The Last of Us: Remastered Review

  Dat The Last of Us een geweldige game is, weten we al. Vorig jaar kwam het spel uit voor de PS3 en won meer dan 200 'Game of the Year' awards. Nu is The Last of Us er ook op de PS4 met een Remastered editie. Hoe verslavend is het verhaal van Joel en Ellie met deze 'next-gen' graphics?

  The Last of Us voor de PS3 kreeg van redacteur Sebastiaan Quekel destijds een dikke negen. In zijn review gaan we dieper op de gameplay in. De review nu schijnt vooral het licht op de verbeteringen die voor de PS4 versie zijn gemaakt. We geven antwoord op de vraag of de Remastered versie het waard is om het spel opnieuw in huis te halen.

  Wat is er nieuw?

  Naast verbeterde graphics kent The Last of Us: Remastered acht nieuwe maps en krijg je de Left Behind DLC er gratis bij. Ook kun je de moeilijkheidsgraad nog een tandje hoger zetten. Voor de liefhebber is er tevens Behind-the-scenes in-game cinematisch commentaar beschikbaar van de cast en creative director.

  Sebastiaan prees in zijn The Last of Us review onder andere het emotionele verhaal en de prachtige setting. Deze twee factoren komen met de PS4 graphics nog beter tot uiting. De belichting, de details; alles helpt mee om het verhaal nog echter te maken dan het al was. Je wordt meteen meegesleurd in het verhaal en leeft intens mee met alles wat de hoofdpersonen Joel en Ellie meemaken.

  Joel en Ellie verlaten de stad

  Constante spanning

  Wie het geduld heeft opgebracht om te wachten op deze Remastered versie, doet er goed aan om nu naar de winkel te rennen en de game te kopen. Voor veertig euro heb je namelijk een absolute topper in handen, zelfs als je geen liefhebber bent van third person shooters. De game weet de constante spanning -die hoort bij het leven in een postapocalyptische wereld- geweldig over te brengen. Dat mag niemand missen!

  Zelfs als er even geen vijand op de loer ligt, durf je niet te rusten. Omdat je redelijk weinig ammo in de game hebt, heb je de luxe niet om blind een vuurgevecht in te rennen en maar wat in het rond te schieten. Elk gebouw en elke hoek van de straat moet dus zo stil en voorzichtig mogelijk worden benaderd.

  Altijd op je hoede in The Last of Us

  Blind voor de zaklamp

  De prachtige next-gen graphics, en dan met name de prachtige belichting, maken het rondsluipen in een verlaten gebouw extra zenuwslopend. Het duister is nu écht heel donker. Je loopt dus gerust tegen een zombie of andere vijand op als je niet goed in het rond schijnt met je zaklamp. Maak je geen zorgen dat je wordt gespot als je je zaklamp gebruikt. Zowel mensen als zombies zijn blind voor licht.

  Dit is eigenlijk de enige factor in het spel die het realistische element niet ten goede komt. Dat zombies je zaklamp niet zien is te begrijpen. Maar op momenten dat je in een donkere ruimte recht op een paar menselijke vijanden schijnt en ze je alsnog niet zien, word je er opeens aan herinnerd dat The Last of Us maar een spelletje is.

  Zombies zijn blind voor je zaklamp

  Fotorealistisch

  Het verhaal van Ellie en Joel, die samen door de VS reizen op zoek naar een groep mensen die werkt aan een geneesmiddel voor de geïnfecteerden, is een genot om naar te kijken. De twee hoofdpersonen zijn bijna fotorealistisch vormgegeven. Elk rimpeltje op Joels gezicht is zichtbaar. Ook Ellie is in combinatie met haar geweldig geacteerde stem net echt.

  De special effects, en dan met name die van het schieten, zitten ook steengoed in elkaar. Vooral schieten met je shotgun is erg belonend. Neem vooral even de tijd om je slachtoffers na een vuurgevecht te bekijken. Je zult zien dat ze sterk gehavend zijn, precies op de plekken waar jij ze aan gort geschoten hebt. Ook de manier waarop bloedspetters op de muren om je heen terecht komen is van hoogstaande kwaliteit.

  Ellie en Joel zien er prachtig uit met de verbeterde graphics

  Weinig extra gameplay

  De vraag is natuurlijk of deze prachtige next-gen graphics het waard zijn om de game te kopen als je de game al wél op de PS3 hebt gespeeld. Ontwikkelaar Naughty Dog komt ervaren spelers tegemoet met een extra moeilijkheidsgraad en acht nieuwe maps om te verkennen. Wie graag voor de ultieme uitdaging gaat, kan het spel nu dus nog een tandje lastiger maken voor zichzelf.

  Toch is veertig euro voor een game die je al gespeeld hebt vrij veel. Op de gratis DLC na, zijn er geen extra uren gameplay aan het spel toegevoegd. Ook heeft de game vrijwel geen aanpassingen in de besturing. De touchpad van de DualShock 4 controller wordt alleen gebruikt om het crafting- en skillscherm te openen, iets waarvoor de ontwikkelaar even goed een andere knop had kunnen gebruiken.

  Wie tijdens het spelen van The Last of Us op de PS3 vooral kon genieten van de geweldige omgeving van de postapocalyptische wereld, heeft wel degelijk meer om van te smullen. Over de vernieuwde graphics valt immers absoluut niets te klagen. Blijf op daken van hoge gebouwen vooral even stil staan om de omgeving in je op te nemen. Het is ongelofelijk hoe gedetailleerd alles is en met de verbeterde belichting lijkt het allemaal zó echt, dat je gewoon vergeet dat je er niet zelf staat.

  Prachtige graphics in The Last of Us: Remastered

  The Last of Us: Remastered - een nieuw likje verf

  Als we zijn tweelingbroertje voor de PS3 even vergeten, is The Last of Us: Remastered een topgame die absoluut niet mag ontbreken in je collectie PS4 games. Is dit een game om een PlayStation 4 voor aan te schaffen? Mocht je het spel nog niet gespeeld hebben, dan zeker. Maar als je de PS3-versie al hebt, is het misschien beter om op een aanbieding te wachten. Je betaalt immers niet voor extra gameplay, maar voor een nieuw likje verf.

  9

  De plus- en minpunten

  • Adembenemende setting
  • Alles en iedereen is net écht!
  • Betere belichting zorgt voor extra spanning
  • Left Behind DLC inbegrepen
  • Gewoon nog steeds fantastisch
  • Weinig extra gameplay

  The Last of Us: Remastered

  Verkijgbaar vanaf 30 july 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.