Risen 2: Dark Waters Review

  Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe het voelt om een echte piraat te zijn? Risen 2: Dark Waters probeert dit gevoel zo goed mogelijk weer te geven en geeft je een ton opties om mee te werken. Of dat tot een topgame leidt, lees je hier.

  Als je iemand vraagt om een goede piratengame op te noemen, hoor je één antwoord wel erg vaak terugkomen: Sid Meier's Pirates!. Dat spel is ondertussen vijftien jaar oud en in die tijd is er maar één game geweest die piraten weer een eigen plek gaf in de game-industrie: Risen. Deze game was erg sfeervol maar kende te veel kleine fouten om mee te spelen met de grote jongens. Nu probeert ontwikkelaar Piranha Bytes het opnieuw, met de belofte dat alle vervelende fouten uit het eerste deel zijn weggewerkt. Doet Risen 2: Dark Waters het daadwerkelijk beter?

  Piraten, monsters en titanen
  Risen 2: Dark Waters is een rechtstreeks vervolg op het voorgaande spel. Samen met de andere leden van de Inquisitie, leef je in een groot fort nabij het strand. Er wordt nog steeds een strijd gevoerd tegen de Titanen, maar deze verloopt steeds minder goed. Waarom? Grote schepen met allerlei voorraadgoederen worden steeds vlak voor de kust tot zinken gebracht door grote zeemonsters. Wanneer je op een ochtend op zoek gaat naar overlevenden, ontmoet je Patty. Zij is de dochter van de gevaarlijke piraat Steelbeard en beweert een manier te kennen om de monsters het zwijgen op te leggen. Hiervoor moet ze wel op zoek gaan naar haar vader en dus trek je er samen op uit om Steelbeard te vinden. En om zijn hulp te krijgen, moet je zelf eerst een geharde piraat worden.

  Luie piraten
  Doorheen je avonturen zul je een hele hoop missies krijgen. Deze zijn meestal op verschillende manieren op te lossen. Zo kom je in het begin van de game een situatie tegen waarbij je enkele piraten weer aan het werk moet krijgen. Dit probleem kun je oplossen door ofwel te vechten tegen de piraten in kwestie, of door te praten met dorpelingen, die dan weer allerlei geheimen kunnen vertellen. Als je de nodige informatie hebt, kun je de piraten weer aan de slag krijgen met de belofte op een hoop goud, of door chantage. Tijdens het spel zul je nog tal van andere manieren ontdekken. Een haar van iemand zijn hoofd plukken om er vervolgens een voodoo pop mee te maken, heeft ook hilarische gevolgen.

  Stelende apen
  Maar je krijgt al deze opties niet zomaar in de schoot geworpen. Je moet hard werken om alle mogelijkheden te benutten. Over de hele wereld vind je mensen terug die je allerhande truckjes kunnen bijleren. Een betere piraat worden is erg duur en dus moet je de hele tijd op zoek gaan naar goud, om beter te kunnen sluipen, stelen, schieten, vechten, converseren, afdingen enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een leraar voor. Er is zelfs een man die je met apen leert werken om ze voor je te laten stelen.

  En zelfs de meest eenvoudige lessen, kosten al een handvol geld. Hierdoor is Risen 2 een frustrerend spel voor mensen die meteen alles vanaf het begin willen kunnen. Zelfs aan het einde van de game zul je niet alles hebben geleerd. Dit kan voor problemen zorgen tijdens missies. De leukste aanvallen kun je uiteraard doen wanneer je er de meeste lessen van hebt gehad. Maar sommige spelers zullen liever andere vaardigheden willen uitdiepen. Het is maar de kunst om een mooie balans te vinden. Als je niet genoeg geld stopt in de aanvalsmogelijkheden kom je later in de game gegarandeerd in de problemen.

  Vechten met je papegaai
  Daarnaast is het ook aangeraden om op vaste tijdstippen je spelverloop op te slaan. Een foute beslissing is snel gemaakt en in Risen 2 leer je vooral uit je fouten. De game houdt je hand niet vast en je moet vrijwel alles zelf uitpluizen. Leren vechten is misschien de moeilijkste opgave van deze game. Zwaardvechten voelt niet echt natuurlijk aan en werken met de camera wanneer je tegen meerdere tegenstanders aan het vechten bent, kan een hel zijn. Daar komt nog eens bij dat je erg sloom beweegt en daardoor erg slecht aankomende aanvallen kunt afweren. Jammer dus, maar op deze wijze verplicht Risen 2 je wel om vuil te vechten. Snel een pistool bovenhalen in een zwaardgevecht, kan voor een oneervolle overwinning zorgen. Zand in de ogen gooien of je papegaai in hun gezichten laten krabben, de mogelijkheden zijn groot en meer dan eens hilarisch.

  Pirates of the Caribbean
  Door het grote aantal opties dat je hebt, voel je je als een echte piraat. Maar het is de interactieve wereld die voor de echte sfeer zorgt. Vervloekte piraten, reusachtige inktvissen, overtallig gebruik van de term 'ARRRR', krabmonsters, legendes en mythes, alles wijst erop dat je een echte piraat bent. Het lijkt wel alsof je in een van de Pirates of the Caribbean films bent terechtgekomen. De wereld is ook erg groot en overal valt wel wat te ontdekken. Denk maar aan verborgen schatten of verlaten ruïnes. Op het geluid valt weinig aan te merken, al beginnen alle stemmen na een tijdje wel op elkaar te lijken.

  Kleine fouten
  En dan is er nog die ene vraag. Zijn alle kleine fouten echt uit het spel verdwenen? Nee, niet echt. De grootste fouten zijn inderdaad weg. Maar alles is verre van perfect. De lipsynchronisatie zit er soms ver naast, armen en zwaarden kunnen door muren verdwijnen en dode wezens bewegen soms nog om een of andere reden. De AI is dan wel weer grotendeels goed en realistisch. Als je door dorpen wandelt, hoor je bijvoorbeeld allerlei conversaties om je heen.

  Toch kent de AI ook fouten. Zo zal een man je doorboren met zijn zwaard als je iets te lang in zijn huis wandelt, maar heeft hij er geen problemen mee als je in zijn bed gaat liggen tot de volgende ochtend. Ofwel zijn alle piraten homofiel, ofwel is er een fout in het systeem. En iets zegt ons dat het hier om de tweede optie gaat. Gelukkig zijn dit soort fouten nooit erg storend en zul je ze eerder misbruiken naar eigen belang. De gameplay is immers al moeilijk genoeg.

  Niet voor landrotten
  Risen 2: Dark Waters is een hele verbetering tegenover het eerste deel. De perfectie is soms nog ver te zoeken, vanwege de matige camera en alle kleine fouten, die zelfs liefhebbers van het genre kan deren. Eigenlijk is Risen 2 perfect voor hardcore gamers omdat je alles zelf moet uitzoeken en slim moet nadenken over je zetten tijdens gevechten. Casual gamers zullen hier geen lol vinden. Het grootste pluspunt is de sfeer die ontwikkelaar Piranha Bytes weet neer te zetten. Overal valt wel iets te beleven en je waant je dan ook echt een dronken, luidruchtige piraat. En aangezien deze game niet speelbaar is in 3D, kun je tijdens het gamen gewoon lekker zelf een ooglapje opzetten.

  8

  De plus- en minpunten

  • Sfeervol
  • Veel content
  • Uitdagend
  • Te moeilijk voor sommigen
  • Kleine bugs

  Risen 2: Dark Waters

  Verkijgbaar vanaf 3 august 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.