Rocket League Review - Vermakelijk en lekker chaotisch

Review
zaterdag, 25 juli 2015 om 10:45
xgn google image
Voetballen terwijl je in supersnelle auto’s rijdt, dat is Rocket League in een notendop. De game combineert elementen uit race- en voetbalgames tot een sport op zichzelf. In deze Rocket League review lees je of dat een slimme zet was.
Je zou Rocket League kunnen zien als een stereotypische mannengame. Het spel bevat immers twee dingen waar veel heren dol op zijn: voetbal en auto’s. Gelukkig is Rocket League toegankelijk en vermakelijk genoeg om ook andere groepen aan te spreken. In onze Rocket League review vertellen we je de redenen daarvoor.
Rocket League Review

Eenvoudig

Het doel van het spel is direct duidelijk: zorg ervoor dat de enorme bal in het doel van je tegenstander belandt en voorkom dat deze de bal in jouw doel weet te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je de beschikking over een racewagen die de bal kan verplaatsen door er tegenaan te rijden.
Met deze wagen kun je diverse trucjes uitvoeren. Zo is de wagen uitgerust met een naverbrander waarmee je kunt boosten. Daarnaast kan het voertuig enkele of dubbele sprongen (met salto!) maken en, zoals het een goede wagen betaamt, driften om snel te kunnen draaien. Het zijn allemaal vaardigheden die je heel eenvoudig kunt gebruiken.
De besturing is namelijk zeer overzichtelijk. Met de schouderknoppen rijdt je voor- of- achteruit, terwijl de knoppen om te boosten, driften en springen netjes bij elkaar zitten. Ook kun je met een druk op de knop het camerastandpunt fixeren op de bal, of juist een vrije cameramodus activeren als je dat prettiger vindt.
Rocket League Review

Teamvorming

Dan de wedstrijden zelf. Elke match duurt vijf minuten en kan met twee auto’s tegen elkaar gespeeld worden, maar ook met teams van verschillende grootte. Zo kunnen twee teams van twee tot vier voertuigen het tegen elkaar opnemen. In totaal kan een wedstrijd dus met maar liefst acht personen worden gespeeld.
Mocht je nou graag met meerdere auto’s in een team spelen, maar net niet genoeg spelers hebben, dan kunnen de ontbrekende deelnemers vervangen worden door computergestuurde chauffeurs. Het niveau van deze AI-bestuurders kun je naar eigen voorkeur aanpassen, van ietwat onhandig tot bijzonder professioneel.
In Rocket League geldt één regel in het bijzonder: hoe meer wagens, des te meer hectiek. Het levert dan ook grappige taferelen op als alle auto’s achter de bal aan zitten, of allemaal proberen de bal in (of juist uit) een doel te tikken. Zulke chaos maakt Rocket League een heerlijke game om met lokale, maar vooral online vrienden te spelen.
Rocket League Review

Weinig controle

Die hectiek heeft wel een belangrijk nadeel: het maakt het lastig om de bal goed te raken. Doordat je, helemaal met meerdere auto’s, vaak weggeduwd wordt, heb je als speler relatief weinig balcontrole. Ook de bewegingen van de bal zelf helpen niet echt mee: deze is log en stuitert vaak net te hoog om er tegenaan te springen.
Daarnaast helpt het niet dat het soms moeilijk in te schatten is hoe hoog de bal stuitert. Het kan daardoor behoorlijk frustrerend zijn om een aanval op te zetten: als de bal net over je heen stuitert, gaan je tegenstanders ermee aan de haal en kun je weer van voor af aan beginnen. Ook moet je de bal nauwkeurig raken, anders vliegt hij alle kanten op.
Natuurlijk moet het spel niet te makkelijk worden en is een leercurve niet per se slecht. Maar als je Rocket League vergelijkt met sportgames als FIFA 15 (en het aankomende FIFA 16) merk je toch een verschil. FIFA-games zijn wat balcontrole betreft een stuk preciezer, waardoor het tempo hoger ligt. Ironisch genoeg ontbreekt dat tempo in Rocket League.
Rocket League Review

Schroeven en sleutelen

Maar samen met de muziek in de menu’s, die soms op je zenuwen gaat werken, zijn daarmee wel de belangrijkste minpunten genoemd. Met name de online wedstrijden bieden veel vermaak, helemaal naarmate je steeds beter wordt in het spel. Er zijn meerdere opties om tegenstanders te vinden en uiteraard kun je zelf ook een wedstrijdgroep aanmaken.
Gek genoeg is een van de sterkste punten van Rocket League niet terug te vinden in de matches, maar juist daarbuiten. Als een game met auto’s zou Rocket League zichzelf ernstig tekort doen zonder mogelijkheid om je bolides te aan te passen. Ontwikkelaar Psyonix wist dat maar al goed en heeft daarom een uitgebreide garagemodus toegevoegd.
Hierin kun je naar hartenlust schroeven en sleutelen aan je wagens. De effecten zijn puur cosmetisch, maar het is heel leuk om je wagen helemaal naar jouw voorkeur aan te passen. Je kunt ontzettend veel details veranderen, tot aan de kleur van het vuur uit je naverbrander toe. Ook kun je, als je in een trotse bui bent, de Nederlandse vlag op je wagen zetten.
Rocket League Review

Rocket League review: heerlijk hectische sportgame

Rocket League probeert zowel een sport- als een autogame te zijn. De game is vanwege het soms lage tempo niet het beste sportspel, maar wordt steeds leuker naarmate je de gameplay meer onder de knie krijgt. Wedstrijden in Rocket League kunnen soms heerlijk hectisch zijn, waardoor ze iets heel verslavends krijgen.
De menumuziek had wat zorgvuldiger gekozen kunnen worden, maar voor de rest is de presentatie van Rocket League dik in orde. Het beste voorbeeld daarvan is de verscheidenheid aan auto’s en met name de mogelijkheid om deze aan te passen. Daarmee biedt Rocket League meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Uiteindelijk heeft de game zijn doel zeker bereikt: met Rocket League haal je een goed uitziende titel in huis die ideaal is om samen met je online vrienden te spelen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws