Shovel Knight Review

  Wat zou jouw ultieme wapen zijn in geval van nood? Een samoeraizwaard of een kruisboog misschien? Beide goede keuzes, maar voor Shovel Knight is er maar één wapen goed genoeg: een schep. Hoe kan het ook anders met zo een naam. Is een simpele schep genoeg om een kwaadaardige tovenares te verslaan?

  Shovel Knight is een game die tot stand is gekomen door Kickstarter. Ontwikkelaar Yacht Club Games startte het project om een echte retro-ervaring te maken. Gamers over de hele wereld zagen dat wel zitten en een maand later had Shovel Knight vier keer meer opgehaald dan nodig was. Fast forward naar nu en we kunnen eindelijk deze retrogame uitproberen.

  Een verdrietige ridder

  Al sinds tijden zijn Shovel Knight en Shield Knight een power koppel als het op avonturen aankomt. De twee kunnen werkelijk alles aan en ze hebben samen dan ook de tijd van hun leven. Hun gelukzaligheid komt tot een bruut einde wanneer de twee de Tower of Fate verkennen en een duister amulet hen vervloekt. Als Shovel Knight wakker wordt, is Shield Knight nergens te bekennen.

  Shovel Knight besluit zijn schep op te hangen en het avonturieren op te geven. Tijdens zijn afwezigheid komt er echter een gemene tovenares naar voren die het hele land in haar macht houdt. Iemand zal haar moeten stoppen en Shovel Knight besluit dat hij dat maar moet doen.

  Shovel Knight graaft op zijn gemak een schat op

  Een flinke uitdaging

  De weg naar de Tower of Fate is een flinke uitdaging, maar gelukkig is de dappere ridder wel wat gewend. Hopelijk kun je als gamer ook nog wat aan, want games waren vroeger een stuk moeilijker dan tegenwoordig. Shovel Knight is een ware ode hieraan en met de uitdaging zit het dan ook helemaal goed.

  Soms is het zelfs een beetje té moeilijk, waardoor je naar het scherm zit te schreeuwen omdat iets maar niet wil lukken. Frustrerend hoor! Wanneer je doodgaat verlies je namelijk ook nog eens een hoop centjes. Zit je dus ergens vast dan ben je een groot deel van je fortuin kwijt voordat je bij het volgende checkpoint weet te komen.

  Dat geld heb je juist zo hard nodig om upgrades te kopen. Je kunt een geit betalen om meer hartjes te krijgen bijvoorbeeld, maar ook meer magie kopen, betalen voor een betere schep of je harnas upgraden. Hoe verder je komt, hoe sneller het geld binnenstroomt, maar één moeilijk stuk kan dus een flinke deuk maken in je inkomen.

  Shovel Knight in gevecht met een vijand

  Unieke levels en eindbazen

  Voordat je bij de Tower of Fate aan kunt kloppen moet je acht kastelen met bijbehorende eindbaas overmeesteren. Het is knap gedaan hoe ieder level compleet uniek is ten opzichte van de andere levels. Iedere eindbaas heeft zo zijn thema en daar is het hele kasteel op gebaseerd. Er is een level dat zich onderwater afspeelt, eentje hoog in de lucht en een ander staat helemaal in het teken van de dood.

  Hierdoor zul je je geen moment vervelen. Ieder moment is uniek en het is puur genieten om te zien hoe het volgende level is ingericht. Shovel Knight heeft dan wel een 8-bit uiterlijk, de game ziet er prachtig uit. Er zit detail in ieder hoekje en gaatje.

  De levels zijn trouwens in meerdere volgordes te spelen. Je kunt zelf een kasteel kiezen op een kaart zoals in Super Mario Bros. 3. Op de kaart vind je soms ook levels die puur bestaan om meer geld te verdienen. Daarnaast zullen er random vijanden op de kaart verschijnen voor een extra baasgevechtje tussendoor. Erg leuk gedaan.

  Shovel Knight in een betoverende omgeving

  Shovel Knight is de ultieme retrogame

  Sowieso is Shovel Knight gewoon een erg leuke game om te spelen. Alle goede punten uit games als Zelda II, Mega Man en Castlevania zijn meegenomen, maar alle minpunten hebben ze verstandig buiten beschouwing gelaten. Shovel Knight is de ultieme retrogame geworden.

  Iedereen die vroeger op de NES of SNES graag platformers speelde, zal zich gegarandeerd vermaken met deze game. Wanneer je Shovel Knight speelt voel je de nostalgie naar boven borrelen en kun je puur genieten. Dan maakt het ook niet meer uit dat je je centjes verliest, want zodra je een stukje verder komt ben je al die frustratie weer kwijt.

  De 3DS doet er dan nog een schepje bovenop door de omgevingen in drie dimensies weer te geven. Van een 2D platformer verwacht je normaal gesproken niet dat er veel in 3D is. In Shovel Knight zijn de achtergronden opgebouwd uit meerdere lagen waardoor er een duidelijk diepte-effect aanwezig is. Hierdoor word je nog makkelijker de game in gezogen.

  Shovel Knight gebruikt zijn schep om te platformen

  Een feilloze game

  Shovel Knight heeft alle ingrediënten om een game fantastisch te maken. Er is meer dan voldoende uitdaging aanwezig om je aandacht erbij te houden. Daarnaast zijn alle levels uniek en een genot om te spelen. De game ziet er prachtig uit met zijn 8-bit jasje en weet je te doen verlangen naar de games van weleer.

  Is er dan helemaal niets mis met Shovel Knight? Nee, de game is technisch vrijwel perfect. Het kan vervelend zijn als je je geld kwijtraakt wanneer je een aantal keer doodgaat, maar hoe frustrerend dat wordt is afhankelijk van je eigen skills. Ben je zo pro dat je niet doodgaat, dan hoef je je geen zorgen te maken. Shovel Knight is een game die je absoluut gespeeld móét hebben!

  9

  De plus- en minpunten

  • Beste platformer sinds tijden
  • Meer dan genoeg uitdaging
  • Unieke levels en eindbazen
  • Wekt een hoop nostalgie op
  • Frustrerend wanneer je je geld kwijtraakt

  Shovel Knight

  Verkijgbaar vanaf 5 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.