The Borgias - Seizoen 3 Review

  Seks, moord, verraad, oorlog; dingen die je niet snel zou associëren met de pauselijke gemeenschap. Bij The Borgias maakt het allemaal niet uit, maar zij zijn dan ook geen 'doorsnee' pauselijk gezin. Wat brengt het derde seizoen van deze aangrijpende serie?

  The Borgias gaat over een pauselijke familie die in de tijd van 1492 tot 1503 aan de macht was in Rome. Via vader en familiehoofd Rodrigo Borgia, ook bekend als paus Alexander VI, probeert de familie niet alleen Rome te veroveren, maar ook omliggende gebeiden als Napels, Florence en Milaan. De familie stond niet bekend om hun liefdadigheid en corruptie en verraad waren dan voor de Borgias ook niet meer dan normaal.

  The Borgias maken een comeback

  Seizoen drie van The Borgias begint in een behoorlijk dieptepunt. Paus Alexander VI is namelijk vergiftigd en ligt op sterven. 'Gelukkig' komt hij er weer bovenop, zinnend op wraak. Het grootste gedeelte van het seizoen draait daardoor om het vinden van de daders. Zoon Cesare Borgia en helper Micoletto worden met deze opdracht opgezadeld.

  Enkele bekende historische figuren passeren het revu. Waar sommige nog steeds van de paus af willen, werken anderen samen met de paus om meer macht te verzamelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn kardinaal Della Rovere, Catherina Sforza en koning Alfonso van Napels. Wie is er nog veilig? De paus zelf? Zijn vijanden?

  The Borgias review

  Verhaal wordt gecompliceerder

  Met alle namen, snel veranderende samenwerkingen, huwelijken en moorden is het verhaal van The Borgias lastig te volgen als je de serie niet vanaf het begin hebt gekeken. Naast enkele zij-verhaallijnen zijn er ook veel gebeurtenissen in het hoofdverhaal. Zoals Cesare Borgia het in de serie mooi verwoordde: ''Het vergif heeft een puinhoop in het gras achtergelaten en de slangen komen langzaam naar voren."

  Het is echter totaal geen minpunt dat het verhaal ingewikkelder wordt. Een serie die gaat over strategie, oorlog, corruptie en liefdesverhoudingen mag best ingewikkeld zijn. Dat komt The Borgias ook ten goede; de familie stond immers bekend om zijn smerige spelletjes. Enkele verhaallijnen zijn echter minder interessant dan andere en misschien zelfs tot op zekere hoogte overbodig.

  Recensie van The Borgias seizoen 3

  Medelijden? Met wie?

  Wat The Borgias verder goed doet, en dan voornamelijk in seizoen 3, is de vraag opbrengen wie nou eigenlijk de vijand is. Vaak zal je bijvoorbeeld medelijden hebben met de tegenstanders van de corrupte familie. Zij worden afgeslacht, belazerd en verslagen. Vijf minuten later is er echter weer een scène die uitleg geeft over de situatie en medelijden oproept bij The Borgias zelf. Een vermakelijk effect.

  Waar dit vermakelijke effect mee te maken heeft is niet alleen het doen en laten van de familie, maar ook het verloop van het verhaal. In seizoen 3 zal je zien dat The Borgias niet altijd meer als beste zeelui aan wal staan. De familie staat enkele krachtmetingen te wachten en komt vaker in de problemen in de voorgaande seizoenen.

  Screenshot uit The Borgias

  Breder en grootser

  Wat in seizoen 3 ook een duidelijke trend is, is de toenemende grootte van allerlei belangen. In het eerste en tweede seizoen waren de problemen vaak klein van schaal en bleven de problemen in Rome. Een enkele keer reisde een legertje van plek naar plek, maar veel meer gebeurde er niet. In het derde seizoen van The Borgias staat heel Europa op zijn kop.

  Zonder al te veel te verklappen, kunnen wij alvast meegeven dat heel Italië op het punt van omvallen staan. Kortom, de setting van The Borgias is flink veranderd. Het is groter, breder en belangrijker dan ooit. Er staat veel meer op het spel. De personages spelen hier goed op in door kanten te kiezen en keuzes te maken. Let the battles begin!

  The Borgias recensie

  Weinig ontwikkeling in personages

  Ondanks de vele veranderingen in de setting, lijkt er weinig te veranderen qua personages in de betoverende, gelukkige wereld van The Borgias. Paus Rodrigo Borgia is nog steeds op zoek naar meer macht en doet er alles aan om zijn positie en familie te beschermen en Lucrezia Borgia is nog steeds niet van plan met iemand te trouwen om de positie van haar familie te versterken. Zij ziet meer in een incestueuze relatie met haar broer Cesare.

  Cesare Borgia is er meer dan ooit op gebrand het pauselijke leger onder zijn hoede te nemen. Met de dood van voorgaande leider en zijn broer Juan Borgia, die nota bene door Cesare is vermoord, smeekt en bidt hij bij zijn vader voor die rol. Maar ook Cesare verandert hier weinig in ten opzichte van de voorgaande seizoenen. Hij is en blijft een meedogenloze, harde, ondergewaardeerde strijder op zoek naar liefde van zijn vader, zus en anderen.

  Borgias season 3 screenshot

  Feitelijk correct

  Omdat deze serie gebaseerd is op wat we weten over het echte leven van The Borgias is het soms moeilijk om alle feiten precies in een serie te verwerken. Het is soms interessanter om wat dingen te veranderen. The Borgias doet dat juist niet en laat de geschiedenis in zijn waarde. Voorbeeld hiervan is de dood van populair personage Juan Borgia in seizoen 2, die zijn uitwerking heeft op seizoen 3. Dit hadden ze kunnen veranderen.

  Het is mooi om te zien dat traditie en geschiedenis zo precies mogelijk herschreven worden. Da Vinci's Demons speelt zich bijvoorbeeld ook in deze tijd af (ietsjes later) en ook de Assassin's Creed serie heeft te maken gehad met deze tijd. Fans van de games moeten namen als Lucrezia, Cesare, Rodrigo en Sforza zeer bekend in de oren klinken. Zij spelen zowel in The Borgias, als in Da Vinci's Demons en Assassin's Creed een belangrijke rol.

  Assassin's Creed en Da Vinci's Demons wijken echter voor het belang van het verhaal af van de werkelijkheid. Het is overigens begrijpelijk dat mensen een eigen draai aan een verhaal willen geven. Desondanks is het wel tof dat er afwisseling bestaat in de vorm van een feitelijk correcte serie als The Borgias.

  Laatste seizoen van The Borgias

  Hoewel er geen echt gesloten einde aan seizoen 3 van The Borgias zit, is toch recentelijk besloten om geen vierde seizoen te maken. De makers willen dichtbij de realiteit blijven en hier vormen zich enkele problemen. De content die de makers tot hun beschikking hebben is namelijk te gelimiteerd om er nog een seizoen aan vast te plakken. Zover bekend zal er misschien een film gemaakt gaan worden om deze serie een passend einde te bieden.

  The Borgias

  The Borgias is meeslepend en de moeite waard

  Zeker als je deze periode van de geschiedenis interessant vindt, is The Borgias seizoen 3 een echte aanrader. Het verhaal is meeslepend, er gebeurt van alles en je vraagt je iedere keer af hoe de pauselijke familie zich uit de situatie moet redden. Vanuit historisch, strategisch en romantisch oogpunt nadert deze serie perfectie.

  The Borgias kent wel een paar mindere aspecten, zoals de matige karakterontwikkeling. En wanneer personages zich langzaam wel ontwikkelen, zie je het van kilometers ver aankomen. Ook niet iedere scène van de serie is zo denderend sterk. Sommige scènes en zelfs sommige verhaallijnen zijn niet belangrijk en soms zelfs overbodig. Toch zouden wij aanraden meteen de serie te kijken, als je zin hebt een meeslepende serie over het leven in het Vaticaan.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Groter, breder, sterker
  • Aangrijpend verhaal
  • Gebaseerd op echte feiten
  • Sterke twists
  • Weinig ontwikkeling personages
  • Gecompliceerd verhaal

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.