Reisspel: Ubongo Review

Review
zondag, 08 augustus 2010 om 16:00
xgn google image
Als gamer kun je niet om Tetris heen, die game is verslavend en razend populair, nog steeds. Ubongo lijkt er wat op: snel puzzelen, maar is het ook net zo leuk?
Eerder al was er het bordspel Ubongo, maar Univeristy Games komt nu met een reiseditie van het spel. In een redelijke kleine metalen box krijg je 32 codekaarten (= 64 puzzels), 28 puzzelstukken (7 stukken in 4 kleuren), een zandloper en de spelregels. Een kaartspel dus waarbij gepuzzeld wordt, maar hoe pakt dat uit?
Ubongo
Type: reisspel
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 30 minuten
Uitgever: University Games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Ubongo
Verloop van het spel
Het voordeel van Ubongo is dat het een spelletje is dat je zo oppakt, binnen een paar minuten heb je de handleiding uit en kun je beginnen. De bedoeling is dat spelers zo snel mogelijk puzzelstukken oplossen op een zo snel mogelijke manier. Dat werkt als volgt.
Ubongo bevat kaarten waarop puzzelstukken staan. Wat je ziet zijn lege vierkante vakken die gevuld moeten worden met puzzelstukken, uiteraard op zo'n manier dat alle vakjes precies gevuld zijn. De kaarten zelf hebben twee puzzels om te lossen, op de ene kant staan een makkelijke variant waarbij je maar twee puzzelstukjes nodig hebt om het op te lossen. En op de andere zijde staat een moeilijkere variant waarbij je de puzzel moet oplossen met drie stukken.
Puzzels oplossen op kaarten
In totaal zijn er vier verschillende kleuren kaarten als ook puzzelstukjes. Dit zijn rood, geel, groen en blauw. Hoewel je alleen kunt spelen om te oefenen met de puzzels, is het natuurlijk het leukste om met meerdere mensen te spelen. Met vier mensen maximaal kun je Ubongo doen. Iedereen neemt een kaartje waarop een puzzel staat, let op: iedereen neemt een andere kleur kaart. Zodra de zandloper omgedraaid wordt, begint de klok te tikken en verricht de speler twee handelingen:
  • Met arendsogen moet de speler de juiste puzzelstukken van tafel pakken die op de kaart staan afgebeeld
  • De speler moet deze stukken goed passend op het kaartje leggen, zodat de puzzel klopt.
Zodra een speler dit voor elkaar krijgt roept hij of zij 'Ubongo!'. Als het klopt, is het kaartje voor de speler. Overige spelers mogen doorgaan totdat de tijd van de zandloper op is. Als het binnen de tijd ook klopt, mogen ook zij het kaartje bewaren. Lukt het niet, is het kaartje voor degene die als eerste 'Ubongo'!' riep . Als geen speler de puzzel oplost binnen de tijd, zijn de kaarten voor niemand en worden ze gewoon aan de kant gelegd. Aan het einde het de speler gewonnen die de meeste kaarten heeft verzameld.
Ubongo
Veel te makkelijk
Hoewel dit leuke stresssituaties kan opleveren en er best wel wat te lachen valt, scoort het spel qua denkwerk ver beneden de maat en is het minder verslavend dan Tetris. Ubongo is namelijk veel te makkelijk voor volwassenen, ook de moeilijkste variant. Doordat de puzzelstukken die je moet gebruiken al afgebeeld staan, valt meteen de hele uitdaging weg. Puzzelen doe je juist omdat je hersens een uitdaging zoeken en iets op willen lossen. Het is dan ook duidelijk dat Ubongo echt voor kinderen is, of voor mensen die puur iets willen spelen dat enkel en alleen om snelheid draait. De grootste uitdaging qua puzzel wordt echt al uit handen gegeven.
De plank mis geslagen
Dat is zo zonde, omdat het spel wel degelijk potentie heeft, ook voor volwassenen. Beter was het geweest om de puzzelstukken die men nodig heeft niet op de kaarten af te beelden. We hebben het uitgetest, en het valt ook te doen door gewoon de kaartjes voor je neus te leggen en dan maar te zien hoe de puzzel compleet te maken, met welke stukken. Uiteraard is dit stukken lastiger, maar daardoor ga je nadenken en wordt het veel spannender wie het als eerste uitgedacht heeft, in plaats van wie het snelste stukjes pakt en legt. Wel is het zo dat het qua tijd lang niet altijd uit te voeren valt, maar onze tip luidt dan: een iets grotere zandloper bij leveren.
Ubongo
Geen toverformule
Maar helaas, deze variant kent Ubongo niet, het is enkel onze suggestie. Wel biedt Ubongo een paar andere varianten, maar dat is eigenlijk alleen maar bedoeld om het nóg makkelijker te maken of de speelduur in te korten. Ook dat valt niet aan te raden, want een normaal potje duurt ongeveer 30 minuten, dus om dat in te korten, houd je niet veel speelplezier meer over. Het mag duidelijk zijn dat Ubongo helaas niet zo'n toverformule is als Tetris ooit wel was.
Pluspunten:
+ iedereen speelt tegelijk
+ korte en duidelijke handleiding
+ twee puzzels per kaart met twee moeilijkheidsgraden
Minpunten:
-
veel te makkelijk
- spelvarianten voegen weinig toe
Cijfer: 5