Sid Meier's Civilization V: Gods & Kings Review

Review
maandag, 18 juni 2012 om 14:00
xgn google image
Ontwikkelaar Firaxis Games voegt met de Gods & Kings uitbreiding Nederland toe aan Civilization V. En een spel waarmee je als Nederland kunt spelen, kan niet slecht zijn. Ofwel?
Sid Meier's Civilization V wordt door velen beschouwd als het beste spel uit de reeks. Het is dan ook verwonderlijk dat deel vijf anderhalf jaar na dato nog steeds geen grote uitbreiding heeft gekregen. Gelukkig komt hier nu verandering in, met de komst van Gods & Kings. Zoals de titel doet vermoeden, komen er heel wat religies, volkeren en andere opties bij. Gods & Kings is echter geen zogenoemde stand alone uitbreiding, dus je moet wel in het bezit zijn van Civilization V. In onze impressie waren we enthousiast over Gods & Kings, of dat nu ook nog is, lees je hier.
Een religieuze ervaring
Religie was altijd al aanwezig in de voorgaande Civilization games, maar ontbrak in deel vijf. Gods & Kings brengt religie weer helemaal terug, al is het in een nieuw jasje. Religie werkt, net zoals cultuur, met een puntensysteem. Bepaalde gebouwen en sociale maatregelen leveren elke ronde nieuwe punten op. Wanneer je genoeg punten hebt, kun je een Pantheon bouwen. Afhankelijk van waar je stad en Pantheon zich bevinden, zul je andere goden kunnen aanbidden. Zeegoden bevinden zich aan de kust en de goden van het woud kun je aanbidden bij bosrijke gebieden. Elke religie brengt ook voordelen met zich mee. Zo zullen bijvoorbeeld zeegoden er voor kunnen zorgen dat je meer vis vangt.
Een Pantheon zorgt ervoor dat je je religie verder kunt uitbouwen en bepalen morele keuzes kunt maken. Na verloop van tijd kun je uit een enorm aantal religies kiezen waaronder Christendom, Judaïsme en Islam. Het is ook mogelijk om je religie een eigen naam te geven. In totaal zijn er twee soorten religies: Founder religies en Follower religies. Beiden hebben bepaalde voordelen. Founder religies geven je allerlei leuke extra's wanneer je religie meer volgelingen krijgt. Follower religies geven dan weer bonussen aan de volkeren en de mensen die je religie ook volgen.
Onderdrukt
Net zoals in de Total War franchise is het nu ook mogelijk om missionarissen op pad te sturen. Deze eenheden mogen straffeloos grenzen overschrijden om mensen te bekeren tot jouw religie. Na verloop van tijd zullen bepaalde religies erg grote gebieden innemen en zodoende landen met kleine religies onder druk zetten. Andere landen zullen je beoordelen op je geloof maar zullen gedwongen worden om hun nationale religie aan te passen als je te machtig wordt. Religie brengt heel wat voordelen met zich mee als je er goed gebruik van maakt. Als je de juiste geloofsovertuigingen kiest, zul je elke ronde flink wat geld of militaire voordelen verdienen. Het is dus erg handig om vanaf het begin al een plan te hebben voor je religieuze toekomst.
Spionage
Je religie kun je al vanaf het begin bepalen maar om spionnen in te zetten, moet je wachten tot een land de Renaissance bereikt. Spionnen kunnen tal van nuttige opdrachten uitvoeren. Je kunt spionnen sturen naar vijandige steden om informatie te winnen. Ze kunnen technologie stelen en perfect zeggen wat andere steden aan het bouwen zijn. Je kunt dankzij spionnen zelfs zien welke richting een vijandig leger opgaat. Spionnen kunnen ook opstanden veroorzaken. Dit voegt een hele nieuwe dimensie toe aan Civilization V. Je moet de hele tijd kiezen of je spionnen wegstuurt, of net in je eigen steden houdt om vijandige spionnen te vatten. Het is altijd weer spannend wanneer een spion gevat wordt. Want dan is de kans namelijk groot dat er een oorlog uitbreekt.
Betere slagvelden
En die oorlogen zijn heel wat beter geworden. In het verleden waren troepen relatief zwak en was de winnaar van een veldslag al na één ronde bekend. Oorlogen duurden op die manier nooit erg lang. Door simpelweg een grote lijn troepen te maken kon je iedereen neerslaan, wat voor heel wat irritatie zorgde. Dit probleem is van de baan aangezien troepen heel wat sterker zijn geworden. Een slagveld duurt nu meerdere rondes waardoor je de kans krijgt om te vluchten wanneer je aan de verliezende hand bent. Op die manier kun je vijandige troepen in een val lokken door ze te flanken met een ander leger. Deze aanpassing was broodnodig en vraagt meer tactisch inzicht wanneer je aan een oorlog begint. Minpunt blijft wel dat de AI nog steeds niet geweldig is in het oorlogvoeren.
Nederland hoort er weer bij
Daar eindigen de nieuwe opties niet, er zijn nu ook negen nieuwe beschavingen beschikbaar gemaakt, waaronder Nederland. Nederland beschikt over een krachtige vloot en weet heel wat schade te doen met de watergeuzen die onder andere werden ingezet in de Tachtigjarige Oorlog. William I staat aan het hoofd van Nederland en hij kan polders oprichten en winstgevende handelsroutes opzetten met de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Naast Nederland zijn ook Carthago, Byzantium, Oostenrijk, de Kelten, Ethiopië, de Maya's , Zweden en de Hunnen toegevoegd aan het geheel.
Elke nieuwe beschaving komt met eigen unieke mogelijkheden en troepen. Zo zijn er onder andere schepen toegevoegd die andere schepen kunnen enteren. Havens zijn ook niet meer veilig aangezien deze overgenomen kunnen worden door een vloot. Om af te ronden zijn er nog drie nieuwe scenario's genaamd 'The Fall of Tome', 'Into the Renaissance' en 'Empires of the Smokey Skies'. Stuk voor stuk zijn deze erg leuk en verlengen de speeltijd weer met heel wat uurtjes.
Een complete uitbreiding
Civilization V: Gods & Kings is een van de meest complete uitbreidingen die wij hebben gezien. Religies zijn weer helemaal terug en spelen een belangrijke rol. Ook de nieuwe beschavingen, waaronder Nederland, zorgen voor genoeg vernieuwing en dankzij de sterkere troepen kun je slagvelden uitvechten die meerdere rondes duren. Spionnen geven het geheel een extra dimensie waardoor je steeds op je hoede moet zijn. De AI is niet veel slimmer geworden en reageert soms vreemd op bepaalde acties. Dit is echter slechts een klein minpuntje in een zee van pluspunten. Gods & Kings ligt op 22 juni in de rekken voor 29,99 euro en is een absolute aanrader voor iedereen die al in het bezit is van Civilization V.
Cijfer: 9