Resogun Review

  Hoewel er voldoende retailgames verschijnen voor PlayStation 4, zijn er ook enkele downloadbare titels die best de moeite waard zijn. Behoort shoot ‘em up Resogun ook tot die categorie?

  Resogun is gemaakt door Housemarque, een indie-ontwikkelstudio die bekend is van Super Stardust. Met die game gooide de Finse studio al hoge ogen, maar daar lijken ze met Resogun overheen te gaan. Als je PlayStation Plus hebt, dan krijg je deze game gratis. Dat is natuurlijk extra aantrekklijk. Resogun mag dan gratis zijn, het is ook ontzettend verslavend dus je bent er hoogstwaarschijnlijke diverse uren aan kwijt.

  Futuristisch, Tron, laser, ruimte; het zijn slechts enkele woorden die door het hoofd schieten bij het aanschouwen van Resogun. Het is een moderne schietgame waarin je met een vliegtuigje in een soort cilindervormige spelwereld rondvliegt. Het spel laat door zijn donkere achtergrond en lichtgevende laserstralen zien waar de PlayStation 4 onder andere zo’n verbetering in is, namelijk graphics. De lichtbalken stralen in de gitzwarte ruimte Er zijn veel verschillende spelwerelden te kiezen, dus genoeg plekken om heerlijk te bekijken hoe goed die graphics er uitzien op dat nieuwe apparaat.

  Ready, set, action!

  Wat direct voelbaar is als je begint te spelen, is dat het echt een actiegame is. Je kunt dus niet rustig om je heen kijken naar de graphics. Je zit meteen middenin het geweld en schiet ruimteschip na ruimteschip kapot. Je moet heel geconcentreerd zijn want de vijand kan overal zomaar vandaan schieten. Ondertussen word je nog afgeleid door een vrouwelijke robotstem die in je oor tettert over vanalles dat eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Niet alleen via de televisieboxjes, maar ook via je controller. Dat is wat nieuws! Laat je echter niet afleiden, het gaat hier om overleven. Waar je in de StreetPass-shoot ‘em up op 3DS netjes wordt verteld met pijltjes waar het gevaar vandaan komt, wordt dat je hier niet zo gemakkelijk gemaakt. Focus, focus, focus dus.

  Resogun Castle

  Gerustellende schietknop

  Wat altijd een geruststellende gedachte is, is dat je niet elke keer hoeft te herladen. Je kunt de schietknop gewoon voortdurend ingedrukt houden om om je heen te blijven knallen, en dat is geen overbodige luxe. Er komen hordes vijanden op je af en het wordt je naarmate de tijd vordert steeds moeilijker gemaakt om je staande te houden. Het is wel aan te raden om vijanden dus zo snel mogelijk af te maken en er niet laf omheen te vliegen. De spelwereld is cilindervorming, dus je komt ze hoe dan ook toch wel weer tegen, en ze worden er niet bepaald zwakker op. Resogun is best pittig en zoals veel verslavende, ietwat simpel in elkaar zittende games is ook deze ontzettend frustrerend. Pas dus op dat je je mooie nieuwe controller niet kwaad richting de kerstboom (of erger, de televisie, de kat, je zusje) smijt.

  Mocht je je zusje trouwens niet hebben geraakt in frustratie, dan is het echt aan te raden om gewoon even achterover te hangen en haar te laten spelen. Geeft jou de mogelijkheid even rustig te worden, geeft je ook de mogelijkheid om eens goed te bekijken hoe ontzettend goed die game eruit ziet. We schreven het net al, maar het mag echt nog wel een keer benadrukt worden; Resogun is heel erg indrukwekkend. Vooral de explosies in de ruimte zijn spectaculair. Waarschijnlijk wordt het spel ook in 3D uitgebracht binnenkort, dus dan is het waarschijnlijk helemaal genieten geblazen (als je een 3D-televisie hebt).

  Resogun

  Maak het jezelf moeilijk

  Vind je het niet zo lastig, dan kun je het jezelf altijd moeilijker maken door poppetjes te redden. Als het je lukt er eentje veilig en wel op het station te droppen, dan krijg je daar goodies voor zoals levens en wapens. Toch zul je een hele kluif hebben aan de game op zich, want elke keer als je game over gaat, dan moet je weer helemaal van voor af aan beginnen. Vooral de eindbazen zijn heftig, omdat je al helemaal moegestreden bent na het paar keer over doen van een bepaald level, en je dan ook nog tegen een gigantische machine moet gaat vechten. Hopelijk sta je stevig in je spaceschoenen.

  Housemarque neemt best een risico door op een hypermoderne gameconsole te komen met een retro-game. Toch voelt Resogun heel erg modern en dat is puur te danken aan de grafische kunsten die worden vertoond. De gameplay brengt op zich weinig nieuws, maar het feit dat de spelwereld cilindervormig is, maakt het geheel juist weer interessant. In deze game is het een feit dat als je game over gaat, het ook echt jouw schuld is. Superfrustrerend, maar wel goudeerlijk.

  Niet om weg te gooien

  Resogun mag dan wel een gratis spelletje zijn voor PlayStation Plussers (en niet duur als gewone download), hij komt niet in een weggooiverpakking. Het is een hele toffe game die je (als je weer een nieuwe game koopt) vooral op je PlayStation 4 moet laten staan. Het kan zomaar zijn dat je Resogun over vier jaar weer eens voorbij ziet komen in je menu. Waarschijnlijk verleidt het spel je dan toch weer om te spelen en raak je weer net zo verslaafd als je tijdens Kerstmis 2013 was.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Grafisch zeer indrukwekkend, vooral explosies
  • Heel verslavende gameplay
  • Net even anders door cilindervormige spelwereld
  • Heel erg moeilijk, waardoor frustrerend

  Resogun

  Verkijgbaar vanaf 29 november 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.