Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Review

  In de Verenigde Staten schijnt Super Mario All- Stars - 25th Anniversary Edition volledig uitverkocht te zijn. Bij ons is dat nog niet het geval. Mario bestaat nu iets meer dan 25 jaar en daarom gaan we nog even terug in de tijd.

  Afgelopen jaar bestond Mario 25 jaar, het is dé mascotte van Nintendo. En of je er nu wel mee opgegroeid bent of niet, iedereen weet simpelweg wie de bekende Italiaanse loodgieter is. Hoe dan ook, 25 jaar betekende voor Nintendo reden om wat oude klassiekers opnieuw uit te brengen, alleen dit keer op de Wii.

  Veel inhoud voor een lage prijs
  Direct kunnen we Nintendo complimenteren met de goedkope prijs. Voor slechts 30 euro krijg je de volgende componenten geleverd in een leuk pakketje:

  • Super Mario Bros.
  • Suer Mario Bros: The Lost Levels
  • Super Mario Bros. 2
  • Super Mario Bros. 3
  • Boekje over de historie van Mario 1985- 2010
  • Soundtrack

  Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164894 Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164892 Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164913

  Games zijn exact hetzelfde
  Nu stelt het overzichtsboekje niet zo heel veel voor, maar de cd is leuk voor de verzamelaars. En 30 euro voor vier games is super goedkoop! Het enige nadeel is dat de games zelf niets nieuws bevatten. Normaal verwacht je bij heruitgaven dat games grafisch opgepoetst worden, maar dat is nu helemaal niet het geval. Je speelt de games precies zoals het vroeger, al heel wat jaartjes terug, ook was.

  Dat zorgt aan de ene kant voor een nostalgisch gevoel, aan de andere kant, kan een beetje vernieuwing geen kwaad. Zo hadden we zelf bijvoorbeeld wel een co-op functie willen zien waarbij je deze keer wél samen kunt spelen. Een optie die vroeger technisch gezien nog niet mogelijk was, vandaar dat gamers om de beurten moesten spelen.

  Uiteraard is Mario niet alleen opnieuw uitgebracht om gamers een nostalgische ervaring te bezorgen. Het is ook leuk voor de huidige generatie, die mensen die Mario enkel kennen van bijvoorbeeld New Super Mario Bros. Wii. Die mensen hebben geen idee waar Mario ooit groot en bekend mee is geworden.

  Waar het allemaal mee begon: simpel maar geniaal
  De eerste game die je dus bijgeleverd krijgt is, Super Mario Bros. Het spel verscheen oorspronkelijk om de NES in 1985. Het is een 2D-platform game, waarvan wereldwijd inmiddels al meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren van zijn. Het behoort dan ook bij de meest verkochte games aller tijden. Maar hoe kan iets dat zo klein begon zo zijn uitgegroeid tot een waar fenomeen?

  Dit heeft meerdere redenen. Super Mario Bros. is klein en simpel qua opzet, maar wel met een goede uitwerking. Neem nou het verhaal. Het slaat allemaal nergens op, maar let wel op: fantasie voedt de brein van (niet alleen) kinderen! Waar het omgaat is dat Het Mushroom Kingdom door de reuzenschildpad King Koopa gekaapt wordt. Daarbij worden alle bewoners veranderd in blokken en tegenstanders. En slechts de dochter van Het Mushroom Kingdom, kan dit ongedaan maken. Helaas is zij, Princess Peach, ontvoerd door King Koopa. Aan jou, Mario de loodgieter, de taak om haar te redden zodat alles ongedaan gemaakt kan worden.

  Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164875 Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164872 Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition Screenshot 164862

  Uitdagende levels
  Zo'n simpel verhaal maar zo vol fantasie, dat het aanspreekt. Daarnaast is de uitwerking goed. Het spel bevat een element dat je in veel games ziet: uitdaging. Het begin is makkelijk, maar hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt. Ja ja, je zult er wat voorover moeten hebben om de prinses te redden, alsof elke minuut je laatste kan zijn. In Super Mario Bros. doorloop je 32 levels, dit zijn acht werelden, steeds vier per wereld. Ook dit is een kracht van de game, want het aantal werelden is vrij uniek voor die tijd. Het leuke is dat elke wereld zijn eigen thema kent: bovenwereld, ondergrond, nacht en nog een paar. Zo simpel, maar zo leuk om al die werelden apart te verkennen.

  In elk level doe je steeds hetzelfde, en toch is alles weer anders. Zo spring je, stuiter je tegen blokjes aan, ga je op zoek naar geld, je springt op vijanden, je gaat in ondergrondse buizen, je vindt weer geld en zo gaat het maar verder. Bovendien, wat Mario zo geliefd maakt, zijn de power-ups. Pak een vuurbloempje en schiet je vijanden neer, zo simpel maar het werkt zo fijn! Dit is in het kort de essentie van waar Mario groot mee werd. Daarna zijn er allemaal aspecten bijgekomen of elementen verbeterd.

  Veranderingen en vernieuwingen in Super Mario Bros. 3
  Zo kent Super Mario Bros 3. bijvoorbeeld nieuwe elementen als een map, nieuwe power-ups en nieuwe vijanden. Wat dit spel uniek maakte voor zijn tijd was de toevoeging van minigames, iets dat ook vrijwel niet gebeurde in die tijd. Daarnaast moet je in Super Mario Bros. 3 maar liefst 90 levels doorlopen. Let hierbij goed op: Mario mag dan simpel overkomen, vergis je niet. Het wordt knap lastig! De casual gamer van nu zal het einde nooit halen. Waarbij min of meer expliciet geldt: wil je jezelf tot een beetje gamer meerekenen, dan moet je Mario wel uit kunnen spelen. Dat vergt geduld, precisie, maar dan heb je ook wat. Je voelt je een oppergod als je de prinses gered hebt. In een ander Mario deel doe je het weer, en toch verveelt het nooit.

  {mig:VagiwBL56BR3}

  Super
  Al met al zijn de games die geleverd worden bij de anniversary edition dan ook niet gedateerd. Het zijn games die behoren tot de klassiekers en die in geen gamekast mogen ontbreken. Natuurlijk hebben de games foutjes, maar daar gaan we nu niet over zeuren. Het enige wat wij jammer vinden is dat het 25-jarig bestaan van Mario niet groter gevierd is. Waarom zijn de games grafisch niet opgepoetst? Waarom is er niet een nieuwe feature of waarom is er niet een co-op toegevoegd zodat je nu samen als Mario en Luigi op avontuur kunt? Maar puur de inhoud bekijkend: pak 30 euro en ren naar de winkel. Speel oude klassiekers, geniet en voel je super.... als Mario!

  8.5

  De plus- en minpunten

  Super Mario All-Stars - 25th Anniversary Edition

  Verkijgbaar vanaf 3 december 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.