Samsung Galaxy Smarttag 2 Review - Nooit meer je koffer kwijt

Review
woensdag, 22 november 2023 om 15:00
smarttag2f1699628188
Wie heeft er niet met een metalen Postbank plaatje aan zijn sleutelbos rondgelopen, in de hoop zijn verloren sleutels weer via de post terug te krijgen? Tegenwoordig doen we wat anders: een smarttag aan je bos of in je reiskoffer en je raakt je spullen nooit meer kwijt! Samsung heeft nu de tweede versie van zijn Smarttag uitgebracht, met een opvallende design-keuze. Is dat enorme oog nu juist handig of niet? Je leest er alles over in onze review.
Wie op reis gaat heeft meestal één grote vrees: wat als je koffer kwijt raakt? Ook notoire sleutel-verliezers of baasjes van weglopende huisdieren hebben vaak de angst om hun dierbare hond, kat of spullen permanent kwijt te zijn. Voor wie zijn spullen of huisdieren snel weer terug wil kunnen vinden, heeft Samsung de Smarttag op de markt gebracht, uiteraard als tegenhanger van Apple's Airtag.
Inmiddels is de SmartTag aan zijn tweede versie toe, dus hoog tijd voor ons om dit slimme device eens aan een grondige test te onderwerpen. Kan je nu echt makkelijk je spullen traceren en terugvinden, en zijn die tags inderdaad zo handig als gedacht? Lees mee in onze review.

Kenmerken

Het oog wil ook wat

Wie de SmartTag2 voor het eerst ziet, valt één ding meteen op. Bijna de helft van de tag bestaat uit een groot oog met metalen rand. Ook het vorige model SmartTag had een oogje, maar die was met enkele millimeters een flink stuk bescheidener. De SmartTag2 heeft een oog van ongeveer een centimeter met een metalen rand. Dit oog heeft vooral praktisch nut: met dit oog kan je je SmartTag makkelijk vastmaken aan de halsband van je huisdier of vastmaken aan een koffer.
Uiteraard kan je ook zonder oog uit de voeten, Apple's Airtag gebruikt bijvoorbeeld geen oogje, maar daar kan je dan weer een hoesje voor gebruiken. Door het grote oog lijkt de SmartTag2 ook meteen een flink stuk groter, maar wie de diverse tags van Samsung en de concurrentie naast elkaar legt, ziet dat dat enorm meevalt.
De SmartTag2 is bijvoorbeeld een stuk dunner dan zijn voorganger en is door zijn langwerpige ontwerp ook een stuk smaller geworden. Alles beschouwd is er over de vormgeving van de SmartTag2 goed nagedacht, al had het oog wat ons betreft prima een stukje kleiner mogen zijn, zonder functionaliteit te verliezen.
Naast het oog bestaat de SmartTag2 uit een hardplastic behuizing met aan de voorkant een verborgen knop. Deze knop heeft twee functies: kort indrukken en langer ingedrukt houden. De acties die daarbij horen zijn programmeerbaar via de Android SmartThings app van Samsung. Deze app is bedoeld om je smart home aan te sturen.
Het is dus mogelijk om (eenvoudige) acties uit te laten voeren. Een andere praktische functie is om de knop op de SmartTag2 te gebruiken als alarmknop. Je kan immers een tekstbericht naar een zelf gekozen noodnummer laten sturen. Zo is de SmartTag2 ook nuttig als je je spullen niet kwijt bent, maar je onderweg door wat lugubere buurten moet.
1000008324f1699867869

Inschakelen en gebruik

Voordat de SmartTag2 aan het werk kan, moet je hem eerst inschakelen. Dat gaat eenvoudig: als je hem voor het eerst uit de verpakking haalt, haal je een berschermingsfolie uit de tag, waarna de batterij ingeschakeld wordt. Als je Samsung telefoon in de buurt lig en Bluetooth ingeschakeld is, zal de SmartTag2 meteen herkend en geïnstalleerd worden. Ook wordt de firmware meteen geüpdatet (dit kan wel een paar minuten duren, de update moet via bluetooth naar de tag gestuurd worden), waarna de tag klaar is voor gebruik.
De SmartTag2 maakt geen gebruik van GSM of GPS, dat zou te veel beslag leggen op de batterij. In plaats daarvan maakt De SmartTag2 gebruik van een eigen netwerk, bestaande uit alle Galaxy toestellen ter wereld. Hierdoor is er (vrijwel) nooit gebrek aan ijkpunten, waardoor je eigenlijk altijd weet waar je tag zich bevindt.
Uiteraard hebben we hierbij de proef op de som genomen en een aantal reizen afgelegd door Nederland, waarbij ons eigen Galaxy toestel niet in de buurt was. Resultaat is dat vooral tijdens het reizen met een auto er soms langere perioden zijn waarop de SmartTag2 geen connectie kan maken. Zodra de snelweg verlaten wordt, kan de tag al snel weer zijn locatie doorgeven. Tijdens een treinreis is dit geen enkel probleem, dan is er vrijwel altijd wel iemand met een Samsung toestel in de buurt.
Ook hebben we 'verstoppertje' gespeeld, waarbij we op zoek gingen naar een verborgen Tag. Interessant hierbij is dat je gebruik maakt van twee verschillende communicaties. Eerst moet je vertrouwen op de lange-afstandsdetectie via het Samsung netwerk, maar zodra je in de buurt komt maakt de Tag contact met je eigen telefoon en geeft een signaal af.
Op dat moment kan je overschakelen naar 'dichtbij zoeken', waarbij je mobiel in een soort geigerteller verandert. Je toestel geeft de signaalsterkte aan en of die sterker of zwakker wordt. Zo ben je in no-time vlak bij je SmartTag2 aangekomen en heb je je uitrusting of huisdier teruggevonden.
Kan je nog steeds je tag niet terugvinden, dan kan je hem ook een melodietje af laten spelen. Zo kan je dus altijd op verschillende manieren je spullen terugvinden.
Dat kan ook andersom: door de instelling 'waarschuwen bij achterlaten' krijg je een melding als je tag te ver bij je vandaan komt. Zo vergeet je je spullen dus ook niet meer als je bij iemand op bezoek bent!
smarttag2f1699868407

Samsung SmartTag2 Review: eenvoudige beveiliging voor slordevossen en chaoten

Voor wie regelmatig zijn sleutelbos kwijt is of wie bang is zijn tas op Schiphol niet terug te krijgen, is de SmartTag2 een ideale oplossing. Je maakt hem eenvoudig vast en kan hem vergeten, tot je hem weer nodig hebt.Voor iedereen die graag dat extra beetje zekerheid wil, of graag hulp heeft bij het terugvinden van de sleutels, is deze SmartTag2 een uitkomst.
De dekkingsgraad is uitstekend en de opties om de tag terug te vinden zijn divers en toereikend. Met een aankoopprijs van net geen 40 euro (4 stuks voor 120 euro), is dit een handige gadget, die eigenlijk niet mag missen ter beveiliging van wat van waarde is.
Cijfer: 8.5