Reisspel: Set Review

Review
zondag, 18 juli 2010 om 16:01
xgn google image
Set is een origineel kaartspel waarbij het gaat om concentreren, combineren en reageren. Kun jij deze pijlsnelle mix aan of ga je toch liever op vakantie om helemaal niets te doen?
Eerder al kwam uitgever Ravensburger op de proppen met Set, dit jaar brengt uitgever 999Games het spel opnieuw uit, in een nieuw jasje en met aangepaste spelregels. De verpakking is iets groter dan Regenwormen, maar nog steeds prima geschikt om mee te nemen. Tijd om eens te kijken wat er nu allemaal in die doos zit en wat we ermee kunnen!
Set
Type: reisspel
Aantal spelers: 1-8
Leeftijd: 10+
Duur: ca. 20 minuten
Uitgever: 999games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,95
Reisspel: Set
Het idee van het spel
Set kent geen diepgaand verhaal maar wat we hier in handen hebben is een zenuwslopend kaartspel. Het spel bevat 81 speelkaarten, maar niet de normale speelkaarten zoals je gewend bent uit pesten. Deze kaarten bevatten diverse gekleurde figuren die je erop ziet. De bedoeling is dat je, zoals de naam al doet vermoeden, een set maakt.
Dit doe je met drie kaarten. Set bevat dus 81 kaarten, waarvan 12 op tafel liggen. Op elke kaart staat een bepaald figuur of figuren, en elke kaart heeft steeds vier eigenschappen:
  • hoeveelheid: 1, 2 of 3 figuren.
  • kleur: rood, paars of groen.
  • vorm: ovaal, ruit of golf.
  • vulling: leeg, halfvol of vol.
Een set wordt gevormd door steeds 3 kaarten waarvan alle net genoemde vier eigenschappen óf precies gelijk zijn óf precies verschillend zijn.
Snelheid, combineren en concentreren
Dit in je achterhoofd hebbend, kan het spel beginnen. Schud de kaarten en neem de eerste 12 kaarten van de stapel om die een een blok van 3 bij 4 open op tafel te leggen. Het spel is klaar om te beginnen, alleen of samen, met een maximum van acht spelers. Degene die als eerste een set ziet, roept 'Set!'. Ja, je kunt dus door elkaar heen roepen! Maar wie was eerst? Alles draait om snelheid, en goed combineren en concentreren is dus een pré.
Het leuke aan Set is, dat het er in eerste instantie heel makkelijk uitziet, omdat eenvoudige sets zo te maken zijn. Immers kun je drie kaarten hebben bestaande uit driehoeken en alles klopt. Eigenschap 1 klopt, namelijk de 'hoeveelheid': alle drie de kaarten bevat 1 ruit. Eigenschap 2 klopt, want alle kaarten hebben een verschillende kleur: rood, paars en groen. Eigenschap 3 klopt, omdat alle ruiten een andere vulling hebben: leeg, halfvol en vol. En de laatste eigenschap, vorm, klopt ook. Alle ruiten hebben dezelfde vorm. Zo zie je dat dus aan elke eigenschap wordt voldaan: ze zijn of anders of verschillend.
Een set als dit is makkelijk te vinden, en deze zullen er vaak ook als eerste uitgehaald worden in een speelronde. Maar set maakt het aantrekkelijk voor diegenen die verder kijken dan hun neus lang is. Het kan allemaal veel moeilijker. Je kunt namelijk ook een set creeëren door het volgende:
  • kaart 1: een rood golfje dat een halfvolle vulling heeft.
  • kaart 2: twee groene driehoeken met een volle vulling.
  • kaart 3: drie paarse cirkels met een lege vulling.
Op deze manier zijn alle eigenschappen (hoeveelheid, kleur, vulling én vorm compleet verschillend) en wordt weer aan alle voorwaarden voldaan. Zulke combinaties zijn lastiger om te herkennen, zeker als je het spel voor de eerste keer speelt. Maar dat maakt Set nu ook aantrekkelijk! Het leukste is uiteraard wel om een spel te spelen met iemand die redelijk na kan denken, want het wordt saai om te spelen met iemand die alleen maar voor de hand liggende sets ziet. Dan win je makkelijk.
Nadeel van spelen met twee personen
Hoewel je Set alleen kunt spelen, waarbij je jezelf traint om in een zo'n korte mogelijke tijd zoveel mogelijk sets te vinden, is het uiteraard veel leuker om mensen te vinden die met je mee willen spelen. Wel moet gezegd worden dat je dan beter met iets meer dan twee man kunt spelen. Als je namelijk een set ziet, dien je 'Set!' te roepen. Maar als iemand fout roept en er geen daadwerkelijke set is gemaakt, moet conform de spelregels diegene een beurt wachten. Een spelregel die je beter niet zou kunnen hanteren als je met z'n tweeën speelt. Hoewel het risico dat iemand zomaar steeds ongegrond set kan roepen, natuurlijk niet zou moeten kunnen.
Hoe te winnen?
Want uiteindelijk draait alles om winnen. Dat winnen doe je door zoveel mogelijk kaarten te behalen. Zodra je een set ziet, die overigens in het gehele blok van 12 mogen liggen, dus niet grensaanliggend hoeven te zijn, roep je dit. En als het terecht is, mag je deze kaarten houden. Is het ongegrond, lever je in en mag je een ronde niet meedoen. Als meerdere mensen set roepen, worden de kaarten verdeeld (bij een onregelmatig getal, gaat er 1 terug op de stapel). De kaarten verdwijnen dus door de gemaakte sets van tafel, die steeds worden aangevuld met nieuwe kaarten. Kom je er een keer niet uit, mag je een rijtje met extra kaarten aanleggen. Dus wees niet bang dat je geen kant op kunt, er is altijd een uitweg.
Reisspel: Set
Pluspunten:
+ set houdt je wakker, snel reageren is snel kaarten winnen.
+ je kunt het alleen spelen, waarvoor je jezelf kunt trainen.
+ het spel bevat een vereenvoudigde spelregel.
+ middels de handleiding vind je ook een optie tot het spelen van een toernooi.
+ door de korte speelduur, kun je het zo even tussendoor spelen.
+ origineel kaartspel met geen normale speelkaarten.
+ je speelt niet om de beurt, maar met z'n allen tegelijk.
Minpunten:
-
Set spelen met z'n tweeën is niet leuk, vooral als iemand ongegrond vaak set roept en daarmee een beurt moet overslaan.
- de verpakking is veel te groot voor 81 kaarten, neem de kaarten enkel mee onderweg en je bent klaar.
- met twee man spelen kan, maar zoek wel iemand van eigen niveau, anders is er geen uitdaging.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties