Het klinkt (ironisch want) afgezaagd om te zeggen, maar als je weinig van een film vraagt en gewoon wat vette actie wil zien, dan vermaak je waarschijnlijk best met deze prent. Zo niet, dan wordt het waarschijnljk een lange drie uur voor je met heel veel van hetzelfde.

  5.5

  De plus- en minpunten

  • Het is een visueel festijn
  • Transformers zijn nog steeds een tof onderwerp
  • Het verhaal bevat te veel personages
  • Sommige gebeurtenissen zijn tegenstrijdig
  • Filmduur is veel te lang

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.