Update - Speedlink Maxter Stereo Headset Review - Klasse voor een mooie prijs

  Nieuwe gaming headsets schieten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond, met soms prijzen die ruim boven de honderd euro komen. Speedlink wil met haar nieuwe Maxter-serie hoge kwaliteit leveren, voor een redelijke prijs. Is ze dat ook gelukt? Lees het in onze Speedlink Maxter Stereo Headset review voor de PC.

  Als je voor het eerste de Speedlink Maxter Stereo Headset uit de doos haalt, dan zal je waarschijnlijk voornamelijk de grootte van de headset opvallen. Op screenshots ziet de koptelefoon en niet al te groot uit, maar als je de Maxter voor het eerst vastpakt en opzet merk je pas hoe groot hij is.

  Een headset van formaat

  Die grootte komt voornamelijk door een speciaal maatsysteem dat de Speedlink Maxter Stereo Headset hanteert. Veel koptelefoons hebben twee schuifsystemen boven de oren zitten, waarmee je de grootte van de headset kan aanpassen naar jouw eigen maat. Het kan alleen ook voorkomen dat jouw maat precies tussen wal en sloot valt, waardoor de headset altijd net iets te strak of te los zit.

  Om dat op te lossen, maakt de Maxter gebruik van een compleet ander systeem. In plaats van de schuifjes is de hoofdband van de headset elastisch en wordt de headset vastgehouden door een hogere band die wel stevig is. De headset valt daardoor precies goed op elk formaat hoofd, tenzij het desbetreffende hoofd groter is dan boog boven de elastische band.

  Speedlink Maxter Stereo Headset review

  Elk voordeel heeft z’n nadeel

  Hoewel het een slim en goed systeem is, is het helaas niet perfect. Omdat de stevigheid van de Speedlink Maxter Stereo Headset voortkomt uit de boog en niet de oren, duurt het een tijdje voordat de oorkussens zich aanpassen aan vorm en de oren helemaal omsluiten. De eerste paar dagen, het ligt eraan hoe vaak je de headset gebruikt, kan het onderste gedeelte van de oorkussens naast je oren hangen in plaats van eroverheen.

  Het systeem komt wel ten goede van het comfort. Aangezien er geen grote druk staat op de oorkussens en de hoofdband, is het een genot om de Speedlink Master Stereo Headset te dragen. Zelfs als je de koptelefoon meerdere uren achter elkaar draagt, zal je geen last van je oren of je hoofd krijgen, iets wat vandaag de dag nog steeds een zeldzaamheid is onder headsets.

  Speedlink Maxter Stereo Headset review

  Kwaliteit voor een zacht prijsje

  Het belangrijkste element van een headset is natuurlijk het geluid dat het overbrengt en dat zit bij de Speedlink Maxter Stereo Headset wel goed, helemaal voor het prijskaartje. Het geluid is zuiver, met een goede range en een neutrale klank. De bas is ook goed te horen, zonder overheersend te zijn. En het stereo-aspect weet de headset ook goed over te brengen, met duidelijke richtingen, waardoor de headset ideaal is voor shooters zoals Battlefield 1.

  De microfoon is niet van dezelfde kwaliteit als de oorschelpen, maar het doet wat het moet doen. Onze stem komt vrij duidelijk over, al was het wel iets zachter dan dat we hadden gewild. Het vervelende aspect bij de microfoon is voornamelijk het lichte geruis dat het veroorzaakt, hoewel het niet zo duidelijk is dat het storend zal zijn voor de ontvangende partij.

  Speedlink Maxter Stereo Headset review

  Een veeleisende kabel

  Wat wel vervelend is aan de Speedlink Maxter Stereo Headset is de kabel. Of beter gezegd, het uiteinde van de kabel, want met de kabel zelf is er helemaal niks mis, die gebreid en daarmee erg sterk is. Om de koptelefoon aan de sluiten heb je namelijk een ingang nodig voor een headset, voor een microfoon én een USB-ingang voor de LED-lampjes op de headset. Gelukkig is de kabel wel lang genoeg met een lengte van 2,25 meter, zodat je de headset aan de achterkant van je PC kan aansluiten als je aan de voorkant niet de benodigde ingangen hebt.

  Op borsthoogte hangt aan de kabel een kastje waarmee je het volume van de headset kan regelen en de microfoon op mute kan zetten. Erg handig, maar het volumewiel zorgt meer voor frustratie dan dat het nuttig in gebruik is. Vanaf ongeveer zeventig procent van het volume tot ongeveer dertig procent komt er namelijk alleen geluid over het linker- of rechteroor.

  Dat verpest niet alleen het stereo-geluid, het is ronduit irritant. Je bent daarom ook beter af om gewoon het volume te regelen via de desbetreffende toetsen op het toetsenbord.

  Speedlink Maxter Stereo Headset review

  Speedlink Maxter Stereo Headset Review - Geslaagd in concept en uitvoering

  De Speedlink Maxter Stereo Headset mag dan niet op elk gebied geslaagd zijn, Speedlink is er wel in geslaagd hun idee succesvol door te voeren. De headset zit erg comfortabel, heeft sterk stereogeluid en een redelijke microfoon, alleen de hoeveelheid kabels en de regelaar zijn niet om over naar huis te spreken. Bovendien zit Speedlink met hun prijs, rond de 50 euro, precies in het een segment waar er niet veel goede headsets zijn te vinden en de prijs-kwaliteit-toppers, zoals de HyperX Cloud I en II, ook niet zitten. Als dit de trend is die Speedlink wil voortzetten met de rest van hun producten, dan zullen wij dat zeker toejuichen.

  Update

  In de review hebben we aangehaald dat de regelaar van de headset niet werkt naar behoren. Volgens Speedlink gaat hem hierbij om een defect exemplaar en hebben wij een tweede exemplaar binnengekregen en getest. Met dat exemplaar kunnen we inderdaad concluderen dat het eerste exemplaar defect was en het onterecht impact heeft gehad op het cijfer. Daarom hebben we het cijfer verhoogd en kan het desbetreffende minpunt genegeerd worden.

  8.8

  De plus- en minpunten

  • Goede kwaliteit stereogeluid
  • Zeer comfortabel, ook bij langdurig gebruik
  • Prijs-kwaliteit-verhouding
  • Veel ingangen nodig
  • Duurt even voordat de oorschelpen zich aanpassen aan de vorm van jouw hoofd

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.