Smoke and Sacrifice Review - Een overlevingstocht in de onderwereld

Review
zondag, 27 januari 2019 om 13:00
xgn google image
Mensenoffers brengen: de Azteken, Maya’s en Inca’s deden het omdat ze dachten dat ze zo de goden goed stemden. In deze Smoke and Sacrifice review vormt een offer het thema van de avonturengame, specifieker de zoektocht van een moeder naar haar geofferde zoon. Een zoektocht die je onderdompelt in een geweldige wereld met een dijk van een indiegame tot gevolg.
In Smoke and Sacrifice kom je in een klein boerendorpje terecht dat omringd is door onvruchtbare en bevroren grond. De zon schijnt al jaren niet meer en het enige licht en warmte komen van de Sun Tree. De steampunkachtige metalen takken van de boom staan door de hele gemeenschap heen verspreid en zorgen voor de groei van de gewassen. Een appel of een krop sla groeit niet in het donker en daarom zijn de takken van levensbelang.

Rituele offers

Ze worden dan ook aanbeden door de inwoners van het dorp. Volgens de priesters van het dorp eist de Sun Tree om de zoveel tijd een specifiek offer in de vorm van een eerstgeboren kind. De offerkinderen worden via een laser op een offerplateau ritueel aan de Sun Tree geofferd. Op een dag is het tijd voor een nieuw offer.
Dit keer is de baby van de jonge moeder Sachi aan de beurt. Hoewel Sachi instemt met het offer, ruikt ze onraad. Ze vermoedt ze dat er meer speelt dan een simpel offer om het land vruchtbaar te houden. Als ze op onderzoek uit gaat om haar vermoedens te bevestigen komt ze via een laser in een duistere wereld terecht waarin allerlei vreemde wezens rondwaren. Op dat moment begint een avontuur in een onderwereld van minimaal 20 uur waarin overleven centraal staat. In die uren krijg je voor ongeveer 20 euro heel veel avonturengame voor je geld.
Smoke and Sacrifice review

Geesten in de nacht

De wereld waar Smoke and Sacrifice je mee naartoe neemt kent een schilderachtige sfeer met toffe handgetekende graphics. Alles op het scherm is tweedimensionaal met een top down perspectief zoals in de klassieker Zelda ook het geval was. Het leidt tot een mooi geheel dat je, samen met de betoverende soundtrack, laat smullen van diverse prachtige omgevingen van ijslandschappen tot industriële gebieden. De wereld is gedurende de dag prachtig en op dat moment ook het veiligst om te doorkruisen.
Gedurende de dag lopen er in de wereld er vijanden rond zoals robots, grote bewakers, kwal-achtige wezens en ander gespuis, maar deze staan qua gevaar in schril contrast met hetgeen de nacht brengt. Zodra het dag-en nachtsysteem in de game overschakelt naar de nachtelijke uren wordt het landschap namelijk in een dichte, giftige mist gehuld. Hierin komen de engste wezens tevoorschijn zoals geesten en enorme witgekleurde vleermuizen. Los van de giftige mist die je langzaam dood maakt, jagen deze wezens je op en als je niet oplet zul je binnen twee of drie klappen opgeven. Het zou zomaar een scène uit Stephen Kings The Mist kunnen zijn.
Tussen al deze wezens dolen de Drear, droevige, mensachtige slaven, rond. Zij zijn vriendelijk en zullen je op weg helpen. Al snel ontdek je door met deze wezens te praten dat er in de onderwereld sprake is van slavernij waarbij de priesters de Drear gebruiken om de Sun Tree actief te houden. Ze leren je in het begin van de game hoe je aan kunt vallen en inkomende aanvallen kunt ontwijken. Dingen die behoorlijk handig zijn om te weten in deze gevaarlijke wereld.
Smoke and Sacrifice review

Craften om te overleven

De Drear leren je daarnaast dat je met een net vuurvliegjes kunt vangen die je vervolgens in een holle bloem kunt stoppen om zo een lantaarn te maken. Met deze lantaarn kun je ’s nachts de giftige mist en de wezens daarin op afstand houden en zo je kansen op overleven vergroten. Gaandeweg de game vordert leren de Drear je nog veel meer dingen die je kunt maken en onthullen telkens een stukje van de geheimen die je uiteindelijk naar je zoontje zullen leiden. Daarnaast vragen ze steeds of je dingen voor ze wil doen (als zijmissies) en dat wordt al snel eentonig.
Het craften is een essentieel onderdeel van Smoke and Sacrifice. Drankjes om je leven bij te vullen vind je niet zomaar onder een willekeurige steen. Nee, je moet álles zelf maken door onder andere planten, takken, metaal en botten te verzamelen. Daarnaast zijn dierlijke materialen vaak benodigd om dingen te maken en is het gebruik van een werkbank of een pot om in te koken niks geks.
Veel dingen die je vindt hebben een beperkte houdbaarheid en de wapens of kleding die je maakt kan allemaal stuk. Al je harde werk zoals het verslaan van vijanden en het verzamelen van spullen op gevaarlijke plekken, is dan voor niets geweest. Je moet dan ook constant bezig zijn met wat je in je rugzakje hebt en wat de staat hiervan is.
Smoke and Sacrifice review

Geweldig van opzet, maar niet perfect

Dit maakt Smoke and Sacrifice tot een geweldige survival game met een behoorlijk uitgebreid craftingsysteem, maar ook meteen een behoorlijk moeilijke game. Je moet telkens op je spullen letten, vijanden in de gaten houden en bent daarbij niet de sterkste persoon. Elke vijand, overdag of ’s nachts, kan je einde betekenen als je niet weet wat je doet en niet de juiste spullen bij je hebt.
De uitdaging van de game wordt nog eens verhoogd doordat je je voortgang handmatig moet opslaan, iets waarvan we je aanraden dat zo vaak mogelijk te doen. Zodra je dit niet doet, ga je terug naar je laatste savepunt als je doodgaat en verlies je alle voortgang. Dit kan zomaar een terugval van enkele uren betekenen als je savepunten overslaat, wat frusterend is. Zeker omdat je niet altijd weet hoe je op bepaalde plekken kunt komen.
Smoke and Sacrifice werkt namelijk niet met een kaart. Althans, geen kaart die op je scherm staat terwijl je loopt. Je hebt wel een kaart waarop de door jou ontdekte gebieden weergegeven worden, maar die kan alleen gebruikt worden in een apart scherm. Als je rondloopt zonder de kaart te raadplegen heb je geen idee waar je naartoe wandelt. Het gevolg is dat je soms compleet de verkeerde kant op loopt.
Gelukkig is het geen kwelling om een uurtje langer in de wereld rond te lopen en nog even dat ene donkere hoekje te ontdekken. Wie weet vind je net dat ene voorwerp dat je nodig hebt om verder te komen in een zijmissie. Pas wel op, want in de duisternis zit een ongeluk in een klein (donker) hoekje.
Smoke and Sacrifice review

Smoke and Sacrifice Review – nagenoeg complete survival indie

Smoke and Sacrifice is een survivalgame die je met al zijn charmes van het begin tot het eind blijft boeien. Het verhaal is niet heel diepgaand, maar de wereld waarin je terecht komt is met zijn bewoners en diverse omgevingen de gehele rit interessant. Al een ware MacGyver leer je allerlei dingen in elkaar knutselen die je helpen overleven in een uitdagende onderwereld.
De game kent wel wat minpunten, waaronder de beperkte houdbaarheid van je spullen, het ontbreken van een map op je scherm en enkele kleine andere dingen die niet noemenswaardig zijn. Desondanks is de reis van Sachi er een om dik 20 uur van te smullen! En dat voor maar 20 euro!
Cijfer: 8