Lekker in co-op uren achter elkaar gekke demonen en andere kwaadaardige wezens naar het hiernamaals knallen. Klinkt als een prima synopsis voor een goede tijd samen. Remnant 2 weet die leegte op te vullen, maar daagt je daarbij wel flink uit. Benieuwd naar wat het tweede deel in deze souls-like serie teweegbrengt? De Remnant 2 review vertelt je er alles over.
Voortborduren op de basis
Dark Souls, het is inmiddels een fenomeen binnen de wereld van de videogames. Zo groot zelfs dat het een heus genre heeft voortgebracht: de ‘souls-likes’. Titels waarin je grote bazen de kop in moet drukken, aanvallen moet ontwijken en vooral heel veel het loodje legt. Een culthit binnen die categorie is Remnant: from the Ashes, een souls-like met als unique selling point het kunnen knallen van kilo’s lood.
En die formule blijkt te hebben gewerkt want nu, vier jaar later, is het tijd voor Remnant 2 om de show te stelen. In veel opzichten is dit een vervolg in hart en nieren. De game pakt de basis die het origineel heeft opgebouwd en gaat daar met een flinke figuurzaag doorheen.
Opnieuw reis je als naamloze reiziger langs verschillende werelden om daar een scala aan bazen een kopje kleiner te maken. Wat betreft plot hoef je niet veel meer te weten, want de verhaalvertelling in Remnant 2 is duidelijk op de laatste plaats gezet.
Mix-and-match
Met een handvol vergeetbare personages en een paar cutscenes fungeert het verhaal als niets meer dan een rode draad om je van locatie naar locatie te sturen. Nee, deze souls-like moet het echt van zijn gameplay hebben en op dat front zien dingen er gelukkig een stuk rooskleuriger uit.
Het begint allemaal bij het kiezen van jouw klasse, een zogenaamde Archetype. Die bepaalt welke skills jij kunt gebruiken, waar jouw speel focus op komt te liggen en welke startwapens je in je handen gedrukt krijgt.
De game start met een handvol van die archetypes, die elk lekker divers aanvoelen. Het toffe daarbij is dat je later in de game de mogelijkheid krijgt om een tweede archetype aan je karakter te koppelen, waardoor je leuke combinaties kunt maken.
Schieten tot je een ons weegt
De game heeft in het begin een selectie van vijf diverse archetypes om uit te kiezen, maar dat rooster breidt zich uit naarmate je verder speelt. Remnant 2 zit namelijk vol met geheimen om te ontrafelen en schatten om te ontdekken. Aan variatie is op dat front dus geen gebrek en het zorgt ervoor dat je jouw ideale build al spelenderwijs kunt perfectioneren.
Builds die je af kunt maken met de schietijzers die je op je rug meedraagt. Hoewel de game een redelijk arsenaal bevat, hadden die wapens - voor een game waarin het
shooter-element zo op de voorgrond treedt - wel een stuk sneller uitgedeeld mogen worden. In het begin speel je vrijwel exclusief met je starterwapens, met wellicht her en der een extra
unlock.
Pas verderop in je eerste playthrough ontvang je nieuwe blauwdrukken om je collectie uit te breiden en tegen die tijd ben je de variatie erg dankbaar. Het knallen zelf voelt heerlijk, dat is zeker niet het probleem in Remnant 2. Op den duur ben je die ene shotgun of light-machine gun wel beu en het duurt gewoon te lang voordat de game zich op dat front openstelt.
Op wereldreis door sprookjesland
En dat terwijl de game verder er juist alles aan doet om geen enkele spelervaring hetzelfde aan te laten voelen. De werelden die je in Remant 2 bezoekt zijn van zichzelf al stuk voor stuk heel divers. Van Bloodborne-eske brandende dorpjes tot aan futuristische ruïnes vol met moordende robots. Daarbij heeft de game grafisch een flinke sprong gemaakt vergeleken met het origineel. Het is een genot om de verschillende werelden te ontdekken en elk hoekje te verkennen. Het is te veel om allemaal in je eerste run te ontdekken, letterlijk.
De opzet van Remnant 2 is namelijk dat je veel meer runs doet, waarin je werelden opnieuw bezoekt. Door de ‘random generated’ opzet van de levels, zorgt de game ervoor dat een nieuw bezoek aan dezelfde wereld dus plots heel anders in elkaar steekt. Routes veranderen, maar je wordt ook geïntroduceerd met nieuwe eindbazen. Wie dus alles wil zien, zal verder moeten kijken dan ‘enkel’ eenmaal het verhaal van begin tot eind uitspelen.
Iets wat zeker aan te raden is, want het ontwerp van de vele baasgevechten in Remnant 2 is ijzersterk. Je komt tal van memorabele set pieces die zelfs doorgewinterde souls-like fanaten zullen bekoren. Geen enkel gevecht voelt hetzelfde aan en ontwikkelaar Gun Fire Games mixt gameplay mechanieken leuk met elkaar. Een duidelijk hoogtepunt van Remnant 2.
Een rollercoaster van emoties
En dan is de co-op nog niet eens genoemd want samen met maximaal twee anderen spelen, maakt Remnant 2 nog zo veel leuker. Het origineel leunde natuurlijk ook al hevig op de co-op ondersteuning en die succesformule werkt in dit vervolg net zo goed. Binnen het genre zijn er weinig games die een echt goede multiplayer hebben, dus de aanwezigheid daarvan is een duidelijk pluspunt voor de bikkelharde shooter.
De aanwezigheid van een partner in crime is soms ook wel echt een vereiste, want de moeilijkheidsgraad van Remnant 2 is op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen. Het verschil in uitdaging tussen twee bazen kan flink verschillen. Tijdens het reviewproces was de eerste wereld een flinke uitdaging, terwijl wereld twee aanvoelde alsof de vijanden met Nerf-pistolen schoten.
Om vervolgens in het eindsegment van de game compleet gefileerd te worden door de laatste twee eindbazen. De fluctuatie is enorm en hopelijk kijkt de ontwikkelaar hier nog wel naar, want op dit moment is zeker het eind van de game zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraad haast onmogelijk te halen zonder wat geluk.
Remnant 2 Review - Explosief avontuur
Remnant 2 kent dus een paar hobbels die zeker vermeden hadden kunnen worden op launch, maar onderaan de streep is de chaotische third-persoon shooter een waardige souls-like geworden. De game biedt heerlijk veel variatie bij het uitdiepen van jouw perfecte karakter, hetzij dat het op het gebied van wapens wel iets uitgebreider had gemogen. De werelden zijn een genot om te zien én te verkennen, met tal van geheimen om te ontrafelen.
De vele bazen die, zoals het een souls-like betaamt, je het leven zuur maken, zijn bovendien goed uitgewerkt. Tel de co-op voor maximaal drie spelers daarbij op en je hebt een solide uitdaging om samen aan te gaan. Let wel op de fluctuerende moeilijkheidsgraad die het je soms wel héél lastig maakt en het flinterdunne plot, dat kunnen voor sommige mensen toch dealbreakers zijn. Is dat niet het geval, dan kun je met Remnant 2 makkelijk tientallen uren vooruit.
Cijfer: 7.5