Sonic Mania Review - Terug naar de klassieke Sonic!

  Als je aan SEGA denkt, denk je aan Sonic. Het is al jaren zo. Maar een nieuwe game rondom de supersnelle blauwe egel ontbrak de afgelopen tijd. Nu is hij er weer met Sonic Mania. Je leest in deze Sonic Mania review hoe de egel het ervan af brengt!

  Waar Sonic de afgelopen jaren altijd ontwikkeld werden door Sonic Team is dat nu anders. De ontwikkeling is dit keer overgedragen aan maar liefst drie studios met liefde voor Sonic: Headcannon, Pagodawest en Christian Whitehead. Zij hebben met Sonic Mania het nieuwste avontuur van de egel neergezet. Een avontuur van nog geen 20 euro dat de egel terugbrengt naar een bekende setting!

  Sonic Mania Review

  Terug naar de hoogtijdagen van SEGA

  De game gaat namelijk bijna helemaal terug naar het begin van Sonic wat betreft de stijl. De game is compleet tweedimensionaal en voelt aan als vanouds. En het verhaal is dat ook met niemand minder als vijand dan Eggman die weer snode plannen heeft. Nadat Sonic en Tails het Angel Island gered hebben komen ze Eggman tegen die met zijn robots een edelsteen aan het opgraven is.

  Het blijkt een krachtige steen te zijn die Sonic, Tails en Knuckles, die toevallig in de buurt was, door de tijd en ruimte werpt. Het gevolg is dat het drietal zich een weg moet banen door allerlei oudere levels om Eggman te stoppen. Er zijn acht hernieuwde levels uit de oudere Sonic games waaronder Green Hill Zone, Chemical Plant en Stardust Speedway.

  Als je begint aan Sonic Mania lijkt het alsof er veel simpelweg gerecycled is. ‘Lekker makkelijk’ is dan ook een gedachte die in je opkomt. Maar al snel zul je merken dat alle levels compleet op de schop genomen zijn. Ze zien er bekend uit en voelen vertrouwd aan, maar veel elementen zijn veranderd waardoor Sonic Mania een compleet nieuwe game is.

  Sonic Mania Review

  Pittig, maar niet specifiek snel

  Alle levels zitten zoals vanouds geweldig in elkaar en spelen voor een deel in op de sleutelelementen die Sonic vroeger kende. Er zijn grote (geremixte) levels bomvol vijanden, een hele berg uitdagende nieuwe eindbazen en poorten naar bonuslevels, het komt allemaal voorbij. Natuurlijk mag de enorme snelheid die de Sonic games zo kenmerkt niet ontbreken.

  Maar hierin wijkt Sonic Mania wat af van zijn tweedimensionale voorgangers. De drie ontwikkelaars hebben namelijk nogal wat hoogteverschil in de levels toegevoegd waardoor er behoorlijk wat platformactie aan te pas komt. Dit haalt de snelheid er goed uit in sommige levels. Enerzijds voegt dit wat uitdaging toe, want het platformen in sommige levels is echt niet makkelijk, maar anderzijds doet het wat afbreuk op die klassieke Sonic sfeer.

  Een voordeel van de enorme levels in deze game is dat eigenlijk alle levels met gemak een keer of vier opnieuw te spelen zijn. Dat zonder dezelfde route te nemen, waarbij de snelste route je binnen drie uurtjes naar het einde leidt.

  Sonic Mania Review

  Veel ‘extra’ content

  Standaard speel je Sonic Mania met het iconische duo Sonic en Tails, maar je kunt ook kiezen om alleen met Sonic op pad te gaan. En Knuckles mag natuurlijk ook niet ontbreken in een game als dit. Ook hij is gelukkig speelbaar in de game.

  Sonic Mania kent naast de verhaalmodus ook een Time Trial modus, die je na enkele levels al vrijspeelt. Daarnaast speel je een versus modus vrij, waarin je met twee spelers in split screen kunt strijden voor de snelste tijd. Een toffe modus die we al kennen uit het tweede Sonic deel op de SEGA Genesis.

  Over de bonuslevels in de game hadden we het eerder in deze Sonic Mania review al even en deze zitten niet voor niets in de game. Je kunt bij sommige bonuslevels medailles verdienen die content unlocken. Je speelt hierin bijvoorbeeld nieuwe moves voor je karakters vrij. De specifieke bonuslevels die middels een grote ring toegankelijk zijn, bieden je de mogelijkheid om de verloren chaos emeralds verzamelen.

  Hiervoor moet je eerst tegen een UFO racen of blauwe bollen verzamelen, wat best uitdagend kan zijn. Hoe meer medailles en emeralds je verzamelt, hoe meer je vrijspeelt. Zo kun je uiteindelijk de bekende game Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine krijgen en, als je echt alles hebt gevonden in de game, het echte einde.

  Sonic Mania Review

  Een Sonic in lijn met de klassiekers

  Maar voordat je dit hebt gedaan ben je dus vele uren voorbij die drie uur om de game uit te spelen. Sonic Mania biedt onder aan de streep alles wat de klassieke Sonic games ook bieden en veel meer dan dat.

  De game speelt fantastisch weg (al maakt de snelheid soms plaats voor platformactie) en oogt precies zoals je van een klassieke Sonic game mag verwachten. Sonic Mania is een game waarvoor iedereen. Zowel de Sonic fan als de platform gamer zouden als een speer naar de winkel moeten rennen!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Klassieke gameplay
  • Grote omgevingen
  • Speelt fantastisch weg
  • Boordevol extra's
  • Soms overschaduwt de platformactie de snelheid

  Sonic Mania

  Verkijgbaar vanaf 15 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.