Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Review

  Hardcore games zijn op de Wii erg schaars. Capcom probeert het nog eens met Tatsunoko vs. Capcom, een fighter waarin in flink gebeukt mag worden. Dus wij ramden disc in de Wii en gingen eens een potje matten met deze game.

  Helaas hebben veel ontwikkelaars en uitgevers te kampen met slechte verkopen op de Wii. Enkele hardcore ontwikkelaars hebben inmiddels de hoop al opgegeven maar Capcom komt nog even snel met Tatsunoko vs. Capcom. Is dit de redding waar we op gehoopt hebben?

  Een stukje geschiedenis
  Capcom heeft al flink wat games uitgegeven waarin haar eigen personages als personages uit Japanse tekenfilms en strips in te vinden zijn. Tatsunoko vs. Capcom is ook zo’n game. In deze game mag je vechten met personages uit het Tatsunoko universum. Het Tatsunoko universum is gecreëerd door drie Japanse broers. In Nederland kennen we de studio voornamelijk van series als Samurai Pizza Cats en Saban’s Adventures of Pinocchio.

  Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 133476 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 128443 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 128444

  Personages
  Capcom heeft dan ook de vetste personages uit het Tatsunoko universum in een fighting game gestopt maar heeft uiteraard ook een aantal eigen personages toegevoegd. Hoewel die van Tatsunoko, voor mij, allemaal onbekend zijn, kennen we die van Capcom allemaal wel. Je kunt namelijk vechten met Ryu, Mega Man en Chun Li. Uit het Tatsunoko universum kun je vechten met Tekkaman en Pollimar. In totaal heb je de keuze uit ongeveer 28 poppetjes.

  Te krachtig?
  Elk van deze 28 personages hebben ieder hun eigen aanvallen en speciale aanvallen. Toch lijkt het erop dat de personages van Capcom, dus Ryu, Chun Li en een aantal andere, een stuk sterker zijn dan de personages van Tatsunoko. Dit is erg jammer, hierdoor zul je namelijk maar weinig met de Tatsunoko karakters willen spelen tenzij je je echt in één wil verdiepen.

  Zowel voor de beginners als voor gevorderde
  Gelukkig weet Capcom dat zowel jonge als oudere gamers het spel zullen aanschaffen en daarom is er genoeg in te stellen als het om de moeilijkheidsgraad gaat. Zo kun je instellen hoe sterk je tegenstanders zijn. Het is aan te raden om gewoon eerst een aantal potjes te spelen, de personages zijn namelijk op de standaardwaarde niet zo heel erg sterk.

  Mocht je moeite hebben met doodgaan door de controllers neer te leggen, dan wordt het tijd om de moeilijkheidsgraad wat omhoog te schroeven. Doe dit echter stapsgewijs, de curve schiet drastisch omhoog. Want win je normaal zonder problemen, op de moeilijkste stand wordt je leven in een combo van 20 hits gehalveerd.

  Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 125074 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 125069 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 121238

  Simpele controls
  Maar gelukkig kan ook jij zulke combo’s uitvoeren. Capcom heeft namelijk maar drie soorten vechtknoppen in gebruik genomen, de knoppenindeling is met elke controllermogelijkheid anders, maar ze zijn altijd makkelijk te begrijpen. Met enige verdieping en training zul je dan ook de meest vette combo’s en speciale aanvallen uitvoeren. Gelukkig is dit geen vereiste en kun je dus al vanaf moment één genieten van deze fighter. Je kunt overigens spelen met de Wiimote, Nunchuck en Wiimote, de classic controller en een GameCube controller.

  Grafisch net een tekenfilm
  Capcom is trouw gebleven aan waar Tatsunoko zo beroemd mee is geworden, namelijk tekenfilms. Tatsunoko vs. Capcom is dan ook vormgegeven in een mooie cel-shaded style die goed past bij het hele thema. Ook Capcom’s eigen personages zijn in deze stijl weergegeven maar zien er nog steeds even vet uit als op bijvoorbeeld de Xbox 360. Ook de speciale aanvallen zien er flitsend en actievol uit.

  Wat wel een minpunt is, zijn de omgevingen. Deze zijn niet allemaal even mooi en de personages die op de achtergrond rondlopen missen detail of zijn blokkerig. Daarnaast is ook niet alles even realistisch. Als je bijvoorbeeld een extreem sterke aanval uitvoert, zal de vloer uit elkaar scheuren wat er helaas niet realistisch uit ziet.

  Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 115199 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 115198 Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars Screenshot 67532

  Geluid
  Ook het geluid is helaas wat minder te noemen. De muziek bestaat voornamelijk uit trance-achtige melodietjes die naar verloop van tijd gaan vervelen. De geluidseffecten zijn wel erg leuk gedaan. Zo klinken de klappen die vallen lekker in de oren en zijn de stemmen goed ingesproken.

  Nog één potje
  Gelukkig zit het met de replaywaarde goed. Het ‘nog één potje’-gehalte ligt erg hoog, zeker als je met een vriend of vriendin aan het gamen bent. Mocht je geen vrienden in de buurt hebben, dan kun je ook nog online een potje matten. Het in elkaar rossen van een menselijke tegenstander geeft dan ook net wat meer voldoening dan tegen een computergestuurde.

  De computergestuurde tegenstanders kunnen namelijk erg snel in herhaling vallen maar mocht je toe zijn aan de hoogste moeilijkheidsgraad, maak dan je borst maar nat. De combo’s vliegen je om de oren maar de drang om toch te winnen ligt erg hoog.

  {mig:jCS2EAWkv94m}

  Conclusie
  Capcom weet met Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars een leuke fighter af te leveren voor zowel beginnende als ervaren fighters. De besturing is lekker simpel waardoor zelfs je vader of moeder een potje mee kan knokken. Wil je de meeste lange, uitgebreide combo’s neerzetten, dan is enige training en diepgang wel een vereiste. Helaas moeten we wel melden dat niet alle personages even goed uitgebalanceerd zijn en de muziek een beetje eentonig is. Maar hoe dan ook: zoek jij een leuke fighter voor de Wii? Wacht niet langer en haal Tatsunoko vs. Capcom!

  8.2

  De plus- en minpunten

  Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars

  Verkijgbaar vanaf 29 january 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.