The Last of Us Part 1 Review - Terug aan de top?

Review
woensdag, 31 augustus 2022 om 17:00
the last of us part 1 remakef1672920524
The Last of Us is terug! Het is alleen niet het derde deel waar sommigen op hopen of de multiplayertitel Factions. Die staat voor volgend jaar op de planning. Naughty Dog is terug met een remake van The Last of Us uit 2013, maar of dat nou helemaal nodig was? Je ontdekt het in onze The Last of Us Part 1 review.
De afgelopen tien jaar staan in het teken van The Last of Us bij ontwikkelaar Naughty Dog. De studio achter Jak & Dexter en Uncharted bracht in 2013 The Last of Us uit op PS3, gevolgd door PS3-DLC The Last of Us Left Behind en The Last of Us Remastered in 2014 voor de PS4, om in 2020 af te sluiten met The Last of Us Part 2. Iets meer dan negen jaar na het verschijnen van The Last of Us keert Naughty Dog opnieuw terug naar het eerste deel met een remake, getiteld The Last of Us Part 1.

Nieuwe laag verf

Wat direct opvalt aan de remake is het nieuwe laagje verf. Naughty Dog heeft de game compleet opnieuw gemaakt voor de PlayStation 5. Dit wil zeggen dat er een nieuwe techniek is gebruikt van de ontwikkelaar om de game grafisch een stuk mooier uit de verf te laten komen.
Dit valt vooral op in de gezichtsanimaties. Wanneer je deze naast de originele game legt, zie je duidelijk het verschil. In de cutscenes van de game komt dit het beste tot zijn recht. Daarin zie je meer emotie in de gezichten van Ellie, Joel en andere favorieten uit de 2013-titel.
Ook in de gameplay zelf merk je het nieuwe laagje verf. Gevechten zijn een stukje intenser doordat de game geniet van meer detail in de omgevingen die bij vuurgevechten bijvoorbeeld opvallen. Terwijl Joel vlucht voor vijandige schoten zie je meer puin van muren afbrokkelen bijvoorbeeld. Eerlijk is eerlijk: het oogt mooi, maar een gigantische stap is het niet.

Bekende mechanieken

De stap waar je op hoopt bij een remake die via de PlayStation Store gewoon 79,99 euro kost, moet zitten in de gameplay. Bij het woord remake verwacht je dat de gameplay gemoderniseerd is. Naughty Dog bracht immers zeven jaar na het origineel The Last of Us Part 2 uit waarin gevechten een stuk vloeiender zijn, doordat je bijvoorbeeld tussen boekenkasten door kunt wurmen en je een sliding kunt maken om vijanden te ontwijken.
Helaas zijn dit soort verbeteringen niet doorgevoerd in de remake van het origineel. De gameplayveranderingen zitten vooral in die meer gedetaileerde omgevingen en vernieuwde AI. Dat wil zeggen dat vijanden een stukje slimmer zijn en op die manier meer uitdaging kunnen bieden.
Op gameplayvlak is The Last of Us Part 1 simpelweg een vreemde eend in de bijt. De ontwikkelaars zijn zeer trouw gebleven in de gameplay van het origineel, maar daarmee is de game ook direct wat verouderd. Nieuwere ontwerptechnieken die voor het tweede deel zijn toegepast ontbreken bijvoorbeeld.
Zo sleep je in de remake constant weer met containers om een muur te beklimmen en mag je weer een vlot slepen om Ellie van punt A naar B te loodsen. Wat meer gebruikmaken van de nieuwe technieken die geleerd zijn of zelfs een klein beetje afwijken van het origineel had niet misstaan. Final Fantasy 7 Remake liet zien dat dit prima kan anno 2022.
2022 07 30 last of us part i 2f1658907494

Nog steeds fenomenaal

Dat de gameplay in grote delen gelijk is en de verbeteringen vooral grafisch zijn, neemt anderzijds niet weg dat de game fenomenaal is. Het verhaal van The Last of Us blijft zelfs voor fans die het eerste deel al meerdere keren gespeeld hebben enorm boeiend. De grafische verbeteringen helpen hier goed bij, net als de DualSense-toevoegingen.
De PlayStation 5 controller wordt door Naughty Dog volledig benut. Bij het schudden van de zaklamp lijkt het alsof er iets in de controller zit en ook is de haptische feedback voelbaar wanneer je door de wereld loopt en clickers probeert te vermijden. Laatstgenoemde is dankzij de 3D Audio-technologie overigens enger dan ooit tevoren.
Duidelijk is dan ook dat dit de beste versie is van de originele game. Wie de game nog nooit gespeeld heeft, doet er zeker niet verkeerd aan om voor deze versie te kiezen. Wat dat betreft is het uitbrengen van de remake een slim trucje ter voorbereiding op de gelijknamige HBO-serie die volgend jaar verschijnt en een compleet nieuw publiek zal aantrekken. Anno 2022 speelt The Last of Us Part 1 simpelweg beter dan het 2013-origineel en de 2014-remaster. Of je daarvoor alleen dat premium-prijskaartje wil betalen is een ander verhaal.
the last of us part 1 remakef1654797375

Pittige prijs voor minder content

Het is namelijk niet zo dat The Last of Us Part 1 haar prijskaartje van bijna 80 euro verantwoordt. De grafische sprong in combinatie met de kleine verbeteringen hier en daar zijn niet genoeg om fans opnieuw te vragen om de volle mep. Al helemaal niet als je je bedenkt dat The Last of Us Part 1 minder content voorschotelt dan The Last of Us Remastered (die slechts een tientje kost).
Bij het opstarten van de game wordt duidelijk dat de multiplayer-modus Factions nergens meer te bekennen is. Deze heeft Naughty Dog voor de remake achterwege gelaten. In plaats daarvan heeft de ontwikkelaar een verbeterde fotomodus en nieuwe Permadeath-modus toegevoegd en tal van nieuwe toegankelijksheidsopties.
Al die toevoegingen zijn natuurlijk tof, maar zijn anderzijds ook slechts voor een kleine doelgroep interessant. Sterker nog, wanneer we het naast andere Sony-titels leggen zijn deze toevoegingen de laatste jaren voor tal van first-party games verschenen als gratis updates.

The Last of Us Part 1 Review - Twijfelachtige 'remake'

Onderaan de streep vragen we ons af of deze remake daadwerkelijk nodig is. Duidelijk is dat de 2013-titel met de remake flink verbeterd is in grafisch opzicht en de kleinere gameplayverbeteringen zijn zeker welkom in combinatie met de kracht van de PlayStation 5. Het is alleen jammer dat Naughty Dog niet ook de verouderde ontwerpfilosofie op de schop heeft durven nemen. Nu voelt de titel slechts als de derde versie van de game die weer een stukje beter oogt.
Voor een nieuw publiek zal dat natuurlijk geen probleem zijn. Die ervaren één van de beste verhalen in games ooit in haar mooiste jasje. En ook voorzien is van de voordelen die de DualSense mogelijk maakt om je nog meer de ervaringen van Ellie en Joel over te brengen. Wel blijft het bijzonder dat de game voor iedereen zo’n 80 euro kost en dat terwijl de multiplayer-modus ook nog eens ontbreekt. Misschien had Naughty Dog haar tijd toch in een nieuwe game moeten steken…
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties