De 10 beste filmposters van 2013

Article
donderdag, 26 december 2013 om 18:30
xgn google image
Het jaar 2013 begint op zijn einde te lopen en dat betekent dat we nog even terugkijken op wat er zoal is gebeurd. XGN is druk geweest met het opzetten van bijvoorbeeld de filmsectie. En als je aan films denkt, denk je aan filmposters. Maar welke posters wisten ons in 2013 naar de bios te trekken?
Het is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar hoe je het ook wendt of keert; sommige filmposters blijven letterlijk en figuurlijk hangen. Wat een filmposter echt goed maakt, is moeilijk te zeggen, want het kunnen heel veel dingen zijn: geeft hij je het gevoel dat bij de film past of is er het eentje die vooral moet shockeren? De XGN-redactie heeft veel posters gezien dit jaar en we zijn eruit. Deze tien filmposters waren onze favorieten dit jaar:

10. The Kings of Summer

The Kings of Summer
Een heerlijk vrij gevoel, dat is wat deze poster uitdraagt. De film, geregisseerd door Jordan Vogt-Roberts van Single Dads, vertelt het verhaal van een stel jonge gasten die besluiten om in de zomer een huisje te bouwen en eens helemaal back to basics te gaan. Onder andere gespeeld door Nick Robinson, die over enige tijd te zien is in de nieuwe Jurrasic Park.

9. Blue Is The Warmest Color

Blue Is The Warmest Color
Hoewel de film van origine vertaald ‘Het leven van Adele heet’, past de Amerikaanse naam een stuk beter bij deze kille poster. Het bijzondere is dat hij toch een soort liefde en seks uitstraalt, wat je eerder met rood zou associeren. Dit is een filmposter die laat zien waar deze film over gaat, het is een jong meisje dat zichzelf en de wereld ontdekt dankzij het meisje met het blauwe haar. Actrice Léa Seydoux speelt dat meisje met het blauwe haar. Seydoux was eerder te zien in Mission Impossible: Ghost Protocol. Blue Is The Warmest Color is gemaakt door regisseur Abdellatif Kechiche, die eerder de film Vénus noire maakte.

8. Side Effects

Side Effects
Een thriller vol plottwists die vooral de Amerikaanse psychologie op de hak neemt. Amerika, waar je maar hoeft te knipperen en je direct wat Prozac toegestopt krijgt. Misschien nog wat Tryptizol erbij om de bijwerkingen van Prozac tegen te gaan? Side Effects is een film die op dat gegeven inspeelt, vandaar dat deze poster zo goed past. Vink de vakjes af en je weet je diagnose. In dit geval is die diagnose dat je weet dat grote sterren als Jude Law, Channing Tatum en Catherine Zeta-Jones in de film spelen. Een film geregisseerd door Steven Soderbergh, die na het dit jaar verschenen Behind the Candelabra is gestopt met regisseren.

7. Upside Down

Upside Down
Een hele indrukwekkende filmposter die een soort yin-yangeffect laat zien tussen twee werelden. Twee mensen proberen elkaar te raken zoals je dat in de Sixtijnse Kapel ook geschilderd ziet. Geregisseerd door Juan Solanas, die eerder de film Nordeste regisseerde. Upside Down draait om twee jonge mensen die verliefd zijn terwijl ze allebei op een totaal andere wereld leven. Op een dag trekt de jongen, Adam, dat niet meer en hij besluit naar zijn geliefde toe te gaan. Een plan dat natuurlijk niet zonder slag of stoot kan worden volbracht. Hoofdrolspelers zijn Kirsten Dunst (Spider-Man) en Jim Sturgess (21). Sturgess zien we binnenkort weer, want hij speelt Cor van Hout in de film Kidnapping Freddy Heineken.

6. The Blue Umbrella

The Blue Umbrella
Een ontzettend schattig verhaal is het, Pixar’s The Blue Umbrella. Hij was te zien voor aanvang van de film Monsters University en wist de harten te stelen van zowel Pixar-fans als Pixar-haters. De poster laat ook de schattigheid en bescheidenheid van het blauwe parapluutje zien, terwijl de poster er verder heel kunstig uitziet. Als je dit jaar naar de Amsterdam Expo bent gegaan, dan weet je dat bij Pixar ware kunstenaars werken, dus dit past prima bij zowel het short filmpje als het bedrijf.

5. The Butler

The Butler
Hij is hier net pas uit, maar de poster maakt enorm indruk. The Butler vertelt het verhaal van een butler (gespeeld door Forest Whitaker) die maar liefst acht presidenten van Amerika diende. Hij diende ze bij het maken van belangrijke beslissingen, zoals de Vietnam War. Oprah Winfrey, die is gestopt met haar talkshow, is in de film te zien, maar het is toch echt Whitaker die de show steelt als bedienend personeelslid. De poster is zo mooi omdat die donkere wolken zoveel onheil representeren op dat maagdelijk witte White House. De butler, waarvan we alleen de contouren zien, staat als een paal in het midden. Een rots in de branding, met net zulke parelwitte handschoentjes als het gebouw is waarin hij al die jaren dient.

4. Saving Mr Banks

Saving Mr Banks
Deze poster is zo mooi omdat de schaduwen iets representeren dat voor Disney-fans ontzettend herkenbaar is. Walt Disney die hand in hand loopt met Mickey; in elk Disney-pretpark is dit standbeeld te zien. In dit geval is het niet Walt Disney, maar Mickey die uitnodigend zijn hand omhoog houdt voor Mary Poppins. Heel mooi, want we zien uiteraard hoofdrolspelers Walt Disney en schrijfster Mrs Travers zelf op de poster lopen.

3. Gravity

Gravity
Hij grijpt je naar de keel. Niet alleen de film Gravity, maar ook de filmposter. We zien hoofdrolspeelster Sandra Bullock paniekerig vanuit haar astronautenhelm kijken, en dat is natuurlijk de perfecte representatie van deze film. Een vrouw in paniek die zich maar moet zien te redden in die duizelingwekkende grote, oneindige, donkere en ook nog stille ruimte. Dit straalt die poster uit, helemaal vanwege de weerspiegeling in haar helm. Prachtig.

2. Man of Steel

Man of Steel
Tja, als je Superman in de boeien weet te slaan en hij niet ontsnapt, dan moet er iets goed mis zijn. Zat er kryptonyte in die handboeien? In de film zie je het. Deze poster is zo goed omdat hij zo uitnodigend is. Je vraagt je echt af hoe Superman zich hieruit gaat redden. Bovendien is het pak ook erg mooi om te zien, inclusief hoofdrolspeler Henry Cavill die een prima Clark Kent heeft neergezet.

1. The Conjuring

The Conjuring
Grappig genoeg heeft deze poster net als Saving Mr Banks’ poster een easter egg in de schaduw. Uiteraard is The Conjuring alles behalve grappig bedoeld, want het is een heel griezelige horrorfilm. Dat is ook precies waarom we deze poster zo goed vinden. Je krijgt al een onheilspellend gevoel bij het zwart-wit, het huis in de verte, die enge boom, en dan krijg je daarna nog die strop te zien met die enge schaduw, brr!