In 2006 kwam Sky Force Reloaded naar iOS en Android. De game bracht de klassieke arcade actie uit games als Tyrian, Gradius en R-Type, inclusief de vreselijke moeilijkheidsgraad, naar de smartphones. Logischerwijs werd de game een dikke hit. Maar Infinite Dreams stopte niet bij een mobiele release.

Sky Force Reloaded Switch Review

Alles wat beweegt moet neer

In 2014 is de game met een prijskaartje van slechts 10 euro naar Steam en de consoles gekomen. Nu kun je voor datzelfde geld ook op de Switch de strijd aan gaan tegen complete legers tanks, vliegtuigen en ander militair gespuis. Zoals de meeste vertical scrolling shooters bestuur je een vliegtuig en moet je het in je eentje op nemen tegen honderden vijanden. Hoe? Door te knallen en slim te bewegen.

Want in de 13 levels van Sky Force Reloaded is nagenoeg alles wat beweegt wel iets wat jou kapot wil krijgen. En dus is het jij of zij. Al slingerend tussen alle kogels door, schiet jij de ene na de andere piloot richting het Walhalla en knal je minstens net zoveel tanks naar hun grootje. Een sterke besturing is daarbij essentieel.

Gelukkig zit dat ook bij deze Switch versie van Sky Force Reloaded goed of je nou met de Joy Cons (niet op beweging) of met een pro controller speelt. Je vliegt heerlijk soepel heen en weer tussen de barrage van kogels, laserstralen en vliegende tegenstanders door, terwijl je naar hartelust door knalt. Het klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Sky Force Reloaded daagt je uit en verwent je tegelijkertijd.

Sky Force Reloaded Switch Review

Soepel over je scherm glijden

Waar de game je telkens een prachtig level voorschotelt tegen een ijzersterke soundtrack, geeft de game geen genade als het op de gameplay aankomt. Ieder van de vijanden kan je zonder pardon neerschieten en dus moet je minutieus te werk gaan om ze uit te schakelen. Daarbij moet je proberen om zoveel mogelijk sterren uit gevallen tegenstanders te verzamelen. En als dat nog niet genoeg is moet je ook nog eens burgers redden.

Dat brengt behoorlijk wat timing met zich mee. Want wanneer ga je aan de kant voor die kogel en wanneer kies je ervoor om een burger te redden? Je moet vooruit denken en soms bijzonder snel reageren op de vijand. Bovendien ben je in het begin van de game niet uitgerust met fatsoenlijke wapens of een dik schild.

Dus zul je jezelf vaak genoeg naar de bodem zien storten om vervolgens in de hangar op de wereldmap upgrades te kopen. Daarvoor heb je tenslotte al die sterren verzameld in de levels. Dit versterken van je vliegtuig om vervolgens een level opnieuw te spelen werkt verslavend. En daar ligt de kracht van Sky Force Reloaded.

Sky Force Reloaded Switch Review

Dubbele chaos, dubbel plezier

Maar uiteindelijk zal het toch een beetje gaan frustreren dat je voor de vijfde of zesde keer hetzelfde level moet doorlopen. Sky Force Reloaded leent zich dan ook het beste voor korte sessies. En bij deze Switch versie komt het dan goed van pas dat je ook makkelijk even onderweg het luchtruim kunt kiezen.

Een andere manier om de frustratie de kop te bieden is om de game samen met een wingman te spelen. Sky Force Reloaded kent namelijk een offline co-op modus die je de game laat doorlopen met een vriend of vriendin. En dan wordt de chaos compleet.

Op die manier heb je dubbele vuurkracht én kun je tactischer te werk gaan. Ieder kan één kant van het scherm onder zijn hoede nemen en daar de vijanden neermaaien. Of de een schiet alles wat voorbij komt neer, terwijl de ander ondersteunt en zich op de burgers richt. Hoe dan ook, de game is vele malen leuker met zijn tweeën.

Sky Force Reloaded Switch Review

Sky Force Reloaded Switch Review – Achterlijk verslavend

Sky Force Reloaded is een erg sterke game die je vastpakt, of je nou alleen bent of met een vriend of vriendin speelt. De game ziet er heerlijk uit op de Switch en speelt net zo soepel weg als de versie voor andere consoles. En de game leent zich op de Switch nog veel beter voor korte sessies.

Even in de trein een vluchtje door vijandelijk gebied, het is heerlijk. En gaandeweg word je steeds sterker. Dus blijf je terugkomen voor meer. En dat is precies wat een game in vogelvlucht moet bieden.