Thrustmaster T150 Force Feedback Review - Robuust starterpakket

  De Thrustmaster T150 Force Feedback belooft een racestuur te zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Of het bedrijf hier daadwerkelijk in is geslaagd, lees je in deze Thrustmaster T150 Force Feedback review.

  De racers onder ons worden dezer dagen getrakteerd op titels als Gran Turismo en Forza Motorsport. Een voor een racetitels die door de jaren heen een geweldige simulatie-ervaring hebben afgeleverd, en dit vandaag de dag nog doen. Om die ervaring compleet te maken, kan een racestuur natuurlijk niet missen. Deze accessoires zijn in allerlei soorten te vinden, en ook de prijskaartjes kunnen aardig oplopen.

  Wat zit er allemaal in de doos?

  Thrustmaster heeft nu een nieuwe aanwinst binnen de racestuur-afdeling: de Thrustmaster T150 Force Feedback. Met dit racestuur wil Thrustmaster voor een relatief lage prijs toch een hele hoop waar bieden voor jouw geld. Maar weet het bedrijf te overtuigen met de T150 Force Feedback, of kun je beter verder kijken voor een ander stuurtje?

  Voordat we doorgaan, kijken we eerst maar eens wat je allemaal in huis haalt als je de Thrustmaster T150 Force Feedback in huis haalt. Natuurlijk zit het stuur in de doos samen met een padelenset, met daarop een rem- en gaspedaal. Zoals de naam van het stuur al suggereert maakt de Thrustmaster T150 Force Feedback gebruik van Force Feedback, wat inhoudt dat de krachten die op de auto drukken terug te voelen zijn in jouw stuur tijdens het racen.

  Thrustmaster T150 Force Feedback Review foto van stuur alleen

  Gemaakt voor PlayStation

  De Thrustmaster T150 Force Feedback is ontworpen met de PlayStation 3 en 4 in het achterhoofd, en dat merk je al snel als je het stuur in handen hebt. Aan de rechterkant kan namelijk worden ingesteld of het stuur wordt gebruikt op de PS3 of PS4, en met de instellingen die op het stuur staan opgeslagen herkent de game de accessoire meteen. Je kunt dus meteen aan de slag met racen, en dat wil je natuurlijk comfortabel doen. Geen paniek, Thrustmaster heeft hieraan gedacht.

  Op het stuur zitten rubberen grippanelen, zodat je tijdens het rijden niet bang hoeft te zijn dat jouw handen van het stuur glijden. Verder zijn er schakelpanelen aanwezig die gemaakt zijn van metaal, en deze voelen erg premium aan. Al met al ziet het stuur er netjes uit, zeker voor de prijs waarvoor het pakket over de toonbank gaat: zo’n 180 euro.

  Veel stuur voor relatief weinig geld

  Dat klinkt natuurlijk als een hoop geld, maar als je bedenkt dat er genoeg sturen zijn die meer dan 400 euro kosten, dan heb je met de Thrustmaster T150 Force Feedback alsnog een goede deal. Voor die 180 euro krijg je echter wel een stuur dat vrijwel compleet uit plastic bestaat. Dat neemt niet weg dat het stuur gewoon goed werkt. De knoppenindeling werkt goed, en de weerstand van jouw stuur is ook altijd goed, want deze is naar hartenlust in te stellen.

  Het vastmaken van de Thrustmaster T150 Force Feedback aan een bureau of tafel is ook geen moeite. De bijgeleverde klem is makkelijk vast te draaien en biedt een heleboel grip. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het stuur plots verschuift. Hij blijft waar hij blijven moet. Ook op de pedalen zijn rubberen strips aan de onderkant bevestigd om de boel op zijn plaats te houden.

  Thrustmaster T150 Force Feedback Review foto van pedalenset

  De pedalen zijn oke, maar niet geweldig

  Die pedalenset doet zijn werk prima, maar daar is ook alles mee gezegd. Je hoeft hier niks geweldigs te verwachten. De pedalen hebben niet een bepaalde weerstand die je in een echte auto zou hebben, maar zijn makkelijk tot het eindpunt in te drukken. Maar goed, de Thrustmaster T150 Force Feedback blijft een instapmodel en daarom kun je hier ook niet te veel van verwachten.

  De pedalenset is makkelijk aan te sluiten op het stuurtje. Het is een kwestie van de kabel in de juiste opening aan de achterkant van het stuur pluggen, en je bent startklaar. Als je goed kijkt naar de standaard van de Thrustmaster T150 Force Feedback, dan merk je dat het racestuur een tweetal aansluitingen ondersteunt.

  Dat komt doordat Thrustmaster het stuur compatible heeft gemaakt met een aantal accessoires van het bedrijf. Zo kun je de standaard pedalen vervangen door de T3PA en T3PA-PRO pedalensets, die naast de gas en rem ook een koppelingspedaal toevoegen. Dit in combinatie met de TH8A-shifter, maakt de Thrustmaster T150 Force Feedback opeens een heel professioneel pakket.

  Accessoires zorgen voor nog meer realisme tijdens het racen

  Zo voegt de T3PA(-PRO) pedalenset een koppelingspedaal op, die je dus kunt inzetten om de ervaring nog realistischer te maken. De TH8A-shifter hoort daar dan eigenlijk ook bij. Dit is namelijk een versnellingspook die je ook aan jouw tafel kan bevestigen, en dus de versnellingsflaps op het stuur vervangt.

  Schakelen kan op twee manieren: met acht versnellingen die je zelf steeds in moet schakelen, of een modus waarin je alleen omhoog en omlaag kunt schakelen. Die laatste manier is dus vergelijkbaar met de flaps op jouw stuur, maar dan in de vorm van een echte pook.<

  Beide accessoires zijn makkelijk aan te sluiten met de Thrustmaster T150 Force Feedback. Je steekt de kabel van de nieuwe pedalenset en de versnellingspook simpelweg in de basis van het stuur. Er zitten namelijk twee speciale poorten aan de achterkant van het stuur, waar beide kabels precies inpassen. Je hebt dus maar één stopcontact nodig. Ook mensen met weinig stopcontacten kunnen dus moeiteloos gebruik maken van de Thrustmaster T150 Force Feedback.

  Thrustmaster T150 Force Feedback Review foto van versnellingspook

  Ook zonder de extra's een solide race-ervaring

  Enfin, al die uitbreidingen zijn leuk, maar dat mag ook wat kosten. Wil je de complete set in huis halen, dan ben je naast het stuur nog wel 250 euro kwijt voordat je alles hebt wat nodig is. Daarmee is de Thrustmaster T150 Force Feedback dus een goede investering voor de lange termijn. Je begint simpel, en geeft jouw setup gaandeweg wat upgrades.

  Want ook zonder al die extra’s bedient het stuur heelijk. En door alle opties die aangeboden worden kan iedereen zijn stuur naar eigen wens aanpassen. De Thrustmaster T150 Force Feedback is natuurlijk keihard aan de tand gevoeld, zowel op de PlayStation 3 als de PlayStation 4. Zo is het stuur onder andere gebruikt in Gran Turismo 6, DiRT 3, Driveclub en Project CARS.

  Het aansluiten op beide consoles gaat kinderlijk eenvoudig. Je zet het stuur in de juiste modus (PS3 of PS4), plugt de USB-kabel in jouw console, en het stuur kalibreert zichzelf automatisch. Hierna is het stuur te gebruiken als controller in de game. Ook dan zijn er geen problemen, want alle games herkenden het stuur zonder problemen.

  Nauwkeurige registratie en goede force feedback

  Op beide consoles werkt het stuur solide. Op de PlayStation 3 blonk vooral DiRT 3 uit, met een stevige force feedback en geen aanwezigheid van dead zones. Het stuur pakt al jouw bewegingen nauwkeurig op. Gran Turismo 6 werkt minstens net zo goed, al is de force feedback in deze game ietwat minder krachtig aanwezig.

  Op de PlayStation 4 werken beide games ook zonder enig probleem. Driveclub racet heerlijk weg, met nauwkeurige bewegingsopname, en een solide force feedback. Het is echter Project CARS die er met de hoofdprijs vandoor gaat. Niet alleen is de force feedback van de laatste twee games het meest duidelijk aanwezig, maar alle opties in de game maken dit de ultieme racegame voor eigenaars van een racestuur.

  Zo kan het stuur helemaal gekalibreerd worden, kan de draaihoek van het stuur aangepast worden (met een minimum van 270 graden en een maximum van 1080 graden), en de force feedback voelt bij elke auto anders aan. Het is alsof je met echte auto's te maken hebt, en dat speelt echt super tof. Dit gevoel krijg je natuurlijk bij alle geteste games, maar Project CARS brengt dit gevoel het sterkst naar boven.

  Thrustmaster T150 Force Feedback Review foto van set door het stuur heenkijkend

  Thrustmaster T150 Force Feedback Review - Een goed instapmodel

  De Thrustmaster T150 Force Feedback is al met al een geweldige set voor de prijs waarvoor hij aangeboden wordt. Je haalt voor 180 euro een stuur in huis dat degelijk aanvoelt, een goeie Force Feedback geeft, naar eigen wens in te stellen is, en boven alles makkelijk werkt met de PlayStation consoles. Helaas, Xbox gamers moeten de T150 aan zich voorbij laten gaan.

  Maar iedere racefan met een PlayStation 3 of 4 zou dit stuur in huis moeten halen. De pedalen zijn misschien niet de beste op de markt, maar deze kun je altijd nog upgraden voor de T3PA (PRO) set. Gooi er daarnaast nog een TH8A-shifter bij, en jouw simulator setup is compleet. Met de T150 creëer je een solide basis voor jouw race-carrière, waarop je in de toekomst verder kunt bouwen.

  8

  De plus- en minpunten

  • Goede Force Feedback
  • Scherp geprijsd
  • Metalen schakelpanelen
  • Pedalen voelen wat goedkoop aan

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.