Sports Champions 2 Review

Review
maandag, 29 oktober 2012 om 17:30
xgn google image
Het is akelig stil geweest in de Move-straten van Sony. Vorig jaar kwam de spelontwikkelaar nog om de haverklap met games waarbij het gebruik van de besturingsgevoelige controller centraal stond. In 2012 is het aantal uitgekomen games met Move nog maar op één hand te tellen. Alsof Sony de strijd met Kinect en de Wiimote alvast heeft opgegeven. Het dit jaar aangekondigde Wonderbook, waarin spelers een verhaal in boekvorm krijgen met daarin actieve elementen, kan de Move nog redden, maar de vraag is of die op korte termijn uitkomt. Sports Champions 2, het logische vervolg op het succesvolle origineel uit 2010, kan wel alvast een reddingsoperatie beginnen.
Sports Champions was één van de eerste titels die de Move-besturing introduceerde en is op het moment nog steeds één van de betere in het lijstje. Zwabberen en zwaaien met de controller om een sport te simuleren werkte goed omdat de sensor de bewegingen nauwkeurig registreerde, wat andere titels met de controller nog wel eens nalieten. Wat het origineel eveneens goed doet, is dat het niet als een verzameling aan minigames aanvoelt. Sports Champions bevat een gelikt hoofdmenu en een hub waarbij je uit de geïntegreerde sporten kunt kiezen. Deel twee hamert verder op dat succes en komt met zes verschillende sporten, waarvan er één rechtstreeks uit het origineel komt: boogschieten.
De andere disciplines zijn: golf, boksen, tennis, skiën, bowlen, die plaats hebben gemaakt voor volleyballen, discuswerpen, bocce spelen (variant op jeu de boules), tafeltennissen, boogschieten en zwaardvechten in heuse gladiatorenduels. Met Sports Champions 2 wil Sony zich klaarblijkelijk richten op sporten die meer tot de verbeelding spreken. Begrijpelijk, al is het jammer dat de studio het nalaat grootser uit te pakken door met meer sporten te komen. Zes voelt toch een beetje karig, zeker als je het vergelijkt met Wii Sports Resorts, dat twaalf sporten in de gelederen heeft.
Bowlen en boksen
De eerste sport waar je in de carrière modus op stuit, is boksen. Hier is het van belang dat je je zowel offensief als defensief opstelt. Dit kun je het beste doen door twee Move-controllers aan te sluiten, zodat jij je beide armen kunt gebruiken als schild voor je gezicht én voor je lichaam. Want bij het gebruik van slechts één controller voelt de sport wat onwennig aan, omdat je bij boksen toch wel alle twee de armen nodig hebt. Maar bij twee Moves in huis is deze sport één groot plezier om te doen. Het spel registreert niet alleen waar je slaat, maar ook hoe hard je je tegenstander mept. Lichte meppen combineren met ferme tikken is hierbij de sleutel tot succes.
Bij een genoeg aantal verzamelde sterren, krijg je steeds moeilijkere tegenstanders. Dat is bij elke sport zo. Je begint in de bronzen klasse, waarna je jezelf kunt opwerken naar de gouden klasse. Zo ook bij bowlen, waar je in het begin tegen groentjes speelt die slechts sporadisch een spare gooien, laat staan een strike. Voor het gooien van zo'n strike is je positie op de baan belangrijk. Ga van tevoren dus goed staan, voordat je een aanloop neemt om de bal te gooien. Ook hier registreert de sensor je bewegingen accuraat, dus je bal een effect of een bepaalde snelheid geven is in deze sport mogelijk. Hoe tof de sport ook is, waarom Sony deze in Sports Champions 2 heeft gegooid is ons een raadsel. Met bowlen worden we de laatste tijd immers doodgegooid, zie bijvoorbeeld Carnival Island en Wii Sports.
Tennis en golf
Een sport die wat minder op onze enthousiasme kan rekenen, is tennis. We weten niet wat de spelers op de baan precies mankeert, maar het lijkt alsof ze lijden aan een ernstige vorm van paraplegie. Voor proftennissers bewegen ze uitermate statisch en sloom, met als gevolg dat je vaak een bal verkeerd inschat en je zodoende machteloos een wedstrijd tegen een op papier makkelijke tegenstander verliest. Qua besturing moet deze het absoluut afleggen tegen de sport uit de eerste Wii Sports, die tot op de dag van vandaag nog in menig huiskamer gespeeld wordt. Geen soortgelijk lot is voor tennis in Sports Champions 2 weggelegd, dat staat als een paal boven water.
Bij het golfen fungeert de Move logischerwijs als een golfclub. Het is allemaal nogal voor de hand liggend, maar ondanks de simplistische benadering kent deze sport nog opvallend veel diepgang. Naarmate de wedstrijden vorderen ontpopt het zich meer en meer tot een uitgebreide golfervaring waar je onder andere moet letten op balsnelheid, de wind en natuurlijk op rotspartijen, water en bomen. Het zwiepen met je golfclub werkt in de meeste gevallen goed, maar het zogeheten ‘putten’ minder. De camera registreert deze beweging namelijk zelden, hetgeen ertoe leidt dat je veel fouten in deze eindfase maakt.
Boogschutten en skiën
Onder het skiën valt op dat hier makkelijk gezegd het meeste gameplay in zit. Immers is het hier mogelijk om je hele lichaam in de strijd te gooien. Wanneer je hurkt krijgt je sporter meer balans en bij de alom bekende skibeweging maak je meer snelheid om zo je tegenstanders te vlug af te zijn. Tegelijkertijd moet je ook rekening houden met het aantal sterren dat je moet verdienen. Dat doe je door salto’s en andere knotsgekke tricks uit de hoge hoed te toveren. Verder moet je door het naar links of naar rechts leunen met je lichaam je skiër een bepaalde richting opsturen, zodat je hekken, bomen en obstakels kunt ontwijken.
Wegens groot succes keert boogschieten terug in Sports Champions 2. Aan de opzet is weinig veranderd: door zo goed mogelijk te mikken op objecten en op puntenborden moet jij uiteindelijk meer punten scoren dan je tegenstander. Om toch wat meer vernieuwing in de sport te brengen, heeft Sony een aantal varianten op boogschieten ontworpen. Zo moet je vervelende monsters die jouw basis willen infiltreren op tijd neerschieten, en moet je op een ander moment vredig een 'memoryspel' oplossen. Ook hier is een tweede controller – mits je een echte boogschutterervaring wilt – aanbevolen. Met één controller een pijl afvuren voelt toch een beetje als valsspelen.
Eindelijk een feest voor iedereen
Er is nog meer nieuws. Zo heeft een nieuwe modus, getiteld 'Party Play', zijn introductie gemaakt in het vervolg. In deze modus neem je het op tegen vrienden en familie in een toernooi bestaande uit meerdere sporten. Sports Champions 2 kwalificeert zich hiermee als een echte partygame voor maximaal vier spelers, waar jij jezelf kunt kronen tot de meest sportieve speler van het stel. Voor de mindere sportievelingen beschikt het spel nog over beginnerscontrols, waardoor ook je kleine zusje of je opa gemakkelijk de controller kan oppakken en meedoen.
Een andere toevoeging is de optie om je eigen sporter aan te maken. Met de sterren die je gaandeweg verdient kunt je allerlei kledij en accessoires voor je personage ontgrendelen. Je personage bestaat bij het starten van de game uit een basismodel, welke je direct kunt aanpassen, maar later van meer details kunt voorzien naargelang je meer voorwerpen vrijspeelt. Verder is ook het kalibreren een stuk verbeterd. Bij de wisseling van speler is er nu slechts één korte handeling nodig om de Move-controller te laten herkennen. Gedurende het spelen hoefden wij deze niet meer opnieuw in te stellen.
Eén van de beste Move-games
Sports Champions 2 is een uitstekend vervolg op één van de meest succesvolle Move-game aller tijden. In tegenstelling tot Wii Sports geeft deze game je realistische versies van de meest bekende sporten die er zijn. Van boksen, golfen tot tennis en bowlen: Sports Champions 2 is een prettige verzameling voor jong en oud. Punt van kritiek is dat er misschien wat weinig sporten zijn, de laadtijden lang duren en dat er bij tennis en boksen een paar foutjes te ontdekken zijn. Maar dat neemt niet weg dat we hier met de beste verzameling aan minigames voor de Move tot nu toe in huis hebben.
Cijfer: 7.5