De nieuwste tech die de grenzen van smartphones en smartwatches verlegt

  De technologie staat niet stil, zeker niet als het gaat om fabrikanten van smartphones en smartwatches. Elk jaar komen ze weer met nieuwe ideeën om de concurrentie af te troeven, maar sommige steken er toch echt bovenuit. Dit zijn de beste technologische ontwikkelingen die we de laatste tijd hebben gezien in smart devices.

  OnePlus

  Hoge verversingssnelheid

  Schermen met een high refresh rate bestaan al een flinke tijd in de PC-wereld. Competitieve gamers kunnen niet meer leven zonder een scherm met een verversingssnelheid van 144 of zelfs 240 hertz.

  Die overstap van 60Hz naar een hogere refresh rate zien we nu ook steeds vaker terug in smartphones. Het is een logische keuze, want met een betere verversingssnelheid lijkt alles een stuk soepeler te lopen en het kan ook daadwerkelijk een voordeel bieden in games. Het is een vooruitgang die wij liever zien dan de drang naar een hogere resolutie, want het verschil tussen 1440p en 4K op een klein scherm als een smartphone is vrijwel niet waarneembaar.

  Fossil

  E-ink display

  E-ink is een technologie die vrijwel exclusief wordt gebruikt voor e-readers. Het is prettig voor de ogen, want het is geen LCD-scherm dat in je ogen schijnt en het gebruikt ook nog eens vrijwel geen energie. Alleen bij het schakelen tussen twee beelden gebruikt een e-ink display de accu.

  Het is eigenlijk een raadsel waarom we de technologie nu pas terugzien in andere takken. Fossil is namelijk recent gekomen met de Fossil HR Hybrid. Een smartwatch die gebruikmaakt van mechanische wijzers, maar in het midden van het horloge zit een e-ink scherm. Daarmee kan de hybrid smartwatch notificaties laten zien, maar ook het weer, een stappenteller, je hartslag en andere functies.

  De technologie biedt nog niet helemaal de volledige functionaliteit van smartwatches, maar je kan er wel een flinke tijd mee door. De Fossil HR Hybrid hoef je namelijk maar tussen de tien en veertien dagen op te laden. Dat is een far cry van de één tot twee dagen van de opties van Apple of Samsung. Wij zijn erg benieuwd wat de e-ink display ons nog meer kan brengen in de toekomst.

  Meerdere lenzen in een smartphone

  Rond de jaarwisseling heeft telecomgigant Huawei het startschot gegeven voor een wedloop in cameralenzen. Het Chinese bedrijf heeft eerder al een smartphone gelanceerd met een normale lens en een zwart-wit lens, om de gecombineerde data samen te voegen tot een kleurrijke foto met een rijk contrast. Dit jaar zijn de fabrikanten van smartphones alleen echt van start gegaan.

  Google, Huawei, Samsung, Apple, Reno en anderen hebben allemaal telefoons op de markt gebracht met drie of zelfs vier camera’s op de achterkant. Binnenkort zijn spiegelreflexcamera’s overbodig met de hoeveelheid opties die er nu zijn. Met je smartphone kan je al foto’s maken met een hoge resolutie, een groothoeklens of prachtig realistische kleuren. Sommige applicaties bieden zelfs de scala aan opties van een spiegelreflex, zodat je zelfs echt alle factoren kan instellen. Het zijn heerlijke tijden voor de fotografen onder ons.

  Verbeterde stemherkenning

  Een paar jaar geleden werd je nog aangekeken als een gevaarlijke gek wanneer je tegen je telefoon of smartwatch aan het praten was. Die tijden zijn alleen snel veranderd. Dat komt ook mede door de flinke stappen die recent zijn gezet op het gebied van voice recognition en de verbeterde artificial intelligence.

  Waar je een paar jaar geleden nog twintig keer ‘Hey Siri’ tegen je telefoon stond te schreeuwen, herkent de AI al snel jouw stem en kan je meteen aan de slag. De functionaliteiten die diensten als Google Assistant, Siri, Alexa en Corona bieden zijn de laatste tijd ook flink uitgebreid. Je moet alleen wel voor lief nemen dat de grote techbedrijven steeds meer over je te weten komen.

  Gezonde functies

  Steeds meer mensen willen anno 2019 gezond leven. Op de hoogte zijn en het bijhouden van vitale functies zijn dan ook handige graadmeters om bij de hand te hebben. Tijdens het hardlopen is het bijvoorbeeld het beste om in de aerobic-zone te blijven, maar veel succes om met een vinger op je pols te gaan rennen.

  Gelukkig hebben smartwatches de laatste tijd veel functies erbij gekregen als het gaat om fitness en andere sporten. Misschien nog wel belangrijker: ze zijn accuraat geworden. Veel smartwatches kunnen je huidige hartslag bijhouden, de afstand die je rent of hoeveel calorieën je verbrandt. Sommige smartwatches gaan zelfs zo ver dat ze mensen met hartproblemen een waarschuwing kunnen geven zelfs voordat ze een aanval krijgen. Momenteel zijn de functies voornamelijk gericht op sporters, maar misschien is de technologie in de toekomst de uitkomst voor patiënten met chronische klachten.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.