Splatoon 3 Side Order DLC Review - Een smakelijk bijgerecht?

Review
dinsdag, 05 maart 2024 om 15:00
splatoon 3 side orderf1709219119
Ruim een jaar na de eerste teaser is eindelijk de tweede DLC voor Splatoon 3 gearriveerd. Maar is de uitbreiding het wachten waard geweest? Dat lees je nu in onze Splatoon 3 Side Order review.
Voordat Splatoon 3 uitkwam werd er door Nintendo al een Expansion Pass onthuld, dat nieuwe content zou toevoegen in twee verschillende updates. De eerste update verscheen in februari 2023, met de toevoeging van Inkopolis Plaza, maar de echt interessante content is een jaar later verschenen in de vorm van Side Order.
Want waar Inkopolis Plaza een nieuwe hub is voor spelers om nieuwe items te kopen en elkaar te ontmoeten, wordt er met Side Order een nieuwe singleplayer modus aan de shooter toegevoegd. Dit is een modus die nog niet eerder zijn opwachting heeft gemaakt in de Splatoon games.

Een pipse wereld

Spelers kunnen in Side Order een bezoekje brengen aan Inkopolis Square, de hub uit Splatoon 2. Deze keer is de wereld alleen niet zo kleurrijk zoals veteranen van de franchise hem waarschijnlijk kennen. Alle kleur is namelijk uit de wereld gezogen en de oorzaak lijkt voort te komen uit een mysterieus gebouw, de zogeheten Tower of Order - dat is waarom de DLC in het Nederlands dan ook de naam Toren van Orde heeft gekregen.
Spelers mogen in de DLC de toren gaan beklimmen in de schoenen van Agent 8, de protagonist uit de Octo Expansion van Splatoon 2. Naast Agent 8 zijn er ook andere bekende gezichten uit de vorige game die in de nieuwe uitbreiding verschijnen.
splatoon 3 side order 2f1709219268

Toren vol gevaar

Het beklimmen van de toren is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Op elke verdieping wacht namelijk een bepaalde, willekeurige uitdaging en de moeilijkheidsgraad gaat met elke verdieping een beetje omhoog. En wanneer al je levens op zijn, mag je helemaal vanaf de begane grond weer beginnen. Side Order schotelt dan ook de eerste roguelite-ervaring voor in de Splatoon-franchise.
De eerste keer lijkt de bovenste verdieping van de Tower of Order bereiken niet zo’n probleem, maar dat is slechts de tutorial voor de nieuwe modus. Daarna begint alleen het echte werk en laat Side Order zien wat voor uitdagingen het allemaal in petto heeft voor de speler.
Je kan er dan ook vanuit gaan dat je vaak het loodje zal leggen of meer dan eens in een benarde situatie zal komen in de nieuwe DLC van Splatoon 3. Dat is alleen niet zo’n verrassing, want het is precies de bedoeling van de uitbreiding.
splatoon 3 side order 4f1709219409

Upgrades in allerlei kleuren

Aan het begin van elke poging in Side Order heb je niet veel middelen tot je beschikking, op de Palette (een loadouts aan wapens en gadgets) die je voor je run hebt gekozen na. Bij elke verdieping krijg je alleen een color chip voor je Palette. Deze kan voor allerlei bonussen zorgen, van meer schade of bereik met je wapen tot aan de mogelijkheid om willekeurige bommen te laten vallen door vijanden.
Elke verdieping worden dus niet alleen de uitdagingen moeilijker, jij wordt zelf ook een stukje sterker. En die color chips zijn ook zeker nodig als je een kans wil maken op de hogere verdiepingen, want we overdrijven niet als we zeggen dat het er chaotisch toe kan gaan tegen het einde van een run.
Ben je eenmaal genoeg dood gegaan totdat je levens op zijn, dan moet je zoals gezegd weer vanaf het begin beginnen. Maar des te verder je komt, des te meer ‘Prlz’ je zal krijgen aan het einde van je run, die je kan gebruiken om permanente upgrades te kopen. Zo kan je meer levens vrijspelen, ervoor zorgen dat je minder schade krijgt, meer slots kopen voor je drone en andere handige upgrades om het beklimmen van de toren eenvoudiger te maken.
Hoewel Side Order initieel dus bijna een onmogelijke opgave lijkt, zal de moeilijkheidsgraad steeds verder afzakken. Uiteindelijk zal het dus voor bijna alle spelers mogelijk zijn om de bovenste verdieping van de Tower of Order te bereiken.
splatoon 3 side order 5f1709219493

Niet zoveel variatie

Elke keer is het weer een verrassing wat je precies op een verdieping aantreft in Side Order, aangezien de uitdaging willekeurig wordt gegenereerd. Maar hoewel het een slim idee is om de gameplay fris te houden, zijn er alleen niet zoveel variaties voor de random generator om uit te kiezen.
In totaal zijn er namelijk vijf verschillende uitdagingen om te voltooien. De ene keer moet je bijvoorbeeld alle portals uitschakelen waar vijanden uit stromen, terwijl je de andere keer een Splat Zone moet beschermen.
De verschillende vijanden - de zogeheten Jelletons die bestaan uit skeletten van vissen en zwart slijm - zorgen wel voor wat variatie tijdens de uitdagingen. Bijna alle vijanden hebben namelijk een eigen manier hoe je ze het beste kan bestrijden en wanneer er meerdere soorten op je af komen moet je strategisch te werk gaan met de middelen die je tot je beschikking hebt.
De variatie is helaas niet aanwezig voor de boss fights. Er zijn er maar drie in totaal en bovendien moet je voor het beklimmen van de toren tegen drie bazen vechten. Elke run kom je dus dezelfde bazen tegen. Wij hadden liever nog een bepaalde randomizer gezien om de boss fights wat interessanter te maken.

Splatoon 3 Side Order Review - Geslaagd experiment

Nintendo heeft met de Side Order DLC een vrij grote gok genomen door een modus toe te voegen waar de studio nog geen ervaring mee heeft gehad. Maar het is een goede zet geweest, want het zorgt voor een interessante nieuwe optie waar spelers mee aan de slag kunnen.
De Tower of Order is een verrassend uitdagende toren om te beklimmen, maar de gameplay en de verschillende color chips die je tot je beschikking krijgt, maakt het een erg leuke ervaring. Wel hadden we graag gezien dat er iets meer variatie aan de mix was toegevoegd, zodat Side Order nog langer fris blijft voor spelers. Maar voor een expansion pass die in totaal 24,99 euro kost, is de nieuwe modus zeker de prijs waard voor fans van de game.
Cijfer: 8