De Sound BlasterX Kratos S3 van Creative is niet een reguliere 2.1 speakerset, maar eentje met een subwoofer. Een subwoofer is een extra kastje waarop de twee speakers worden aangesloten, waarna de subwoofer met een standaard 3.5mm-kabel wordt aangesloten op de PC.

De enige functie van de subwoofer is het produceren van lage frequentie-geluiden, oftwel de bas. Met een draaiknop op de achterkant van de subwoofer kan je op gemakkelijke wijze de kracht van de bas aanpassen. Aangezien het moeilijk is om waar te nemen waar lage frequentie-geluiden vandaan komen, maakt het niet uit waar je de subwoofer neerzet in de kamer. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de kabels de PC kunnen bereiken.

Sound BlasterX Kratos S3 Review

Explosies horen en voelen

Maar hoe klinkt de Sound BlasterX Kratos S3 in gebruik? We hebben de speakers getest met verschillende games, een aantal genres muziek en een paar bombastische films. En in elk geval scoort de Sound BlasterX Kratos S3 veel punten bij ons.

Het geluid is zeer zuiver en verschillende elementen zijn goed van elkaar te onderscheiden. Bij muziek kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk de verschillende instrumenten los van elkaar horen en in actievolle games, zoals Battlefield 1, is het altijd handig om het geschreeuw van soldaten, rondvliegende kogels en explosies van elkaar te onderscheiden. En het Surround Sound van 2.1 speakers komt natuurgetrouw over.

Het wordt echter pas echt een feestje als het medium dat we beluisteren veel basgeluiden bevat. De subwoofer laat je niet alleen explosies horen, maar je voelt bijna de trilling die het produceert. De Sound BlasterX Kratos S3 zorgt daarnaast niet voor ruis bij harde geluiden, want alle speakers zijn gemaakt van hout, waardoor geluid natuurlijker en warmer klinkt dan bij plastic speakers.

Sound BlasterX Kratos S3 Review

Een irritante ruis bij afwezigheid audio

Dat wil niet zeggen dat de Sound BlasterX Kratos S3 totaal geen ruis voorbrengt, want dat doen de speakers helaas wel als er geen enkele audio is voor de speakers om te produceren. Als je dus geen audio aan hebt staan wanneer je bijvoorbeeld voor werk of school aan het werk bent, dan heb je last van een constante ruis die pas weggaat als je de speakers uitzet of wanneer je audio aanzet. Gelukkig schakelt de Sound BlasterX Kratos S3 zichzelf uit als er vijftien minuten lang geen geluid is geproduceerd en gaat deze vanzelf weer aan als dat wel het geval is.

Sound BlasterX Kratos S3 Review

Geluid afstellen op de juiste situatie

We hadden het al even over verschillende soorten media die ieder hun eigen combinatie hebben van hoge en lage tonen en hoe die naar voren worden gebracht. Als je echt het uiterste uit de Sound BlasterX Kratos S3 wilt halen, dan is er ook de mogelijkheid om gratis de BlasterX Acoustic Engine te downloaden.

Met de engine kan je verschillende voorgeprogrammeerde instellingen kiezen, zoals First Person Shooter, Driving Simulation of Sports. First Person Shooter is bijvoorbeeld geprogrammeerd zodat je nog beter geluiden van elkaar kunt onderscheiden, terwijl Sports erop is gericht om stemmen zo duidelijk mogelijk te produceren: bij FIFA 17 is surround sound immers niet zo belangrijk. Helaas staan er geen muziekgenres tussen de instellingen en is het ook niet mogelijk om ze aan te passen, al hebben sommige instellingen wel verschillende opties voor bepaalde games.

Sound BlasterX Kratos S3 Review

Sound BlasterX Kratos S3 Review – Een aanrader voor elke audioliefhebber

De Sound BlasterX Kratos S3 heeft ons positief verrast. Vanaf het moment dat we de speakers aansloten en de eerste tonen door de speakers knalden, waren we verkocht door het zuivere en warme geluid en de bonkende subwoofer. Helaas is de constante ruis als er geen geluid is wel zeer vervelend: zo moet je telkens de speakers aan- en uitzetten wanneer je even wat wil beluisteren. Maar met de aantrekkelijke prijs van 89 euro en handige software erbij opgeteld is de Sound BlasterX Kratos S3 een aanrader voor elke audioliefhebber.