Tatung V42EMGI Review

Review
woensdag, 02 mei 2007 om 8:37
xgn google image
Het is alweer ruim drie maanden geleden dat we onze vorige HDTV recensie op de XGN Entertainment HDTV sectie plaatsten. Nu is het dan eindelijk weer zover; een nieuwe recensie met een niet geheel nieuwe, maar zeker wel interessante HDTV. Om erachter te komen waarom we juist deze HDTV een interessant exemplaar vinden zul je toch echt onderstaande tekst moeten doorlezen. Ik kan je alvast wel een kleine hint geven: het heeft met de prijs- kwaliteit verhouding te maken. Ben je opzoek naar een relatief goedkope doch goede HDTV? Misschien biedt de Tatung V42EMGI dan wel de uitkomst.
Tatung
Hoogstwaarschijnlijk komt de naam Tatung bij velen van jullie niet direct bekend voor, en zal je eerste gedachte uitgaan naar één of ander nieuw bedrijfje uit de Aziatische tijgers. Gelukkig kan ik jullie gerust stellen. Tatung is een gewaardeerde multinational opgericht in 1918 en actief in alle continenten met zelfs een eigen kantoor in Nederland. Je vraagt je nu wellicht af waarom je dan nog nooit van de naam gehoord hebt, of niet? Daar is een simpele verklaring voor. Tatung is fabrikant van vele bekende merken waarvan waarschijnlijk producten ook bij jou in huis staan. In een greep uit een aantal bekende afnemers van Tatung vinden we bijvoorbeeld JVC, Philips, Panasonic, Dell, Compaq en Hewlett Packard. Dat zijn ongetwijfeld bekende namen onder ons allen. Tatung heeft sinds enige tijd besloten onder eigen naam producten op de markt te brengen. Het doel is hoge kwaliteit met scherpen prijzen te combineren, maar zijn ze hier met de V42EMGI LCD tv in geslaagd?
Ontwerp
Graag zou ik eerst even de visuele aspecten willen bespreken. Zoals je aan de rechterkant van deze pagina kunt zien is de adviesprijs € 1.499,-. Een beetje kenner zou meteen zeggen dat dit een zeer lage prijs is voor een 42 inch LCD HDTV. Maar de vraag is natuurlijk of je hier ook een mooie tv voor terug krijgt. De V42EMG heeft een simpel maar toch redelijk stijlvol design, namelijk een mooie matzwarte kleur zonder fratsen. Tatung heeft het simpel en mooi gehouden zodat de tv in elke huiskamer een plaatsje kan bemachtigen. De boxen zijn netjes onderaan verwerkt en, ondanks dat je de mogelijkheid hebt om ze eraf te halen, lijken ze wel geïntegreerd. Echter was er ook een keerzijde, het eerste minpuntje dat ons opviel heeft te maken met de standaardknoppen op de zijkant, zoals de volume regeling en de power knop. Deze knoppen zelf zijn mooi aan de zijkant weggewerkt maar de tekst die aangeeft waar de knoppen voor dienen staat daarentegen in het wit op de voorzijde van de tv wat het design duidelijk niet ten goede komt. Een groter minpunt echter is de afstandsbediening die er niet alleen uitziet alsof het geld op was, maar ook nog eens onverstelbaar veel overbodige knoppen bevat. Gelukkig zitten de enkele knoppen die een doorsnee persoon gebruikt op de juiste plaats zodat je niet uren aan het zoeken bent als je iets wil veranderen. Voor de 1.499 zuurverdiende eurootjes die je aan de tv uitgeeft krijg je een net ogende tv met helaas daarbij een prefab goedkoop ogende afstandsbediening. Qua design zou je het de Skoda onder de televisies kunnen noemen.
Mogelijkheden
Het eerste minpuntje dat ons opviel tijdens het plaatsen van de tv was de relatief korte stroomkabel. Natuurlijk kun je dit eenvoudig oplossen door middel van een verlengsnoer maar het minste dat je mag verwachten is toch een redelijk lang draad naar het belangrijkste element voor een tv; de stroomtoevoer. Afin, we stuitten helaas nog op een paar minpunten. Zo is de tv niet draaibaar en zul je het voetstuk ook moeten draaien als je de tv tijdelijk schuin wilt plaatsen. Verder viel het ons op de dat tv geen mogelijkheid bevat om een koptelefoon in te pluggen. Bovendien waren de ingangen voor externe apparatuur onhandig en dus ook moeilijk bereikbaar geplaatst. Wij hebben hierover contact opgenomen met Tatung Nederland die ons vertelde dat dit met opzet is gedaan zodat de tv dichter tegen de muur geplaatst kan worden. Dat is een eerlijke en goede reden alleen hebben wij de tv liever iets verder van de muur dan dat we ons in allerlei bochten moeten wringen om een DVD speler aan te sluiten. Dit weegt uiteraard voor iedereen anders mee en kun je dus als plus- of minpunt zien. Als laatste vonden wij het jammer dat er slechts 1 HDMI en 2 SCART ingangen inzaten, wat met het oog op de toekomst wellicht een beetje weinig is. Ondanks een hoop minpunten troffen we ook een paar venijnig goede snufjes aan. Zo stuitte we onverwacht op de altijd handige picture-in-picture (PiP) mode, die er voor zorgt dat je twee beelden gelijktijdig op het scherm kunt afspelen. Zoals hier aan de rechterkant ook vermeld is bevat de tv ook een zeer slimme 'movie mode' die films kijken nog intenser maakt en een 'sleep timer' zodat je met een gerust hart voor de tv in slaap kunt vallen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is hebben ze er ook nog een freeze option, die de mogelijkheid biedt het beeld stop te zetten, ingezet. Ook zit er een PC ingang in zodat je XGN ook eens op kan zoeken via een 42 inch tv-scherm.
Prestaties
Ook op dit punt stonden we weer voor een aantal verrassingen. Zo waren de fabrieksinstellingen onverwacht goed en was het tv-menu zeer overzichtelijk, hiermee bedoel ik dat alle nuttige mogelijkheden tot aanpassing snel gevonden kunnen worden. Je zou denken dat je met al die knopjes op de afstandsbediening ook een onoverzichtelijk menu zult aantreffen maar dat viel gelukkig mee. Om eerlijk te zijn was het menu overzichtelijker dan alle andere tv's die wij hier onder ogen hebben gehad.
We stonden misschien nog wel het meest te kijken van de 1080p optie. Deze staat namelijk niet vermeld op de verpakking van de tv en wordt ook niet automatisch gebruikt door de tv als je ondersteunende apparaten zoals de Xbox 360, Playstation 3 of een Blu-Ray speler aansluit. Je zult persoonlijk moeten instellen dat je de 1080p functie wilt gebruiken, wij gingen er in het beginsel dan ook vanuit dat de optie niet op de tv zat. Gelukkig hadden we het mis! De 1080-progressive ondersteuning is een groot pluspunt van de tv die voor veel mensen tegenwoordig toch als uiterst belangrijk wordt ervaren. Zeker als ze in bezit zijn van een Playstation 3, en dit is niet onterecht. Verder verliep het aansluiten van onze randapparatuur zoals de Xbox 360, Playstation 3, DVD speler en Blu-Ray speler soepel en ondervond dit geen enkele vorm van tegenstribbeling van de tv, wat we ook bij de huidige generatie tv's eigenlijk niet meer verwachten.
Dit zijn dus een hoop goede punten wat betreft de prestaties, maar ook bij deze testen kwam er weer een keerzijde. Zo is de kwaliteit van de bijgeleverde boxen zéér matig, ondanks dat ze voorzien zijn van SRS WOW. Daarnaast is er geen speciale 'game mode' aanwezig die de tv voor gamers interessanter maakt. In de concurrerende tv's van Samsung zit wel een dergelijke mode waar we toen behoorlijk over te spreken waren. Last but not least: de beeldkwaliteit was niet optimaal. Voornamelijk als er veel details weergegeven moeten worden en er tevens veel beweging plaats vindt wil het beeld nog wel eens vaag worden. Dat is erg jammer aangezien dit bij games vaak voorkomt.
Conclusie
Tatung zet met de V42EMGI een knaller van een tv op de markt. De prijs- kwaliteit verhouding van de tv is onvoorstelbaar. Voor weinig geld krijg je een goed uitgeruste tv met vele mogelijkheden, waaronder 1080p weergave. Niet alles is optimaal maar daar betaal je dan ook niet voor. Het grootste nadeel is het feit dat het beeld vaag wordt bij het weergeven van veel beweging in combinatie met een hoop details.
Tatung biedt met deze tv consumenten echter de mogelijkheid om voor een klein bedrag een enorme HDTV in huis te halen. Hopelijk zal dankzij Tatung het aantal Nederlanders met een HDTV aanzienlijk snel gaan groeien en zullen daarom de tv-zenders net als in de VS de programma's in HD gaan uitzenden.
Cijfer: 7.8