The Imitation Game Review (Blu-Ray) - Oscarwaardige film

Review
zaterdag, 09 mei 2015 om 14:06
xgn google image
Hij is de man met de lange nek. Maar hij is veel meer dan dat: Benedict Cumberbatch heeft in de loop der jaren laten zien dat hij diverse rollen kan spelen. In The Imitation game laat hij weer een andere kant zien van zichzelf. Een Oscar-waardige film die binnenkort verschijnt op Blu-ray en DVD. Dit is de The Imitation Game Review.
Cumberbatch was genomineerd voor een Oscar, maar moest helaas het glimmende beeldje in de handen zien van winnaar Eddie Redmayne (The Theory of Everthing). Toch mag Cumberbatch zijn hoofd hoog houden. Want The Imitation game is een prachtige film.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Alan Turing, een zeer slimme Brit die de overheid in de Tweede Wereldoorlog hielp om Duitsers te dwarsbomen. De Duitsers zonden allerlei berichten uit en Turing was op zoek naar een code om die te kraken. Zou hij slagen in zijn Enigmacommunicatie, dan zou dat het leven van duizenden mensen kunnen redden.
The Imitation Game review

Volg het leven van Turing

In The Imitation game zien we diverse levensfasen van Turing voorbij komen waardoor de interesse in deze bestaande persoon getriggerd wordt. We krijgen een inkijkje in Turings leven voor de oorlog, na de oorlog en natuurlijk grotendeels: hoe hij leefde ten tijde van die oorlog.
Dat bestaat grotendeels uit werk, en veel frustraties. Turing moet namelijk samenwerken met andere belangrijke wetenschappers, maar dat gaat hem niet soepel af. Hij is niet zo'n held in communiceren en ligt daardoor al snel uit de groep. Noem het contactgestoord. Zelf is hij meer van mening dat de rest niet goed genoeg is voor de zware klus en hij beter het werk in zijn eentje kan doen.
The Imitation Game review

Subtiel stereotype

Het is een stereotype beeld dat neergezet wordt van een uiterst slim persoon die op sociaal vlak te kort schiet. Ondanks dit cliché bedenk je als kijker nooit dat het een cliché is, maar weet Cumberbatch met finesse zijn rol neer te zetten. Ondanks zijn gekke fratsen krijg je niet eens een hekel aan hem, omdat je weet dat hij het beste voor heeft in de oorlog en er niet op uit is om anderen een hak te zetten. Dit is gewoon wie hij is.
Daarnaast kan hij ook liefhebben en is het niet een gekke hork die daadwerkelijk om niemand geeft. Zijn tegenspeelster is Keira Knightley die in de huid kruipt van Joan Clarke. Ook zij is slim, maar haar geslacht zit haar in de weg. Vrouwen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hoorden zich niet bezig te houden met wetenschap. Toch vindt Turing het heerlijk om met haar te praten, na te denken en ideeën uit te wisselen. De twee bouwen een relatie op en besluiten daarom te trouwen.
Alleen is er geen sprake van een liefdesrelatie, want er is één 'maar'. Turing heeft een zwak voor zijn eigen geslacht en voelt niet meer voor vrouwen dan enkel genegenheid. Dit zit hem in de weg, want homo's werden destijds opgepakt en vervolgd. Dus Turing hield zijn liefdesvoorkeur zo veel mogelijk voor de buitenwereld verborgen. Of dat gelukt is, zie je in The Imitation game.
The Imitation Game review

Opeens geen held meer

Wat The Imitation game zo sterk maakt is de beleving van Turing tijdens alles wat hij meemaakt. Het is niet zozeer een actiefilm over de Tweede Wereldoorlog, het is meer een speelfilm die een man centraal stelt die met vele problemen worstelde. Sommige problemen overwon hij, andere niet. De meest belangrijke won hij in ieder geval. Want door de code van de Duitsers te kraken schreef Turing zichzelf rechtstreeks de geschiedenisboeken in.
Maar het lijkt wel alsof een mens niet op elk vlak geluk mag hebben. Feit is dat het na de Tweede Wereldoorlog bergafwaarts ging met Turing. Het is een te triest waargebeurd verhaal. De wiskundige werd namelijk in 1952 opgepakt wat zorgt voor een dramatische wending.
Het einde van The Imitation game, waarop Turing bezoek krijgt van Joan, is dan ook het moment waarop de tissues erbij gepakt kunnen worden. Je kan een mens uit de oorlog halen, maar de sporen van ellende niet uit een persoon. En als kijker denk je maar één ding: kan dit goed aflopen voor Turing? Mensen die bekend zijn met diens geschiedenis weten het antwoord.
The Imitation Game review

Ijzersterke vertolking

Over één ding bestaat in ieder geval geen twijfel: Cumberbatch heeft een ijzersterkte rol vertolkt in The Imitation game. Een man die je soms compleet niet begrijpt, maar toch nooit zal haten. Af en toe kun je hem niet uitstaan, om vervolgens niets anders dan medelijden te krijgen. En al die emoties is niet meer dan het resultaat van de puike acteerprestaties van Cumberbatch. Well done!
Cijfer: 8