Tell Me Why Episode 1 Review - Wij weten wel waarom!

  De laatste jaren timmert DONTNOD Entertainment hard aan de weg met memorabele episodische verhalen waarbij lastige onderwerpen niet geschuwd worden. Dat is ook het geval bij Tell Me Why, de nieuwste driedelige game van DONTNOD waarin de dood, familierelaties en persoonlijke groei centraal staan. Weet DONTNOD de lastige klippen van deze gevoelige onderwerpen te omzeilen of lopen ze dit keer vast op de rotsen?

  Lang was Telltale alleenheerser met episodische verhalende adventures waarin je rond kon lopen, voorwerpen onderzoeken en keuzes kon maken die de loop van het verhaal beinvloedden. Waar Telltale Games lange tijd met dezelfde engine en succesformule bleef doorwerken kreeg het sinds 2015 concurrentie van ontwikkelaars als DONTNOD, die succesvol was in hetzelfde genre, maar wel de nodige ontwikkeling doormaakte.

  Nadat DONTNOD eerder debuteerde met Remember Me, brachten ze in 2015 de bijzondere game Life is Stange, een episodische game rond Max Caulfield die er achter komt dat ze de tijd kan manipuleren. Naast dit bovennatuurlijk element was vooral ook de ontluikende relatie tussen Max en Cloe een kernpunt van het succes van de serie. De serie was een dermate groot succes dat DONTNOD de episodische adventure omarmde en kwam met The Awesome Adventures of Captain Spirit en Life is Strange 2. Nu, vijf jaar later is DONTNOD een gevestigde naam en kijken veel fans uit naar nieuw werk van de ontwikkelaar.

  Voor Tell Me Why werkt de ontwikkelaar samen met Microsoft Games Studios. De game zal dan ook alleen verschijnen op Xbox One en Windows.

  Een tweeling keert terug naar het verleden

  Tell Me Why volgt de tweeling Alyson en Tyler, die tien jaar na een traumatische gebeurtenis terugkeren naar hun ouderlijk huis om het huis gereed te maken voor de verkoop. De reden van de lange pauze van de tweeling is tweeledig: de al eerder genoemde traumatische ervaring waar de tweeling bij betrokken was, maar zeker ook de transitie van Tyler, die ten tijde van die gebeurtenis enorm worstelde met zijn identiteit en het hiaat van tien jaar gebruikt heeft om zijn gendertransitie te completeren.

  Nu is het tijd om de gebeurtenissen van destijds onder ogen te zien. Daarbij doen ze een bijzondere ontdekking waardoor ze vraagtekens moeten zetten bij alles wat ze tot dan toe voor waar aannamen.

  Tell Me Why speelt zich af in een prachtig, maar afgelegen dorpje in Alaska. DONTNOD laat dan ook geen mogelijkheid onbenut om die pracht in beeld te brengen. Prachtige vergezichten over het meer, ondertussen keuvelend over belangrijke en minder belangrijke zaken, er wordt in deze eerste episode rustig de tijd genomen om de prachtige setting neer te zetten.

  Eigenlijk iets te rustig, de het eerste uur gebeurt er eigenlijk helemaal niets behalve het neerzetten van de diverse karakters. Ook daarna duurt het lang voor het verhaal een beetje vaart begint te krijgen. Diverse personages van de lokale bevolking komen aan het woord en het is interessant om te zien hoe ieder anders met de gedaantewisseling van Tyler om gaat.

  De een is ronduit afwijzend, de ander lijkt heel accepterend, maar met een zekere ondertoon. Door de nadruk op deze ontmoetingen blijft het verhaal van Tell Me Why bewust klein. Dat ze daarmee het tempo nog niet hoog op kunnen voeren hoort een beetje bij een eerste deel van een trilogie, maar zal in het volgende deel echt wel omhoog moeten, wil het geheel boeiend blijven.

  Familie gaat altijd voor

  Centraal in Tell me Why staat de band tussen Tyler en Alyson. Zij kunnen letterlijk lezen en schrijven met elkaar en communiceren zonder een woord te spreken. Dat zullen ze ook nodig hebben als ze de raadselen rond de gebeurtenissen uit hun jeugd willen ontrafelen. Afhankelijk van de keuzes die je gaandeweg maakt wordt de band tussen de twee sterker of zwakker, wat weer nieuwe opties opent of juist afsnijdt.

  De gameplay die DONTNOD aanbiedt zal direct vertrouwd zijn voor wie Captain Spirit of Life is Strange gespeeld heeft: je kan vrij rondlopen in diverse locaties, relevante en minder relevante voorwerpen onderzoeken, gesprekken aangaan en daarin keuzes maken die de loop van het spel beïnvloeden. Interessant is dat je in de gesprekken soms gevraagd wordt naar beschrijvingen van voorwerpen die je eerder gelezen hebt. Je onderzoek is dus zeker niet vrijblijvend. Opletten geblazen!

  De game loopt soepel, op een enkel moment na, waarbij je een bepaalde hotspot wil selecteren, maar je blijkbaar niet 100 procent op de goede plek staat om die hotspot ook binnen bereik te hebben. Dergelijke missertjes zijn zeldzaam en eventjes rondlopen helpt dan om snel de draad weer op te kunnen pakken.

  Tell Me Why Review - De start van weer een bijzonder verhaal

  DONTNOD hebben aangetoond meesters te zijn in het vertellen van intrigerende verhalen en de basis daarvoor is ook hier weer gelegd. Deze eerste episode herbergt een hoop ingrediënten die we kennen uit Life is Strange en Captain Spirit, maar dan in een nog mooier grafisch jasje. In ruim drie uur tijd maak je kennis met een aantal belangrijke personen in het dorp, doorzoekt diverse locaties, waaronder het ouderlijk huis en krijgt een aantal puzzels en beslispunten voorgeschoteld. Uitstekend om de sfeer neer te zetten, maar hopelijk wordt het tempo in de volgende episodes wel wat opgevoerd.

  Daarentegen wordt de setting voor het verhaal wel erg goed en met veel sfeer neergezet. Het verhaal kent meteen al een aantal flinke plotwendingen die je doen verlangen naar de rest van het verhaal. Gelukkig hoeven we daar niet lang op te wachten, in tegenstelling tot eerdere episodische games waarbij we soms erg lang op een volgend deel moesten wachten zijn dit keer alle drie delen al klaar en worden ze met een tussenkomst van een week beschikbaar gesteld. Dat is heel prettig, want dit smaakte zeker naar meer!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Mooie vormgeving
  • Boeiend verhaal
  • Interessante personages
  • Onderzoeken naar hartelust
  • Sommige hotspots triggeren niet
  • Komt traag op gang

  Tell Me Why

  Verkijgbaar vanaf 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.