Als je van puzzelgames houdt, zit je over het algemeen bij Nintendo consoles wel goed. En ook bij de Switch is het begin er al voor de puzzelaars met Snipperclips. Een game van 20 euro met twee schattige papiertjes in een getekende wereld, waarbij je grijze massa net even op een andere manier geprikkeld wordt.

Snipperclips Review

Zet je creatieve element aan het werk

In Snipperclips bestuur je met een Joy-Con controller papieren figuurtjes die elkaar in stukjes kunnen knippen. Daarnaast kunnen ze rondlopen, springen, op hun tenen staan, bukken en hun lichaam draaien. Met deze ventjes moet je alle puzzels in Snipperclips oplossen. Puzzels die steeds de meest uiteenlopende doelen hebben.

Je moet bijvoorbeeld een ei in een nestje krijgen, een potlood slijpen, een bal in een basket zien te krijgen, ballonnen doorprikken of een vorm nabootsen. Je komt de meest gevarieerde dingen tegen in de verschillende modi van de game. In tegenstelling tot de meeste andere puzzelgames zit je in Snipperclips niet aan regels vast, maar kun je doen wat je wil. Als je het doel maar bereikt.

Nintendo prikkelt op die manier de creatieve kant van je brein en legt bovendien geen enkele druk op je tijdens het puzzelen. Je hebt alle tijd van de wereld om een puzzel op te lossen en je kunt het op je eigen manier doen. Dit geeft Snipperclips een heerlijk charmante en speelse toon.

Snipperclips Review

Oogt schattig, maar daagt je ook uit

Deze charmante en speelse toon komt ook naar voren in het uiterlijk van de game. De figuurtjes die je bestuurt zijn erg leuk en de levels lekker speels. Zo begeef je je tijdens het puzzelen de ene keer in een notitieblok waar tekeningen op jouw bewegingen reageren. De andere keer zit je in een speelse industriële omgeving vol buizen, water en kettingen.

Alle omgevingen zien er leuk uit en de uitdrukkingen van de karakters zijn soms echt geniaal. Alleen de soundtrack is af en toe net wat te ontspannen, al past dit prima bij het gehele idee van de game; ontspannen puzzelen. Maar vergis je niet in Snipperclips, want de game is wel zeker uitdagend.

Zeker in de World modus worden de puzzels uiteindelijk best pittig. In deze modus speel je al puzzelend verschillende werelden vrij met in totaal 45 puzzels. Deze modus is alleen te spelen, maar ook met twee spelers. Als je alleen speelt heb jij controle over beide karakters, terwijl in de multiplayer modus iedere speler één figuurtje voor zijn rekening neemt.

Snipperclips Review

Ideaal om samen te spelen

Het is in deze multiplayer dat Snipperclips het beste tot zijn recht komt. In je eentje gaat de game door zijn unieke kenmerken niet vervelen, maar samen is hij zoveel leuker. Je overlegt wat je gaat doen en kunt in de tussentijd elkaar ook heerlijk dwars zitten door simpelweg een stuk uit de ander te knippen.

Snipperclips biedt voor multiplayer speelgenot ook een Party modus, waarin je nog een stuk of twintig puzzels voor je kiezen krijgt. In deze modus kun je met maximaal vier spelers aan de bak om de puzzels op te lossen. Jammer genoeg zijn deze puzzels een stuk makkelijker dan die uit de World modus. En dat is een beetje een gekke keuze, aangezien je dan met vier mensen bent en dus in theorie nog lastigere klusjes zou moeten kunnen klaren.

Als laatste kent Snipperclips een aantal minigames gebaseerd op de puzzels uit de World modus. Dit zijn Basketbal, Hockey en Dojo. De eerste twee spreken redelijk voor zich, maar die derde speelt volledig in op het sarren van elkaar. Het is een soort Deathmatch modus, waarbij je elkaar letterlijk in stukjes moet knippen. De laatste die nog leeft, heeft gewonnen.

Alle minigames in Snipperlips, met name elkaar in stukjes knippen in de Dojo modus, vliegen voorbij en juist dat zorgt ervoor dat je er geen genoeg van krijgt. Het is een modus die je zomaar de hele avond bezig houdt.

Snipperclips Review

Geknipt voor al uw feesten en partijen

Het is dan ook overduidelijk dat Snipperclips gemaakt is om samen te spelen en dan wel met of tegen elkaar. Er zijn voldoende levels in de World modus, maar wat weinig in de Party modus. Gelukkig maken de geweldige minigames dit gemis ruimschoots goed.

De game daagt je uit, maar zorgt er nergens voor dat je je opgejaagd voelt. Kortom, Nintendo heeft met deze game naast de enigszins teleurstellende 1 2 Switch gelijk weer een geknipte party- en puzzelgame te pakken voor ieder moment. Voor die twintig euro is dit dan ook een titel die je niet mag missen!