Sandra Bullock is een soort koningin van de komedie, hoewel ze niet altijd in even succesvolle comedyfilms speelde. Nu gaat ze samen met 'Bridesmaid' Mellisa McCarthy een nieuwe comedy-uitdaging aan in The Heat?
Arrested Development, 30 Rock, Mad Men, Weeds, Parks & Recreation, The Office… De lijst met afleveringen van topseries die Paul Feig regisseerde is eindeloos. En vond jijde film Bridesmaids helemaal geweldig? Dan is er goed nieuws voor je. Ook die regisseerde Paul Feig, en hij is terug met een nieuwe film, namelijk The Heat.
Hij nam daarvoor een ‘souvenir’ mee van Bridesmaids, namelijk de nogal lomp acterende Melissa McCarthy (Gilmore Girls). McCarthy speelt in The Heat een duo-hoofdrol samen met niemand minder dan Sandra Bullock (The Proposal). Gelukkig zijn de twee actrices zeer goed op elkaar ingespeeld, want deze film is een soort feestje van die chemie. Geen verkeerde keuze voor Bullock om deze film te doen trouwens, want in de comedy Miss Congeniality speelde ze een politieagent die aan een missverkiezing moest meedoen en in 2004 kreeg ze veel actie voor haar kiezen in de film Speed. Dat ze nu een FBI Special Agent speelt die in heftige situaties terecht komt, past dus prima bij deze eerdere films op haar CV.
In The Heat speelt Sandrs Bullock de rol van Sarah Ashburn. Als ze achter een drugsbaron aan moet in Boston, wordt ze gedwongen om samen te werken met agente Shannon Mullins, die wordt gespeeld door McCarthy. Beide dames houden er nogal een andere werkwijze op na, waardoor samenwerking niet zo makkelijk gaat. Dat klinkt als een cliché en dat is het ook wel. Sowieso zul je merken dat The Heat diverse comedyclichés bevat. Waarschijnlijk is dat, net als de humor die maar net in je straatje moet liggen, een dealbreaker als je liever naar een originelere film zou gaan.

Vrouwelijke versie van Starsky & Hutch
Dit gestuntel is erg leuk om te zien. The Heat voelt aan als de moderne (en vrouwelijke) Starsky & Hutch, maar dan wat minder overdreven en flauw. De agenten komen van de ene in de andere bizarre situatie terecht en daarvan mag het publiek meegenieten. Terwijl Ashburn zichzelf als een heel correcte en hyperintelligente beroepsbeoefenaar ziet en zich tracht te gedragen, doet Mullins diverse dingen die God verboden heeft om haar zin (en criminelen) te krijgen.
Bij hun ontmoeting gaat het al mis. Als Ashburn een verdachte verhoort die eigenlijk ‘van’ Mullins is, zegt ze: “Ik ben speciaal agente Ashburn, moet u verhoort worden door een agent?” Waarop Mullins antwoordt: “Ik ben een agente en dat is mijn crimineel.” Ashburn: “Kun je je deur dichtdoen nu je weggaat?” Met een comeback van Mullins: “Ik doe die deur van je dicht. Wil je hier even gaan liggen en je hoofd tussen de deur doen? Dan ram ik hem 157.000 keer dicht.” Daarmee is de toon gezet en dat is een goede toon. Mullins is een keiharde tante en Ashburn moet daar als tuttige dame keihard aan wennen, wat erg leuk is om als kijker te aanschouwen.

Hoerenloper moet pas op de plaats maken
Eén van onze favoriete scènes zit al aan het begin. Dat komt goed uit, want zo verklappen we niets over het verdere verloop van de prent. In de scene zien we voor het eerst agente Mullins, die een man oppakt die druk vanuit zijn auto overleg pleegt met een dame van lichte zeden. Uiteraard gaat dat overleg niet over wat ze vanavond gaan eten, dus Mullins grijpt haar kans. Ze gaat bij zijn andere autoraam staan, biedt hem drugs aan, maar die weigert hij. Helaas is hij zo dom om haar niet netjes te weigeren, waardoor haar boosheid groter en groter wordt.
Waar een normale politieagent zijn of haar gemak houdt, gaat Mullins helemaal los. Ze laat merken wat haar beroep is en sleurt de man vervolgens uit de auto. Dat daar nogal wat mishandeling bij komt kijken, dat maakt Mullins als agente misschien niet erg goed, maar dat maakt haar wel erg aantrekkelijk om naar te kijken. Dat heerlijke gevoel van zoete wraak komt diverse keren omhoog bij deze prent. Bovendien is het verfrissend dat de agenten vrouwen zijn in plaats van mannen, wat het extra grappig maakt dat ze zo vreselijk grof kunnen zijn tegen elkaar en vooral tegen hun criminelen.
Eén van de leukste van dit jaar
De combinatie van dat fijne gevoel dat criminelen goed gestraft worden voordat ze ook maar een rechter hebben gezien en de geweldige humoristische situaties en karakters van de dames, maken deze film een van de leukste komedies van dit jaar. Goed nieuws mocht je er ook zo over denken; het is al aangekondigd dat er een tweede deel komt van The Heat. Wordt vervolgd dus.
Cijfer: 8