Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie (Blu Ray) - Geheel onlogisch

  De Turtles zijn voor sommigen van ons een onderdeel van de kindertijd geweest. We zijn met de tekenfilms en later de films opgegroeid. Nu is er weer een film, waarin de Turtles opnieuw uit het riool kruipen. Of de film ook de moeite waard is lees je in deze recensie.

  Toen Teenage Mutant Ninja Turtles voor het eerst aangekondigd werd, hield menig fan zijn hart vast. Michael Bay(Transformers) als producer? De man waarbij alles ontploffen kan? Wat moet dat worden? Vlak erna kwam het nieuws wat het plan was met de groene schildpadden.

  Volgens zijn verhaal zouden het geen gemuteerde schildpadjes zijn, maar aliens. Bergen kritiek later waren de Turtles weer schildpadjes en keerde Michael Bay weer terug naar de oorsprong van het verhaal. Tenminste, met hier en daar een omweg.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Teenage Mutant Ninja Turtles is het verhaal van April O' Neill

  Het verhaal volgt April O'Neill (Megan Fox) die als reporter werkt bij Channel 6 News. Ze krijgt alleen maar de mindere opdrachten zoals het verslaan van een fitnesssessie op trampolines. Natuurlijk wil ze liever het grote werk en belangrijke items verslaan en dus gaat ze 's avonds zelf op jacht naar nieuws.

  Ze zoekt specifiek naar nieuws over de foot clan, de terreurorganisatie van Shredder die de stad onveilig maakt. Al snel komt April op deze manier oog in oog te staan met een burgerwacht die een diefstal van de foot clan verijdelt. Natuurlijk schreeuw April dit op haar werk van de daken, maar zonder gevolg.

  Haar hoofdredactrice Bernadette Thompson (Whoopi Goldberg) en haar cameraman Vernon Fenwick (Will Arnett) nemen haar niet serieus en geven aan dat ze maar met harde bewijzen moet komen. Ergens best logisch, want wie gelooft je nou als je het over gigantische schilpadden met wapens hebt?

  Dus gaat April naar bewijs zoeken en al snel komt ze erachter dat de burgerwacht die ze eerder zag niet zomaar een burgerwacht is, maar een groep gemuteerde schildpadden. De Teenage Mutant Ninja Turtles.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Labdieren van vroeger en een hebberige magnaat

  De Turtles zijn het gevolg van een mutagen wat in een lab, heel toevallig door Aprils vader, is gemaakt. Ze heten Leonardo, Michaelangelo, Donatello en Raphael, naar de bekende schilders uit het verleden. Haar vader werkte in het lab samen met Erik Sacks (William Fichtner) die een rijke magnaat is.

  En natuurlijk kent April de scilpadden nog van vroeger, want zij was het die de Turtles tijdens een brand (gesticht door de vader van April) in het lab redde en samen met Splinter, een rat die nu de meester van de Turtles is, in het riool zette. De Turtles en Splinter zijn aldaar gemuteerd en opgegroeid.

  Daarbij heeft Splinter ze, om ze respect en discipline bij te brengen, kung fu geleerd. In haar zoektocht gaat April langs bij Erik Sacks en zo komt deze rijke magnaat erachter dat de laboratoriumdieren van vijftien jaar geleden en daarmee het mutagen nog in leven is.

  Wat April niet weet is dat de brand in het lab destijds boosaardige plannen van Sacks verijdeld heeft. Hij kan nu weer verder met deze plannetjes en de gifaanval die hij vijftien jaar daarvoor wilde doen op New York uitvoeren. Het doel: nog rijker worden dan hij al is. En hij gebruikt Shredder (Tohoru Masamune) en de Foot Clan hier natuurlijk voor.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Overeenkomsten en afwijkingen in het verhaal

  Teenage Mutant Ninja Turtles heeft een beetje een slap verhaal, maar het verhaal komt wel grotendeels overeen met de comics van het moment (IDW Comics). Het verhaal in die strips beschrijft namelijk ook een wetenschapper, Baxter Stockman, die met gif aan de bak ging.

  In de film is Erik Sacks dus deze wetenschapper die samenwerkt met Shredder. En daar komen ook de afwijkingen de hoek om. In de film lijkt het alsof Sacks de echte slechterik is, terwijl bij de Turtles altijd Shredder de bad guy is. Wat Shredder in de film wil, wordt niet eens helemaal duidelijk en dat is wel heel slecht uitgewerkt.

  Hij is geen Oroku Saki in deze film en de rivaliteit tussen hem en de Turtles is nergens op gebaseerd, terwijl in de comics Shredder de rivaal van de meester van Splinter is, Hamato Yoshi. De dochter van Shredder is in de comics ook een meedogenloze strijder, maar in de film slechts een sloofje met enkele zinnen tekst.

  Als je dan naar de Turtles zelf gaat kijken vind je wat afwijkingen op basis van uiterlijk. Ze lijken in het begin niet echt op de Turtles zoals je ze kent, maar dat went heel snel en is eigenlijk geen punt. Wel merk je dat de karaktereigenschappen heel erg benadrukt worden bij de Teenage Mutant Ninja Turtles.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Leuke toevoegingen en referenties

  De karakters komen geheel overeen met de eerder vertolkingen van de Turtles en ze zijn dan ook, hoewel overdreven uitgevoerd, de groep die ze moeten zijn. Het leuke in deze film is ook dat je sommige referenties ziet naar de dingen die de Turtles ook in de comics en tekenfilms meegemaakt hebben.

  Zo zit de volledig openingsscène van de tekenfilm ook in deze film en valt April bij de eerste ontmoeting met de Turtles flauw. Erg leuke toevoegingen voor de fans. Dat is echter nog niet alles. In de film zitten referenties naar de serie Arrested Development, waarin Will Arnett een rol had.

  De film heeft daarnaast onder andere een referentie naar een alternatieve Turtles comic, waar Usagi Yojimbo de hoofdrol had. Dit is een ninja konijn. Erg leuke referenties, maar dit zijn allemaal maar bijzaken in de film. Waar de film op staat of valt is de actie, het acteerwerk en de entertainment.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Acteerprestaties en animaties rommelig

  We noemden Megan Fox die April O'Neill vertolkt. Nu was April in de Turtles verhalen niet het meest briljant uitgewerkte karakter, maar Megan Fox past niet helemaal in deze rol. Ze acteert vaak gewoon veel te overdreven en het lijkt ook alsof ze van de ene emotie in de andere valt. William Fichtner doet het niet veel beter.

  Het ene moment schreeuwt Fox bijvoorbeeld als een klein meisje en het andere moment gaat ze een gigantische robot Shredder te lijf. Even daarna is ze weer ultra zielig. Dat alles in een rap tempo achtereen komt simpelweg niet geloofwaardig over. Erg jammer, aangezien de hele film zo'n beetje over haar gaat.

  Ze doet eigenlijk exact hetzelfde als in Transformers. De overige acteurs, dus Will Arnett en Tohoru Masamune vertolken hun rol prima en zetten geloofwaardige karakters neer. Zelfs Whoopi Goldberg weet een leuke rol neer te zetten in de paar minuten die ze in beeld is.

  En dan de Turtles. Zij zien er geloofwaardig uit in hun bewegingen over het algemeen en de karakters zijn ook netjes uitgewerkt. De animaties in rustige momenten zijn dan ook erg netjes te noemen.

  Maar hoe netjes het in rust is, des te minder is het te volgens als ze echt op de vuist gaan. Dan zijn er ineens overal lens flares te zien, draait de camera rommelig om het gevecht heen en moet je echt je best doen om fatsoenlijk te volgen wie wie nou slaat. Ook dat is echt jammer, want voor die scènes zit je er uiteindelijk.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Onlogische dingen, fouten en Michael Bay

  De film barst ook van de onlogische dingen en fouten. Zo zit er een scène in de film waar een busje door een voorgevel rijdt en beschoten wordt. Gevolg: kogelgaten in de voorruit en natuurlijk het nodige aan barsten. Even later is de voorruit weer als nieuw. Carglass is in deze film wel heel snel.

  Een ander mooi voorbeeld is dat Shredder (jammer genoeg) een compleet robotpak aan heeft, maar dat Splinter meteen weet wie hij is als ze elkaar voor het eerst zo zien. De Teenage Mutant Ninja Turtles blijken ook kogelvrij te zijn, maar Shredder kan zomaar Rafaels schild kraken met zijn voet.

  De film is gemaakt door Michael Bay en zoals al eerder gemeld is dit de man waarbij alles ontploffen kan. Ook in deze film ontploffen er diverse dingen die helemaal niet horen te ontploffen. Zo stort er een stuk van een gebouw in, wat eigenlijk slechts een metalen constructie is, met een dikke ontploffing.

  Erg onlogisch allemaal. Maar bij Michael Bay kan het.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Matige extra's op de disc

  De Blu Ray heeft naast de film, die dus niet echt hoogstaand is op veel punten, maar wel genoeg actie kent en je zeker even vermaakt, ook enkele extra's. Op de disc vind je onder andere een verlengd einde van een hele minuut, de Shell Shocked muziekvideo en de making of hiervan.

  Andere extras zijn It Ain't Easy Being Green, waarin de cast en crew hun ervaringen over deze film delen, Evolutionary Mash Up, waarin de evolutie van de Turtles onder de loep genomen wordt, Turtle Rock waar Brian Tyler het over de soundtrack heeft.

  Ook bevat de Blu Ray een volledig onnodige extra en dat is In Your Face! Turtles in 3D. Waarom deze op de normale Blu Ray disc staat kun je je afvragen, aangezien dit over de 3D opties van de film gaat. En die heeft de disc helemaal niet!

  Het beste aan extra's vind je in de Digital Reality, waarin uitgelegd wordt hoe alle geanimeerde scènes tot leven zijn gekomen. Hoe de animaties precies izjn gemaakt is natuurlijk niets nieuws en is te vinden bij de extra's van veel films. Toch blijft dit wel interessant om te zien.

  Teenage Mutant Ninja Turtles Recensie

  Leuk om hersenloos te kijken, maar meer niet

  Teenage Mutant Ninja Turtles is een film die echt weer uit de stal van Michael Bay komt. Gevechten zijn onoverzichtelijk, en ontploft natuurlijk van alles wat eigenlijk niet ontploffen kan. Het verhaal is flinterdun en had veel beter uitgewerkt kunnen zijn.

  Het acteerwerk van Megan Fox stoort je vanaf het begin eigenlijk al en is niet bijster sterk te noemen. De rest van de cast doet het een stuk beter. De animaties zijn wisselend sterk, maar tijdens gevechten onoverzichtelijk. Al met al een film om een keertje hersenloos te kijken, maar meer dan dat zeker niet.

  5

  De plus- en minpunten

  • Leuk om eens hersenloos te kijken
  • Op veel punten trouw aan de comics
  • Leuke referenties naar de oude series
  • Ultraflauwe humor
  • Michael Bay
  • Slecht acteerwerk van Fox en Fichtner
  • Onlogische dingen
  • Snelle animaties niet te volgen
  • Slappe extra's

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.