Resident Evil: Revelations HD Review

  Van 3DS naar PlayStation 3 en Xbox 360. Hoe kun je als ontwikkelaar die transitie maken zonder jezelf en de consument voor de gek te houden? Want hoe je het ook wendt of keert: een 3DS-game alleen maar uitrekken naar HD-formaat zodat je het op een televisie kunt spelen, kan niet voldoende zijn. Als we het alleen al hebben over animaties en physics, is er een gigantisch verschil tussen games voor de handheld en games voor de console. Heeft de HD-overzetting van Resident Evil: Revelations dan wel kans op overleven?

  Meer dan een jaar terug verscheen Revelations als exclusieve titel op de nieuwste draagbare spelcomputer van Nintendo. Wij beoordeelden de nieuwe telg in de Resident Evil-reeks met een welverdiende 8.0, dankzij een ouderwetse horror-ervaring zoals we die kennen van de allereerste delen in de franchise. Ook scoorde de game goed vanwege een geslaagde implementatie van de Circle Pad Pro-besturing. Dat accessoir is natuurlijk niet meer nodig; de controller van de PlayStation 3 heeft per slot van rekening al twee circle pads.

  Zie de HD-overzetting van Revelations als een goedmakertje van Capcom. Natuurlijk is een 7,5 die we gaven voor Resident Evil 6 een behoorlijk cijfer, maar de game was lang niet van het kaliber dat we normaal gesproken gewend zijn. Weg was de vertrouwde gameplay met claustrofobische scenario’s en de pikdonkere gangetjes waar de meest lugubure wezens ronddwaalden. Met Resident Evil 6 bewandelde Capcom een ander pad, die van de stevige third-person actie en grote(re) veldslagen. Een stuk anders dan Revelations, die trouw bleef aan de roots van de serie.

  Makkelijke overzetting

  Kijkend naar de 3DS-versie, zou je Revelations dus blind kunnen kopen. Maar de 3DS is geen PS3 en vice versa. Op een klein scherm mag er dan lekker geschoten kunnen worden en het er visueel prima uitzien, maar dat geldt niet meteen voor een console-versie. Daarover straks meer. Als je de game opstart, merk je dat Capcom het magere verhaal in zijn waarde heeft gelaten. Juist dat verhaal was misschien de grootste reden om Revelations vooral níet te kopen. Volledig te wijten aan een voorspelbaar verhaal met suffe personages met nóg suffere dialogen.

  Wat Capcom goed deed met Revelations, was dat het zich uitstekend leende voor de 3DS. Het verhaal was opgedeeld in verschillende episodes, die ieder hooguit twintig minuten in beslag namen. Op de console voelt deze aanpak toch wat onwennig. Je schakelt voortdurend van de ene na de andere scène, waardoor je nergens echt in het avontuur komt. Gamers die een avondje willen vullen met Revelations op de console, komen daardoor bedrogen uit. De game is oorspronkelijk nu eenmaal bedoeld voor korte speelsessies. De ontwikkelaar liet de opzet voor wat het is, maar komt daar niet mee weg.

  Hetzelfde geldt eigenlijk voor de visuele effecten. De game mag er dan wel een stuk mooier uitzien als we kijken naar de verbeterde licht- en schaduweffecten, maar een kritisch oog zal opmerken dat het spel toch wat kil en saai oogt. De karaktermodellen van de hoofdpersonages en de monsters zien er onafgewerkt uit, om nog maar te zwijgen over de gezichten die ook wel een poetsbeurt konden gebruiken. Natuurlijk mogen we de vergelijking met Resident Evil 6 niet trekken, maar als je een game voor de volle mep koopt (50 euro) mag je toch wel wat beters verwachten dan dit.

  Geen verbeteringen

  Daarbij valt de hoeveelheid extra’s ook ontzettend tegen. Er lopen hier en daar op het cruiseschip - waar het spel zich grotendeels afspeelt - wat nieuwe monsters rond en je kan voor een nieuwe moeilijkheidsgraad kiezen: Inferno. Hier bevinden de monsters zich op een andere plek, dat weer voor een andere spelervaring zorgt. Hier houden de nieuwigheden echter alweer op. Het is leuk dat Capcom de fans van de serie zonder een 3DS tegemoet komt, maar op deze manier denken ze wel even heel makkelijk te kunnen scoren. Een paar nieuwe modi of extra levels in de verhaalmodus zou de overzetting al meer hebben gerechtvaardigd. Al is het wel leuk dat de game levels bevat die co-op gespeeld kunnen worden. Helaas vallen de meeste levels pas vrij te spelen als je de singleplayer doorloopt.

  Verder geldt dat de minpunten uit de originele versie niet zijn weggepoetst. Zo zijn de lange laadtijden voor een console-game eigenlijk absurd en wil de framerate bij hectische momenten nog wel eens inkakken. Ronduit knullig, een handheldgame die niet fatsoenlijk draait op een console als de PS3. Maar bon, Revelations blijft hoe je er nu tegenaan kijkt, een goede Resident Evil-game. De smalle gangen, de grimmige sfeer en de ouderwetse doch charmante besturing laten je geregeld terugdenken aan de eerste delen, die tot op de dag vandaag nog tot de beste van de serie worden gezien.

  Goede game, maar simpele port

  Het is lastig om Resident Evil: Revelations HD te becijferen. Speltechnisch is het namelijk een sterke game die tot één van de beste horrorgames van de afgelopen jaren kan worden gerekend. Kijken we naar dit product puur als overzetting, dan heeft Capcom zich er veel te makkelijk vanaf gemaakt. Lelijke beelden, slechte framerate, lange laadtijden, dezelfde minpunten als de 3DS-versie: allemaal voor een véél te hoge winkelprijs. Even snel cashen, moet Capcom gedacht hebben, maar daar komt het bedrijf hier op XGN niet gemakkelijk mee weg.

  6.0

  De plus- en minpunten

  • Revelations blijft grimmig en luguber
  • Zelfde minpunten als 3DS-versie
  • Makkelijke port
  • Te hoog prijskaartje

  Resident Evil: Revelations

  Verkijgbaar vanaf 27 january 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.