Sparc Review - Zweten in de virtuele wereld

  Gamen in VR kan fysiek aardig wat van je vragen. Rustig op de bank gamen zit er niet altijd in. Een goed voorbeeld is Sparc. Deze VR-titel laat je strijden tegen anderen door als laatste over te blijven. De Sparc review laat je zien wat je allemaal van dit digitale sportavontuur mag verwachten.

  Sporten, het is bij velen iets dat er niet standaard in zit. Een abonnement voor de sportschool is zo afgesloten, maar er ook daadwerkelijk naartoe gaan is weer heel iets anders. Wellicht dat Sparc in deze situatie een oplossing kan bieden. De VR-titel kun je gemakkelijk thuis opstarten en biedt je de nodige lichaamsbeweging tijdens het spelen.

  In Sparc strijd je namelijk in een digitale arena tegen een andere speler in een strijd om leven en dood. Dat klinkt wellicht ietwat dramatisch, maar een goede strijd moet je zeker leveren. De gehele game draait om dit principe: je hebt twee spelers en een bal. De bal wordt over en weer gekaatst en het is aan jou om jouw tegenstander met die bal te raken. Daarmee schakel je hem uit en win je de match.

  sparc review

  Knallen met die ballen

  Klinkt simpel natuurlijk, maar de gameplay in Sparc toont gelijkenissen met bijvoorbeeld Rocket League. Het is makkelijk om in te komen, maar een flinke uitdaging om het te meesteren. Een balletje kaatsen kan iedereen wel, maar ballen zo raken dat ze niet meer te houden zijn voor je tegenstander, dat is het niveau dat je uiteindelijk wilt bereiken.

  De focus in Sparc ligt dan ook volledig op de multiplayer, online multiplayer om precies te zijn. Doordat het hier om een VR-game gaat, is lokale multiplayer niet mogelijk en ook singleplayer content ga je niet terug vinden. Er is zelfs geen mogelijkheid om tegen de AI te spelen. Iedereen die toch in zijn eentje wil spelen kan hooguit wat tijd doden in het trainingsgebied en wat challenges voltooien, maar verder kan de uitdaging alleen online gevonden worden.

  En op dat front biedt Sparc drie verschillende modi. Voor de beginners is er de Basic modus en als je eenmaal ingespeeld bent kun je je wagen aan de Advanced variant, met de Experimental modus als kers op de taart. In de Basic modus heb je een timer van drie minuten, waarbij degene met de meeste punten aan het eind van die timer wint. De Advanced modus verwijdert de timer uit het spel en laat je doorstrijden totdat een speler vier punten heeft.

  sparc review

  Ontwerp je eigen digitale atleet

  De Experimental modus is iets anders ingericht en laat je strijden in een ruimte vol met gekke hoeken. Hiermee kun je een aantal hele gekke schoten maken en het maakt matches wat spannender en meer onvoorspelbaar. Tussen de potjes door heb je ook nog tijd om je karakters een likje verf te geven, om zo een uniek uiterlijk aan jouw personage te koppelen. Het is vergelijkbaar als de accessoires zoals je die terugvindt in Rocket League, waarin je jouw bolide ook kunt pimpen.

  Je kunt je karakter dus een eigen twist meegeven, maar de gameplay blijft altijd gelijk. Ongeacht je karakter of modus. Met je handen probeer je de bal namelijk in alle gevallen terug te kaatsen, terwijl je tevens uitwijkt voor gevaren. De gameplay werkt goed, mede doordat bewegingen ook goed worden geregistreerd door de hardware waarmee je speelt. Hou er wel rekening mee dat een set van twee Move controllers vereist is om te spelen. Enkel een VR-bril werkt in dit geval dus niet.

  Hoewel de gameplay dus wel goed werkt, wordt de game na een langere tijd toch wat eentonig. De variatie binnen de game is helaas niet groot genoeg om op de langere termijn écht interessant te blijven. Nieuwe content kan dit wellicht verhelpen in de toekomst, maar vooralsnog zijn daar geen plannen voor en heb je in principe een modus waarmee je je moet vermaken.

  sparc review

  Sparc Review - Een ietwat lege huls

  Om de Sparc review samen te vatten: de game verkiest kwaliteit over kwantiteit. Voor 30 euro krijg haal je een toffe eSports-achtige ervaring in huis waarmee je de strijd aan kunt gaan met andere spelers verspreid over de wereld. De gameplay is in het begin uitdagend en werkt goed, maar naar verloop van tijd slaat de herhaling wel wat toe.

  Ook het gemis van volwaardige singleplayer content voelt als een gemis en zorgt ervoor dat de prijs voor de game niet helemaal gerechtvaardigd wordt. Sparc is daarmee wel de moeite waard, maar je kunt beter afwachten totdat de aanschafprijs net iets zachter is. Wacht tot de tijd rijp is en je kunt ballen kaatsen tot je er doodmoe bij neervalt.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Snelle en toffe gameplay
  • Besturing werkt accuraat
  • Pas je karakter naar hartenlust aan
  • Weinig content voor de prijs
  • Herhaling slaat op den duur toe

  Sparc

  Verkijgbaar vanaf 16 november 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.