The Last of Us - Grounded Bundle DLC Review

  Met de downloadbare content 'Grounded Bundle' wordt The Last of Us officieel afgesloten. Het pakket laat een laatste frisse wind door de multiplayer waaien en brengt tevens een leuk extraatje voor de singleplayerfanaten met zich mee. Is deze DLC een aanschaf waard?

  The Last of Us is een game die vorig jaar door velen de hemel in werd geprezen. Het pareltje van ontwikkelaar Naughty Dog deed alles precies goed en scoorde daarmee hoge ogen. Nu is daar de Grounded Bundle DLC, het laatste stukje extra content voor de game.

  Wat zit er in de Grounded Bundle DLC

  Hoewel het dus een bundel is, kun je onderdelen ook los aanschaffen. Het complete pakket bestaat uit: een nieuwe moeilijkheidsgraad voor de singleplayer, een viertal nieuwe multiplayermappen, een aantal nieuwe wapens voor in de multiplayer en diverse skills die je kunt koppelen aan jouw online karakter.

  Het onderdeel dat toch wel de meeste aandacht krijgt – de naam van de bundel verraadt het al – is de Grounded modus voor de singleplayer. Iedereen die The Last of Us in huis heeft weet hoe ongelofelijk vet de verhalende campagne van de game is. Voor degenen die een echte uitdaging zoeken, is de Grounded moeilijkheidsgraad de perfecte uitkomst.

  Joel wordt aangevallen door Infected

  De ultieme uitdaging

  Overleven word je namelijk moeilijker gemaakt dan ooit tevoren. De AI van de geïnfecteerde en de menselijker vijanden is aardig opgekrikt en je gaat nu nog sneller dood. Dit resulteert in confrontaties die je aardig zenuwachtig kunnen krijgen, en je knijpt soms je billen bij elkaar van de spanning. Dat gevoel dat er constant iemand in je nek hijgt is meer aanwezig dan ooit.

  Toch zijn er een paar kanttekeningen. Met minder munitie en sterkere tegenstanders krijg je het best benauwd, maar doordat ook je HUD verdwijnt tijdens het spelen in de Grounded moeilijkheidsgraad heb je soms erg veel moeite om overzicht te houden. Je weet niet hoeveel levens je nog over hebt of hoeveel slagen je knuppel nog kan verduren.

  Voorzichtig te werk gaan

  Je moet dus nog voorzichtiger zijn voordat je een actie uitvoert, want niemand wil een checkpoint herhalen die vijftien minuten terug ligt. Sommige keuzes zijn niet heel praktisch, maar het maakt het allemaal wel heel moeilijk en daar is deze moeilijkheidsgraad wel voor bedoeld.

  Grounded doet de game daarom toch eer aan. Als je een bikkel bent en de campagne nog een keer wilt doorkruizen, dan is deze moeilijkheidsgraad een aanrader. Een goede start dus, maar de bundel herbergt nog meer digitaal schoon.

  Iemand wordt gedood met een vlammenwerper

  Multiplayermappen

  Wat te denken van het Reclaimed Territories mappack. Je kunt in de Factions multiplayer van The Last of Us weer helemaal losgaan. Er zijn vier iconische scènes uit de singleplayer gehaald en naar het online geweld getransporteerd. Zo brengt The Wharf je naar de haven waar Joel de confrontatie aanging met Robert in de campagne.

  Capitol daarop speelt zich af in Bosten rond het gelijknamige gebouw. Coal Mine brengt je naar de bergen van Colorado, en Water Tower laat je in een woonwijk op elkaar afreageren. De mappen zien er stuk voor stuk prachtig uit, al is natuurlijk bekend dat The Last of Us grafisch sowieso prima in orde is.

  Voor ieder wat wils

  In actie spelen de mappen prima weg. Je hebt voor elk van de drie gamemodi wel een map die geschikt is. Zo is Water Tower een goede keuze voor de Survivor modus, dankzij de grote open stukken die de map kent. Capitol is daarentegen weer geschikt voor Interrogation. De hoogteverschillen en kleinere ruimtes lenen zich hier perfect voor.

  Dan door naar de wapens: de Specter, Double Barrel, Enforcer en de Launcher. Hoewel dit klinkt als een flink aantal, zijn drie van de vier wapens alleen als unlockable in te stellen. Je kunt dit wapen dus pas later in een potje bemachtigen, als je genoeg punten bij elkaar hebt gesprokkeld.

  Een sniper wil net een schot lossen

  Digitale schietijzers

  De Enforcers is het enige wapen dat je meteen bij je kan dragen op de slagvelden. Dit handwapen is een kruising tussen de revolver en het normale handgeweer, waardoor wendbaarheid en schade van beide wapens gecombineerd worden. Een dodelijke combi is het gevolg.

  De Spector is een gedempt automatisch geweer en laat je ongezien de slachter uithangen. De Double Barrel is er voor het zware werk en knalt van dichtbij iedereen aan gort. De Launcher is de zware werker van de groep en het kunnen schieten van granaten is altijd mooi meegenomen natuurlijk.

  Nieuwe vaardigheden

  De skills in de bundel zijn de kers op de spreekwoordelijke taart. Met maar liefst acht nieuwe skills kun je jezelf omtoveren tot de Rambo van de overlevenden. Voorbeelden zijn Damage Marker (markeer vijanden direct nadat je ze raakt), Fortitude (je bloedt langzamer dood en kan sneller kruipen) en Scavenger (je pakt minutie en onderdelen automatisch op).

  Het werkt net als het perksysteem in Call of Duty met toevoegingen die verder niet baanbrekend zijn te noemen. Toch is het mooi om te zien dat je jouw karakter nu nog net die extra vaardigheid mee kan geven die op het slagveld de doorslag kan geven.

  Twee overlevenden strijden tegen elkaar

  Waardige afsluiter

  Al met al is de Grounded Bundle DLC een mooie afsluiter geworden voor zowel de singleplayer als de multiplayer van The Last of Us. De Grounded moeilijkheidsgraad laat je over op pure actie en je zult regelmatig doodsangsten uitstaan. De nieuwe mappen zien er weer prachtig uit en zitten ook technisch goed in elkaar.

  De toegevoegde wapens zijn - doordat het alleen unlockables zijn - toch een kleine domper, en de skills zijn ook geen baanbrekende extra voor de The Last of Us ervaring. Maar in zijn geheel is de DLC zeker de moeite waard dus start vooral The Last of Us weer op en ga op overlevingstocht!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Vier toffe multiplayermappen
  • Nieuwe multiplayerwapens
  • Grounded moeilijkheidsgraad biedt uitdaging...
  • ...maar heeft last van schoonheidsfoutjes

  The Last of Us

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.