Rogue One: A Star Wars Story Review - Een perfect begin

Review
dinsdag, 13 december 2016 om 18:00
xgn google image
Rogue One, de eerste van de zogenaamde anthologie films en een begin om het Star Wars verhaal in te vullen. Met Rogue One worden er vragen beantwoord waar tot op heden weinig over bekend was. Rogue One geeft antwoord op vragen waarmee Star Wars fans zitten. De Rogue One review behandelt alles wat je van de film kunt verwachten.
Voordat Disney Lucas Arts overnam bestond het Star Wars universum uit een grote lading boeken. Na de overname besloot Disney het zogenaamde Star Wars EU op te heffen, waardoor veel achtergrondverhalen onbekend werden. Met de aangekondigde anthologie films probeert Disney het universum uit te breiden en de ontbrekende stukken verhalen te vertellen.
Rogue One is de eerste van de Anthologie films en werd aan gekondigd als de film die 'War' in Star Wars zou zetten. Maar heeft de film deze beloofte waargemaakt? Lees hier de volledige review.
Rogue One review

Een sterk begin

Omdat Rogue One: A Star Wars Story geen Star Wars saga film is ontbreekt de beroemde ‘story crawl’, daardoor wordt neemt de film je meteen mee in een actiescene. We zien een gezin op een boerderij waarover een imperiaal schip vliegt. Al snel komen we erachter dat het gaat om het gezin van ons hoofdpersonage Jyn.
Uit het schip komt een statische man, het blijkt te gaan om Orson Krennic (gespeeld door Ben Mendelsohn).Orson Krennic, hoofd van het Imperiale wapenprogramma, confronteert de vader van Jyn, Galen Erso (gespeeld door Mads Mikkelsen). Dit vanwege zijn kennis van het nieuwe grote wapen van The Empire. Galen wordt verzocht mee te werken aan het maken van het nieuwe wapen, dat uiteindelijk zal uitgroeien tot de bekende Death Star.
De openingsscenes zorgen voor een sterk begin van de eerste anthology film. Het verhaal wordt meteen duidelijk en geeft ons hoofdpersonage Jyn een duidelijk pad om op te lopen. Het begin van de film zet je meteen aan het denken over wat Jyn in de toekomst zal gaan doen.
Rogue One review

Een avontuur vol onwaarschijnlijke helden

Nadat Jyn zich bij de rebellen heeft aangesloten gaat ze op zoek naar haar vader. Maar om bij haar vader te komen moet ze eerst langs bij Saw Gerrerra (gespeeld door Forest Whitaker). Samen met Cassian Andor (Diego Luna) en K-2SO (Alan Tudyk) gaat Jyn op zoek naar Saw Gerrerra die meer weet over haar vader.
De zoektocht brengt hen naar de planeet Jedha, waar ze meer karakters leren kennen die hen uiteindelijk zullen helpen hun doel te bereiken. Hoewel er veel verschillende karakters worden geïntroduceerd, voelen alle personages goed aan. Geen enkel personage voelt leeg aan, waardoor er in elk personage wel iets herkenbaars te zien is.
Neem bijvoorbeeld K-2SO, een opnieuw geprogrammeerde statistieken robot. K-2SO vervult de rol die gelijkwaardig is aan C-3PO. Hij geeft verschillende grappige antwoorden, omdat hij sarcastische opmerkingen niet begrijpt en omdat hij graag de kansen van de situaties berekent.
K-2SO zal waarschijnlijk een van de favoriete karakters uit de film worden, al zullen er ook personages zijn waaraan je je een beetje kunt ergeren. Neem bijvoorbeeld Bodhi Rook (Riz Ahmed) een ex-piloot van The Empire. Toch is het acteerwerk fenomenaal. Elk personage spat van het scherm. Geen enkel persoon komt raar over en dat is toch wat voor een Star Wars fan puur genieten is!
Rogue One review

Actie alom

Ondanks dat iedereen van het scherm spat, moet helaas wel geconcludeerd worden dat niet elk karakter de nodige ontwikkeling heeft meegekregen op de tekentafel. Want hoewel het acteerwerk van Rook uitmuntend is, is de onlogische ontwikkeling van zijn verhaal een voorbeeld van iets wat er met meerdere personages gebeurt.
De karakterontwikkeling van enkele karakters wordt op een lager pitje gezet om zo ruimte te maken voor de verschillende actiescènes. De actiescènes zijn dan ook de sterke punten van de film, ze laten je namelijk een hele andere kant van de al bekende oorlog zien!
In zowel de prequel als de originele trilogie staan de Jedi centraal. De Jedi zijn uiteraard geen gewone personen, ze zijn een stuk krachtiger en daarom zul je niet gauw bang zijn dat zij zichzelf zullen bezeren. In Rogue One staat de ‘gewone mens’ centraal en zij zijn een stuk fragieler dat de Jedi.
De actie voelt daarom veel intenser aan, dit komt vooral omdat je je meer in deze personen kunt verplaatsen. Een personage als Chirrut Imwe (Donnie Yen), maakt je daarom heel ongerust. Imwe is een blinde monnik die de force gebruikt om zich te oriënteren, maar telkens als er veel vijanden tegenover hem staan, zul je je wel twee keer achter je oor krabben hoe hij zich weer uit deze situatie gaat redden.
Rogue One review

Alles wat een Star Wars film moet hebben

Het angstige gevoel komt op meerdere momenten terug. Telkens als de hoofdpersonen op een nieuwe planeet voet zetten, zul je je afvragen wat er nu op ze te wachten staat. Dit komt vooral naar voren wanneer de hoofdpersonen afreizen naar Eaudu. Eaudu is een donkere, mistige planeet waar je bijna geen hand voor ogen ziet. De omgevingen versterken het verhaal, wat allemaal extra kracht wordt bijgezet met uitmuntende muziek.
Er wordt gebruikt gemaakt van oude nummers, waarvan sommige net even zijn aangepast. Maar er is uiteraard ook nieuwe muziek in de film te horen. Op deze manier voelt alles vertrouwd aan.
Met de plotselinge verschijning van bekende personages en het opduiken van onder andere bekende rassen voelt Rogue One als een echte Star Wars film. Met een einde dat precies aansluit op Star Wars: A New Hope, krijgt dat Star Wars gevoel helemaal een boost.
Rogue One review

Rogue One Review - Perfecte vervanging

Rogue One geeft met zijn goedlopende verhaal en spectaculaire actiescènes de Star Wars prequel films het nakijken. Zo kan het dus ook! Met een naadloze aansluiting op de originele Star Wars film is Rogue One een perfecte vervanging voor niet geliefde prequels.
Rogue One is al met al een geweldige samenkomst van een oorlogsfilm in het Star Wars universum. Met een duidelijk verhaal en doel in het hoofd gaan de nieuwe karakters af op een bekend doel. Alles aan de film klopt en met grappige referenties naar de andere films, geeft dit een goed vooruitzicht op de andere anthologie films in de toekomst. En dankzij een sterkte soundtrack en geweldige karakters is de Stars Wars beleving nu al een hit.
Cijfer: 9